Hopp til hovedinnhold

Vandring gjennom vandringens historie

Vandring gjennom vandringens historie

Hvem vandrer? Hvorfor vandrer de? Hvor skal de hen? Arrangementer med Thor Gotaas og Manuel Andrack under Kapittel.

Å vandre kan være, og har tradisjonelt vært, praktisk. Man kommer dit man skal, og ferdig med det. Men vandring kan også være trening, som dokumenteres grundig på sosiale medier. Det kan være avkobling. Det kan være en livsstil. 

Tema for årets Kapittel er vandring, og da passer det jo fint med en innføring i vandringens historie. Til årets Kapittel får vi besøk av to menn som har god innsikt i nettopp dette. For den ene er vandring kilde til en studie i folkeminner, for den andre er det en livsstil og identitet. 

Thor Gotaas

For ikke så lenge siden var loffere og landstrykere et hverdagslig innslag på norske veier - loffertrekkene gikk på kryss og tvers over hele landet.

Folkloristen Thor Gotaas foredrar fredag og lørdag om vagabonder og andre vandrende folk, og krydrer framstillingen med anekdoter og historier. Han er forfatter av bøkene Løping - en verdenshistorie, Birken og Femmila. Han er en ettertraktet kåsør og foredragsholder, blant annet kjent fra Norgesglasset på P1. 

Manuel Andrack

For den tyske foredragsholderen og forfatteren Manuel Andrack er vandring en livsstil, og han har viet livet sitt til det. Nylig ga han ut en grundig bok om vandringens historie, Schritt für Schritt. Boka beskriver en mentalitet der selve vandringen er målet, og hver rute er en underholdende tur inn i historien. 

Etter at Andrack sluttet å røyke i 1997 begynte han å jogge som et substitutt for nikotin. På grunn av problemer med knærne, begynte han heller å gå, og han forelsket seg i vandring. Nå går han ofte sammen med familie og venner, men foretrekker turer alene. Disse turene kan gjerne bli 40 kilometer lange. 

Andrack skriver også spalter og artikler for Stern, Die Zeit og Wandermagazin. 

Google+