Hopp til hovedinnhold

Ut på (littera)tur!

Ut på (littera)tur!

Årets Bokmerke er klart. Bli med på telttur i skogen, på skitur med Telle-trollet og på ekspedisjon til Nordpolen! 

I september braker det løs med et nytt Kapittel, og allerede nå er Bokmerke, festivalens program for barn og unge klart. Årets festivaltema er Vandring, men hva betyr egentlig det for dagens barn og unge? Og hvordan gjenspeiles det i barne- og ungdomslitteraturen?

I Nansens fotspor

Mange kjenner nok TV-serien Oppdrag Nansen som gikk på NRK Super i vinter, der vi fulgte fire vanlige ungdommer på ekspedisjon til Nordpolen. En av dem var Erika Gjelsvik (15) fra Stavanger. Lørdag 17. september kl 14 inviterer vi til barneakademiet I Nansens fotspor. Her vil Erika fortelle om sine erfaringer fra den spektakulære polarekspedisjonen, sammen med tegneserieskaper Bjørn Ousland. Bjørn er broren til ekspedisjonsleder Børge Ousland, og har laget den prisbelønte tegneserien Nordover med Nansen mot Nordpolen. Selv om det er 120 år mellom de to ekspedisjonene kan begge lære oss viktige ting om klimaet vårt! 

Se NRK Supers presentasjon av Erika.

Regn, telling og telttur

De minste barna skal selvsagt også få være med på (littera)tur. Årets festival åpnes med en svær markering på Torget i Stavanger onsdag 14. september kl 11. Da er alle barnehagene i Stavanger invitert til en feiring av Obstfelder 150 år, med utgangspunkt i det kjente diktet Regn. Sammen med profesjonelle musikere skal barna leke med diktet, musikk og vann, og skape en unik lydopplevelse der over 2000 barn vil være deltakere. Foreldre og besteforeldre er selvsagt velkomne til å være publikum under seansen på Torget.

Mange barn kan allerede strofene En er en, og to er to - vi hopper i vann, vi triller i sand, men for at alle barn skal bli kjent med diktet har Sølvberget delt ut en spesialutgave av bildeboka Det regner! sier Nora av Irene Marienborg til alle barnehagene i Stavanger. Bokgaven er et samarbeid med Aschehoug forlag, der Obstfelders dikt er trykket på baksiden av boka.  

Det regner! sier Nora av Irene Marienborg

Telle-trollet

Festivalhelgen byr vi også på spennende program for barnefamilier, både på Sølvberget og andre steder i regionen. For de som har lært seg å telle blir det anledning til å møte Telle-trollet, skapt av forfatter Lars Mæhle og illustratør Anna Fiske. Telle-trollet står på ski mens han teller til ti – både framlengs og baklengs. På veien møter han blant annet en makrell på et fiskehotell, en kjempekul ku og en bitteliten gnu!

I tillegg vil forfatter Bjørn Arild Ersland og fotograf Lene Ask presentere sin splitter nye fotobilledbok Inn i skogen, der vi får bli med to søstre på telttur i skogen. Sistnevnte arrangement vil foregå på Preikestolhytta, der vi i samarbeid med Stavanger Turistforening inviterer til familiedag søndag 18. september. Her vil også bildene fra boka stilles ut.

Inn i skogen av Lene Ask og Bjørn Arild Ersland

Lokale helter

Andre sterke navn på programmet er Alice Lima de Faria, Annette Münch, Marianne Kaurin, Ella Okstad, Mina Lystad og Knut Nærum. Litt ekstra stolte er vi likevel over at flere store forfattere med lokal tilknytning lanserer helt nye bøker under Bokmerke! Årets Hele Rogaland Leser-forfatter Erika Fatland presenterer Vinterkrigen, en rykende fersk thriller for barn om klimakrisen.

Terje Torkildsen Stavanger stories

Terje Torkildsen har vunnet U-prisen hele to ganger, og lanserer sin nye novellesamling Stavanger Stories. Med utgangspunkt i oljebyen følger vi de tre tenåringene Betty, Luxen og Broremann gjennom ungdomstid og hverdagsliv, og i likhet med den populære serien Skam skildrer Torkildsen ungdommene sine med respekt, humor og troverdighet.

Sist, men ikke minst vet vi at mange unger gleder seg til at Bobbie Peers kommer til Bokmerke. Han brakdebuterte med barneboka Luridiumstyven i fjor, som vant både Sølvbergets lesekampanje Årets bok og Arks barnebokpris. Boka er blitt en internasjonal barneboksensasjon, rettighetene til de tre første bøkene er allerede solgt til over 30 land og boka skal også bli film. På Bokmerke lanserer endelig forfatteren Kryptalportalen, oppfølgeren til den spennende historien om William Wenton - verdens beste kodeknekker. 

På flukt

«Tenk om jeg var på vei til et ukjent sted sammen med tusenvis av mennesker. Der ingen visste hvor lenge vi kunne bli. Og hvor lenge vi måtte vente på å komme hjem?»
Constance Ørbeck-Nilssen
Med Vandring som tema vil årets Bokmerke også berøre flyktningsituasjonen. Tusenvis av barn er i dag på ufrivillig vandring gjennom Europa. Hvordan kan vi snakke med barna våre om flykningkrisen? En tilnærming kan være gjennom litteraturen. Den filosofiske bildeboka Hvorfor er jeg her? inviterer til undring over hvordan livet hadde vært om vi bodde et helt annet sted, og forfatter Constance Ørbeck-Nilssen og illustratør Akin Duzakin vil presentere boka både for barn og for voksne under festivalen.

Hvorfor er jeg her

En annen forfatter som er aktuell til Bokmerke, og som tar opp spørsmål som berører flyktningkrisen, er Simon Stranger. Han ble i fjor nominert til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris for romanen De som ikke finnes, tredje boka i den rystende trilogien om båtflyktningen Samuel. Strangers bøker tilbyr dagens unge et nytt perspektiv på vandringsbegrepet, og viser hvordan litteratur kan føre til økt forståelse for verden rundt oss. Akkurat slik en god tur også kan!

Google+