Hopp til hovedinnhold

Med kameler gjennom ørkenen

Med kameler gjennom ørkenen

Robyn Davidson har krysset ørkenen i Australia med fire kameler og en hund. Siden har hun studert nomader.

Robyn Davidson har tilbragt mesteparten av sitt yrkesliv med å studere og reise med nomader, blant annet i Australia, India og Tibet. Onsdag 14. og torsdag 15. september kan du møte henne på Kapittel i Stavanger. 

Ekspedisjon i ørkenen

Australske Davidson er virkelig en vandrer. I 1977 gjorde hun en reise fra Alice Springs til Australias vestkyst sammen med fire kameler og en hund. Denne vandringen varte i ni måneder, og hun tilbakela nesten 300 mil. Før ekspedisjonen hadde hun tilbragt to år i Alice Springs, hvor hun trente kameler og lærte seg å overleve i ørkenen. Hun skriver selv at kameler er vanskelige å trene, i starten kan de drepe deg med et spark, og bittene er smertefulle. Hun fikk lære hvordan hun skulle mate, stelle og forholde seg til kamelene, men turen bød på mange utfordringer, som dehydrering, syke dyr og påtrengende mennesker. 

Bok og film

Turen skulle det i utgangspunktet ikke bli bok av, men hun lot seg overtale av fotografen Rick Smolan til å lage en artikkel for National Geographic. På denne måten fikk hun finansiert turen, selv om hun i utgangspunktet var motvillig. Fotografen besøkte henne flere ganger i ørkenen. Artikkelen fikk mye oppmerksomhet, og hun bestemte seg for skrive bok. Boka heter på engelsk "Tracks", og på norsk "Egne veier".

Historien om Davidsons vandring ble også filmatisert i 2013, med Mia Wasikowska i hovedrollen. Les om filmen og se traileren her. Denne filmen har ikke blitt vist på kino i Norge før, men vises under Kapittel-festivalen. Filmen kan også lånes på biblioteket. Hun har også skrevet om sine studier av nomadekulturer, både i bok- og artikkelform. 

Les mer om Robyn Davidson her. Davidson medvirker på to arrangementer under årets Kapittel. Kjøp billetter her: 

Google+