Hopp til hovedinnhold

På sporet av Georg Johannesen

På sporet av Georg Johannesen

Kåkå presenterer temadager om Georg Johannesen under årets Kapittel. Kjartan Fløgstad, Øyvind Rimbereid, Jan Erik Vold, Susanne Christensen og Amund Børdahl er blant deltakerne. 

250px-Georg_johannesen_gh

Fra torsdag 15. til og med lørdag 17. september samarbeider Kapittel og Kåkå kverulantkatedralen om temadagene «På sporet av Georg Johannesen! Litt om essayet, døden, diktet og eksilet.» Ordstyrer og programleder alle dager er Amund Børdahl

Georg Johannesen (1931–2005) var norsk forfatter og litteraturforsker; førstelektor i nordisk litteratur ved Universitetet i Bergen 1978–87, og senere professor i retorikk samme sted. Om den norske tenkemåten (1975) ble i 2008 kåret til etterkrigstidas viktigste sakprosabok av en jury nedsatt av Dagbladet. Ars moriendi eller kunsten å dø(1965) ble i 1999 kåret til forrige århundrets viktigste diktsamling i Norge. Eksil ble hans siste bok, utgitt i 2005. Da Arne Melberg i 2013 laget et internasjonalt utvalg og en introduksjon til essayet på norsk, var Georg Johannesen én av sju norske essayister han fant plass til i samlingen. Melberg tar her med innledningen nettopp til hans siste bok, Eksil, hvor betydningen av eksilet fremheves for all dannelse. 

Mer om programmet: 

Torsdag 15. september kl. 20.00 på Kåkå:
Stavanger prosalong: Hvordan ser dagens essaydebatt ut med Georg Johannesens essayteori? 
Eivind Tjønneland innleder. 
Deltagere: Jan Erik Vold, Tor Eystein Øveraas, Susanne Christensen. 
Arrangør: Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF)

ESSAYET - Georg Johannesen var en svært sentral figur i tilblivelsen av norsk essayforståelse. I «litt om essayet» (1978) startet han med å stadfeste at essayet er en form for sakprosa og at «sakprosa er en like streng form som sonetten, det er innlysende for alle som kan skrive og evig uforståelig for alle som bare kan lese». I «Holberg og essayet» (1977) skriver han at «essayisten produserer samfunnsmessig dannelse», at essayet alltid handler om samtalens vilkår, og at det «provoserer til modenhet og selvtenking ved å smigre leseren». Finnes det spor av Georg Johannesen i dagens essayforståelse? Hvordan ser dagens essaydebatt ut med Georg Johannesens essayteori? 

Lørdag 17. september kl. 14.00 på Kåkå: 
Øyvind Rimbereid om Georg Johannesens stemme og lyrikk + Lasse Lindtner og Anette Röde Hagnell fremfører hele Ars moriendi

ARS MORIENDI - Hvorfor er Ars moriendi (1965) Norges beste og viktigste diktsamling i forrige århundre? Eller er den det? Kom, lytt og reis etter døden og diktstemmen. Øyvind Rimbereid innleder om Georg Johannesens kraftfulle diktstemme. Hele Ars moriendi fremføres så for andre gang i verdenshistorien,. Med skuespiller og bergenser Lasse Lindtner og Anette Röde Hagnell, musiker fra Grenland Friteater. I anledning 51-års jubileum for diktsamlingen som i 1999 ble kåret til 1900-tallets beste norske diktsamling. 

Lørdag 17. september kl. 19.00 på Kåkå: 
Kjartan Fløgstad innleder til samtale om Georg Johannesens indre eksil + konsert og helaften med Håkon Paulsberg og «kong j». Deltagere: Arnfinn Åslund, Sissel Høisæter. 

EKSILET - Eksil (2005) var Georg Johannesens siste bok før han døde på svøm utenfor Egypts strender julaften 2005. Bokas innledning fastslår at «dannelse oppstår alltid og bare i eksil», og starter med følgende sitat av Hugo av St. Victor (12. århundre): «Den som synes at han bor i et godt land, er en bløthjertet nybegynner, den som synes at ethvert land er hans eget, er allerede sterk. Men bare den som ser hele verden som et fremmed land er fullkommen.» Et av Georg Johannesens mange livsverk bestod i hans særegne Norgeskritikk. Han ville være en outsider, være mer på utsiden enn innsiden av norsk offentlighet og selvforståelse. Vi kan i ettertid likevel spørre om hans indre eksil var reelt. Vi har invitert Kjartan Fløgstad til å innlede om Georg Johannesens eksilposisjon og (selv)dannelsesideal, om dette fortsatt har noe for seg i en digitalisert og sosialmediert politisk eller litterær norsk virkelighet. 

Kjøp billetter:  

 
Google+