Hopp til hovedinnhold

Asli Erdogan til Sølvbergets 30-årsdag

Aslı Erdogan

Kapittel og ICORN er vertskap for den tyrkiske forfatteren Asli Erdoğan under Sølvbergets 30-årsfeiring lørdag 4. november. Hennes historie eksemplifiserer viktigheten av Sølvbergets internasjonale arbeid for ytringsfrihet.

Du kan høre henne lørdag 4. november klokken 17 i Møteplassen i første etasje. For å sikre det plass er det lurt å reservere en gratisbillett her.

Under fjorårets Kapittel-festival signerte mange av festivalgjestene et kort til støtte for henne mens hun satt fengslet for sitt virke som skribent:

Kort til Asli Erdogan

Kort til Asli Erdogan

Etter at hun ble frigitt, var hun en selvskreven gjest til Sølvberget, spesielt i en tid da situasjonen for det frie ord i Tyrkia er vanskelig. Vi gleder oss til å høre henne hos oss lørdag.

Erdogans bakgrunn

Asli Erdoğan er en prisvinnende tyrkisk journalist og forfatter og menneskerettighetsaktivist. Hun ble født i 1967 i Istanbul.

Hun tok sin master i fysikk i 1993, etter å ha arbeidet i to år ved CERN, Det europeiske senteret for kjernekraftsforskning. Hun avbrøt sin vitenskapelige karriere mens hun jobbet med doktoravhandlingen sin i Rio de Janeiro, og tilbrakte to år i Sør-Amerika. Hun returnerte til Tyrkia i 1996, utga sin andre bok, og bestemte seg for å vie all tid til skrivingen.

Den første romanen hennes Kabuk Adam («Skallmannen»), utkom i 1994. I 1996 samlet hun fortellingene og prosa-poesien sin i Mucizevi Mandarin (Den mirakuløse mandarin, på norsk i 2010). Senere ble novellesamlinga Tahta Kuâlar («Trefugler») tildelt Deutsche Welle-prisen, utvalgt av en internasjonal jury blant 830 fortellinger. Men det var roman nummer to, Byen med den røde kappa (1998, norsk utgave 2004), som befestet posisjonen hennes som forfatter.

Lån Erdogans bøker

Hun har gitt ut fire bøker på norsk, og alle er tilgjengelige ved biblioteket:

Hennes siste utgivelse, som kom i salg for få dager siden, Nå er ikke engang stillheten din er et utvalg essays. Tekstene inneholder refleksjoner over skriving og eksil; regimekritikk; betraktninger over gammelmodige holdninger som preger hverdagslivet til Tyrkias innbyggere. Med en sterk, personlig, men også dypt poetisk stemme trer Erdoğan frem som en modig og reflektert essayist, og viser hvorfor hun velger å stille seg midt i skuddlinjen for det hun tror på.

Essayene er opprinnelig publisert i avisen Özgür Gündem, en avis som ble nedlagt etter kuppforsøket i Istanbul i juli 2016. Kort tid etter ble også Aslı Erdoğan arrestert, sammen med et tjuetalls andre journalister, tiltalt blant annet for å «undergrave den nasjonale enheten».

Bilder fra kvelden:

Asli Erdogan

Asli Erdogan Ingeborg Eliassen

Google+