Hopp til hovedinnhold

Arundhati Roy og full gjesteliste

Arundhati Roy

Det er en verdenssensasjon når Arundhati Roy kommer med sin første roman på tjue år. Vi er veldig heldige som får oppleve forfatteren og aktivisten på scenen i Stavanger i forbindelse med lanseringen av Ministeriet for den høyeste lykke.

Blant gjestene til årets Kapittel som offentliggjøres nå er Arundhati Roy, Alisa Ganieva, Cecilia Hansson, Christian Kracht og Lina Ben Mhenni. De er med på å supplere en liste på til sammen godt over hundre forfattere, kunstnere og musikere som kan oppleves under årets festival. Billettsalget åpner 20. august.

Arundhati Roy er indisk forfatter og aktivist. I 1997 fikk hun den prestisjetunge Bookerprisen for debutromanen Guden for små ting. Boka ble kåret til en av 1990-årenes ti viktigste bøker i 2007, og er utgitt på over 40 språk. Siden romandebuten har Roy vært en profilert aktivist for sosiale og politiske spørsmål i India og internasjonalt. Den nye romanen, Ministeriet for den høyeste lykke, tar oss med på en reise over flere år og på tvers av et subkontinent. Independents anmelder mener at det er en bok som krever mye av leseren, men som gir tilbake i form av en fornyet følelse av empati for menneskeheten. Roy opptrer 23. september under Kapittel.

351615986237347.XaidHSYBu4vZmhDQvcX2_height640

Alisa Ganieva blir et nytt bekjentskap for den gjengse festivalgjenger. Hun vokste opp i den russiske republikken Dagestan, og har de siste årene blitt omtalt som en av de mest lovende yngre, russiske forfatterne. Hun debuterte med romanen Salaam, Dalgat! i 2009 og har siden vært aktiv som forfatter, kritiker, journalist og foredragsholder. Ganieva bidrar på Kapittel under et seminar om russisk samtidslitteratur på Hå gamle prestegard, sammen med Vladimir Sorokin.

Cecilia Hansson har nylig gitt ut boka Hopplöst, men inte allvarligt – konst och politik i Centraleuropa. I boka, som gir et fascinerende innblikk i sentraleuropeisk kunst og samfunnsliv gjennom intervjuer med en lang rekke forfattere og intellektuelle fra Østerrike, Ungarn og Romania. Blant annet har hun fått snakket med storheter som Michael Haneke och Herta Müller. Under festivalen skal Hansson bidra i et panel om politiske bevegelser i dagens Europa og intervjue den sveitsiske forfatteren Christian Kracht.

Christian Kracht

Christian Kracht er en av europeisk litteraturs mest diskuterte, og har endelig også fått flere norske lesere etter at Pelikanen forlag begynte å gi ham ut. Kracht har arbeidet som journalist og redaktør. Også etter han etablerte seg som forfatter har han vært aktiv som journalist, blant annet asiakorrespondent for Der Spiegel, avisskribent i Frankfurter Allgemeine Zeitung og i Welt am Sonntag. Den nyeste boka på norsk er De døde, som tar oss med inn i de feberhete hektiske tidlige 1930-årene.

Lina Ben Mhenni kommer til Kapittels åpningsdag for å delta på seminaret om den arabiske våren. Ben Mhenni er aktivist og blogger fra Tunisia, og mange mener hennes blogg bidro til å svekke diktatoren Ben Ali, som måtte gå av etter opprøret i 2011. I Norge er hun kjent for boka Tunisian girl, som beskriver hennes opplevelse av hendelsene som førte fram til diktatorens fall.

Kjøp festivalpass.

Disse kommer til Kapittel:

Adonis 
Agnes Btffn
Aleksander Kirkwood Brown 
Alf van der Hagen
Alisa Ganieva
Andreas Iversen 
Anne Karin Torheim
Arne Vestbø
Arnhild Skre
Arundhati Roy
Astrid Sverresdatter Dypvik
Audhild Solberg
Bjørn Ingvaldsen
Bjørn Ivar Fyksen
Bjørn Olav Utvik
Bushra Ishaq
Carl Schiøtz Wibye
Cecilia Hansson
Christian Kracht
Ebba Witt-Brattström
Eldrid Johansen 
Ellen Engelstad
Erlend Frafjord
Fartein Horgar
Fatemeh Ekhtesari
Finn Egil Våga
Frode Grytten
Gerður Kristný
Gunstein Bakke
Gørild Mauseth
Hakan Günday
Harald Birkevold
Harald Eia
Heinz Schilling
Helga Flatland
Henrik Nor-Hansen
Herbjørg Wassmo
Ivan Novak
Jacob Wærness
Janne Stigen Drangsholt
Jenny Jordahl
Jo Straube
Jonathan Gottschall
Jørgen Norheim
Karin Haugen
Katja Kettu
Kjartan Fløgstad
Kristin Oudmayer
Kyrre Andreassen
Kåre Johan Mjør
Laibach 
Lars Saabye Christensen
Lars Ove Seljestad
Lena Lindahl 
Lina Ben Mhenni
Linde Hagerup
Liv Gulbrandsen
Mari Nymoen
Marina Litvinenko
Marius Horn Molaug
Marta Breen
Martin Paulsen
Mette Edvardsen
Mette Karlsvik
Mikhail Eldin
Moddi 
Mohammad Habeeb
Mohammad Usman Rana
Monica Isakstuen
Morten Traavik
Nina Björk
Nora Mehsen
Odveig Klyve
Olaug Nilssen
Ole-Martin Ihle
Per Egil Hegge
Rune Moen
Rutger Bregman
Seyed Mehdi Mousavi
Shamim Ara Khanam
Sherin Khankan
Simen Ekern
Steffen Sørum 
Suzanne Brøgger
Tariq Ali
Tegnehanne 
Thorvald Steen
Tom Hetland
Tom Stalsberg
Tom Egil Hverven
Toril Brekke
Vigdis Hjorth
Vladimir Sorokin
Wera Sæther

Google+