Hopp til hovedinnhold

Mikroseminar om Ferrante

Mikroseminar om Ferrante

Søndag 18. september møtes Kristin Sørsdal og Bernhard Ellefsen til mikroseminar om Elena Ferrantes fantastiske romanserie om Napoli og venninene Elena og Lila. 

 

Elena Ferrante

Mest av alt er dette beretningen om vennskapet mellom to jenter, etterhvert kvinner, så nært og intenst at selv hjerter av stein må fatte interesse for den kjærligheten Ferrante skriver fram for leseren. - Leif Ekle
Elena Ferrante (f. 1943) har siden debuten i 1992 utgitt flere kritikerroste romaner. Napoli-kvartetten har gitt Ferrante internasjonalt gjennombrudd, og rettighetene til bøkene er solgt til 33 land. Også i Norge har bøkene fått strålende kritikker. 

Gjennom de fire bøkene følger vi venninnene Elena og Lila, fra etterkrigstidens Napoli helt frem til 2010. Samlaget skriver at "Ferrante har skapt eit storverk om vennskap mellom kvinner, men dette er også forteljinga om Italia som nasjon og dei gjennomgripande endringane landet gjennomgår frå 1950-åra og fram til i dag."

 

 

Mikroseminar

Identiteten til Ferrante (som er et pseudonym) er ikke offentlig kjent. Det sier seg dermed selv at vi ikke har klart å få selve Ferrante til Kapittel-festivalen.

I stedet møtes oversetter Kristin Sørsdal og kritiker Bernhard Ellefsen til et mikroseminar om Ferrante og da særlig Napoli-kvartetten. 

 

 

Bernhard Ellefsen 

Bernhard Ellefsen

Ellefsen (f. 1984) har på kort tid blitt en våre mest markante litteraturkritikere. I 2014 ble han kåret til årets litteraturkritiker. Om Ferrantes kvartett har han blant annet skrevet følgende: 

"Som en fortelling på sporet av en tapt tid, føyer den seg heller inn i romankunstens sentrum, og den er langt fra alene om å stille det eksistensielle grunnspørsmålet som den fjerde boken formulerer slik: «What time is now, what time was then.» Men Ferrantes Napoli-kvartett er et av de litterære verkene som i vårt ennå nokså ferske århundre har stilt det med sterkest grep om lesernes bevissthet og oppmerksomhet. …Som alle sterke litterære verk, føles den mest av alt som urepeterbar, som en egenartet litterær erfaring, slik andre av verdenslitteraturens små og store høydepunkter også først og fremst er seg selv." (Bernhard Ellefsen, Morgenbladet)

 

Kristin Sørsdal

Kristin Sørsdal

Sørsdal (f. 1966) er fra Tromøya utenfor Arendal, og er både oversetter og forfatter. I skrivende stund har hun altså oversatt 3 av bøkene i Ferrantes Napoli-kvartett.

Som forfatter debuterte hun i 2010 med Makabre Bikkjer. Guds hund (2013) er hennes andre bok. 

Google+