Hopp til hovedinnhold

Obstfelder-arrangement under Kapittel 2016

Obstfelder-arrangement under Kapittel 2016

Vandring er tema for årets Kapittel og for Sigbjørn Obstfelders 150-årsjubileum. 

Festivalen åpner med 2000 barnehagebarn på Torget og avslutter med en reprise på skuespillet om da Obstfelder og fruen gikk seg vill og havnet på Nilsebu.

I tillegg en rekke andre arrangement der jubilantens liv og forfatterskap skal hedres og diskuteres på ulikt vis. For billetter og fullstendig program for festivalen se Kapittel.no

Onsdag 14. september

Kl. 11: Lyden av vann - Torget i Stavanger 

2000 barnehagebarn feirer Sigbjørn Obstfelders 150 år på Torget i Stavanger. I en lek med vann, lyd og diktet «Regn (Impromptu)» skal barna lage happeningen Lyden av vann  sammen med musikere og kunstnere. Gunhild Seim er komponist og musikalsk leder, Berit Aarrestad er kunstnerisk leder. I tillegg deltar fem musikere; Arild Hoem, Signe Irene Time, Olav Stener Olsen, John Derek Bishop og Ståle Birkeland, og elever fra Stavanger katedralskole. Påmeldte barnehager er deltakere. Øvrig publikum er velkomne til å se på.

Kl. 11: Hanne Lillebo: Sigbjørn Obstfelder  

Hvem var denne forfatteren som døde bare 33 år gammel, men som likevel rakk å erobre en plass i litteraturhistorien? Hva førte ham fra Stavanger til Chicago, og hvorfor endte han sine dager i København? Hanne Lillebo arbeider med Obstfelders biografi og er daglig leder for Nordisk poesifestival – Rolf Jacobsen-dagene. I samarbeid med Pensjonistuniversitetet. Sølvberget, SF Kinosal 5.

Fredag 16. september

Kl. 11: Obstfelderseminaret: Jeg

En prests dagbok av Sigbjørn Obstfelder var en av de første, moderne jeg-romanene på norsk. Det fremmedgjorte jeg-et kjennetegner både denne og andre tekster av 150-årsjubilanten. Obstfelder-jubileet og Nasjonalbiblioteket går i dette seminaret sammen om å utforske det fiktive og biografiske jeg-et hos Obstfelder, og sporene etter forfatteren i skandinavisk samtidspoesi.  Med: Marius Wulfsberg, Ingrid Nielsen, Dan Aleksander Andersen og flere. Sted: Sølvberget, Kiellandrommet.

Kl. 19.30: Lyrikkfestkveld på Sølvberget: Disse dansende ord 

Vi feirer Obstfelders 150 år med lyrikkfestveld og konsert med bandet Ljodahått. Programleder Herborg Kråkevik presenterer lesninger av Jan Erik VoldDan Aleksander AndersenInger Elisabeth Hansen, Nils-Øivind Haagensen og Katarina Frostenson. Ingrid NielsenAnne Helene Guddal leser og møtes i samtale om sine forfatterskap med Tom Egil Hverven

Ljodahått tar for seg norsk modernistisk kanon i et stor konsert, med syv musikere på scenen.

Terje Torkildsen kåserer: Med hundre års mellomrom leverer Stavanger landets største dikter. E ikkje det litt løye?

Lørdag 17. september

Kl. 11: Vandringer i landskap - Stavanger kunstmuseum

Miniseminar om landskap i ulike kunstsjangre på Stavanger kunstmuseum. Gunnar Danbolt holder åpningsinnlegget etterfulgt av Katarina Frostenson og Tor Eystein Øverås. Festivalorganist Sigbjørn Apeland spiller og Ellen Lerberg forteller om forholdet mellom Jens Thiis og Sigbjørn Obstfelder.

Kl. 12.00: Paraplyene til Obstfelder - Familiedag på Giljagarden 12 (Dirdal)

Coverfoto_paraplynene-til-obstfelder-1

Hvorfor har Obstfelder så mange paraplyer? Og hvorfor liker han så godt regnvær? Vi hopper inn i livet til dikteren Sigbjørn Obstfelder, som fyller 150 år i år. Han har stor bart, skriver morsomme dikt og reiser mye! Grethe Bekkevold og Signe Irene Time inviterer barna med på en forunderlig og sanselig reise gjennom Obstfelders liv. Fra 4 år.

Kl. 13.00: Jan Erik Vold: Obstfelder og modernismen

Sigbjørn Obstfelders tidlige død i 1900 ga modernismen en brå slutt i Norge, og det er utgangspunktet for Jan Erik Volds foredrag om Obstfelder. Etter 1905 skulle en nasjonal identitet baseres på tradisjon, ikke nyskapning og modernisme. Men Obstfelder ble Nordens apostel for den lyriske modernismen, og kom til å inspirere blant annet Jan Erik Vold. Sted: Sølvberget, SF Kinosal 5

Kl. 14.00: Atlars med Tidemans Group på Arkivet

Tidemans Group har komponert musikk til et utvalg Obstfelder-dikt, med seg har med seg Atlars og det blir premiere på Obstfelder-jazz! Tidemans Group består av Preben Tideman Brun Henriksen, Ketil Hatleskog, Arild Netteland, Glenn Brun Henriksen, Tor Inge Øgreid, Svein Rosenberg og Dominique Brackeva står sammen med Lars A. Tønnesen AKA "ATLARS" på Arkivet ved høståpningen av denne sesongen. Dominique Brackeva står for arrangementene. 

Kl. 19.45: Obstfelder på arabisk på Efendi

 

Fribyforfattere har, i anledning Obstfelderjubileet, gjendiktet noen av hans mest kjente dikt til arabisk. I tillegg er rapperen Nikey Riley med, vinneren av Obstfelder-slam på Kåkå i vår. Med er også Khalid Habeeb på oud.  Med Otba Fathallah Mahmoud, Mansur Rajih, Mohammad Habeeb, Manal Al-Sheikh, Nikey Riley og Khalid Habeeb.

Søndag 18. september

Kl. 16.00: "Herr og fru Obstfelder på hver sin klode på Nilsebu" - utendørs teater på Preikestolhytta

Siste mulighet til å oppleve skuespillet om da herr og fru Obstfelder kom til Nilsebu etter en strabasiøs ferd over fjellet. 

I samarbeid med Stavanger Turistforening inviterte vi publikum med på vandring til nettopp turisthytta Nilsebu 26.-28. august for å vandre i Obstfelders fotspor, og oppleve Torfinn Nags dramatisering av Obstfelder og fruens dramatiske fottur dit i 1899. Turen ble fulltegnet, og vi gir en reprise av forestillingen som var på Nilsebu, nå på Preikestolhytta. 

Med: Berit Mæland, Marko Kanic, Morten Hetland, Jan Sigve Schelbred, Oddbjørn Olsen og Tom Reidar Bratteli. Manus og regi: Torfinn Nag. Oppsetningen foregår utendørs.

100,- (bill. på kapittel.no)

Arrangementet er en del av programmet til Familiedag på Preikestolhytta, i samarbeid med Stavanger turistforening. Åpen cafe, zip-line, utleie av kano og kajakk på Refsvatnet, aktivitetsløype til Rendatrollet mm.

Google+