Hopp til hovedinnhold

Kapittel-gjester 2016

Kapittel-gjester 2016

Sofi Oksanen, Édouard Louis, nobelprisvinner Wole Soyinka, den australske eventyreren Robyn Davidson, nevrokirurgen Henry Marsh og litterære vandrere som Tomas Espedal og Carsten Jensen er blant gjestene som hittil er bekreftet til årets Kapittel.

Festivalsjefen kvalitetssikrer Kapittel-utstillingen i 2. etg

Årets Kapittel finner sted mellom 14. og 18. september. Festivalpasset gir fri inngang på alle Kapittels arrangementer i festivaluka 14. til 18. september. Det gir også gratis inngang til Orgelfestivalen og Perkapella. Festivalpass inkluderer dessuten, i anledningen festivaltemaet «vandring», medlemskap i Stavanger Turistforening. Og prisen er den samme som i fjor.
– Vi har en veldig sterk og variert liste med navn i år. Jeg tror Kapittel-publikummet kommer til å bli fornøyde, og gleder meg til å slippe flere nyheter, sier Espen Røsbak.
Aktuelle Kapittel-bøker er stilt ut i Kulturbiblioteket i 2. etasje på Sølvberget.
 

Kjøp festivalpass. Se hele programmet

Et knippe av årets gjester: 

Oksanen 2

Sofi Oksanen fra Finland debuterte med romanen Stalins kyr i 2003. I 2005 kom Baby Jane , og hun fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Utrenskning i 2008. Hun har fått flere priser, blant annet Nordisk råds litteraturpris og Svenska Akademiens nordiske pris. Hennes fjerde roman, Da duene forsvant , kom ut i 2013. For tiden aktuell med romanen Norma (2016) - en sjangerblandende og original spenningsroman, et mørkt familiedrama med fantastiske og politiske undertoner.

Lån bøker av Sofi Oksanen

Édouard Louis fra Frankrike ble født i 1992, og het da Eddy Bellegueule. Han debuterte i 2013 med romanen Farvel til Eddy Bellegueule ; en selvbiografisk roman som har fått stor oppmerksomhet. Han har fått Pierre Guénin-prisen mot homofobi og for like rettigheter. Louis er til høsten aktuell med Voldens historie, og har i vår debattert heftig med vår egen Kjartan Fløgstad.

Lån bøker av Édouard Louis

wole-soyinka

Wole Soyinka er en nigeriansk forfatter. I 1986 ble han første afrikaner som fikk Nobelprisen i litteratur. Soyinka har vært fengslet og levd i eksil i lange perioder for sin politiske virksomhet. Han var også blant dem som i sin tid først tok initiativet til en fribyordning for forfulgte forfattere (ICORN).

Lån bøker av Wole Soyinka

Robyn Davidson er en australsk eventyrer. I boka Tracks beskriver hun sin ferd i 1977, da hun krysset den store ørkenen i Vest-Australia alene med fire kameler og en hund.

Lån bøker av Robyn Davidson

Henry Mash

Henry Marsh er en ledende britisk nevrokirurg, og forfatteren av Do no harm : stories of life, death and brain surgery. Han har også jobbet med nevrokirurger i det tidligere Sovjetunionen, primært i Ukraina.

Lån bøker av Henry Marsh

Tomas Espedal eksperimenter ofte med sjangeroverskridelser. I sine senere utgivelser skriver Espedal tett på eget liv og erfaringer samtidig som han utforsker forholdet mellom romanen og sjangere som essay, brev, dagbok, selvbiografi og reiseskildring. Espedals Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv (2006) ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris, og han ble på ny nominert for Imot kunsten (2009) og Bergeners (2013). Espedal ble også tildelt Kritikerprisen 2009 og Gyldendalprisen 2009. Og han fikk Brageprisen 2011 for Imot naturen. Espedal kommer med ny roman i august. 

Lån bøker av Tomas Espedal 

Carsten Jensen

Carsten Jensen er forfatter og journalist. Han har skrevet essays, romaner og reisebøker. Han har gjennom årene mottatt flere priser og legater. Med de to store reiseberetningene, Jeg har sett verden begynne og Jeg har hørt et stjerneskudd, nådde han et stort og bredt publikum i Danmark og Norge, men også internasjonalt. Med Den første sten har krigen i Afghanistan fått sin store nordiske roman, og norske le­sere har fått en oppslukende thriller mettet med mening.

Lån bøker av Carsten Jensen 

Erika Fatland web ©Tine_Poppe

Erika Fatland er forfatter og sosialantropolog fra Ølen i Vindafjord kommune. Hennes journalistiske virksomhet spenner vidt, fra reportasjer om utbryterrepublikken Transdnjestr til rapporter fra filmfestivalen i Berlin; fra utenrikspolitiske analyser til kunstnerintervjuer og underfundige petiter. I 2015 var Erika Fatland én av ti forfattere som ble utvalgt i Morgenbladets kåring av de beste forfatterne under 35 år. Sovjetistan (2014) ble i 2016 valgt til årets bok i Hele Rogaland leser.   

Lån bøker av Erika Fatland  

Madame Nielsen er dansk forfatter og performance-kunstner. Hun er en del av det multimediale kunstneriske livsverket som startet med Claus Beck-Nielsen og som siden bl.a. har utviklet seg til Das Beckwerk og nå Madame Nielsen. Nielsen er for tiden aktuell med Invasionen (2016) - om flyktninger, og om å være Madame Nielsen i flyktningstrømmen fra Hellas til Danmark. 

Lån bøker av Madame Nielsen 

Bea Uusma er illustratør, lege og forfatter. i 2013 fikk hun Augustpriset for årets beste fagbok Expeditionen: Min kärlekshistoria.

Lån bøker av Bea Uusma 

Fosnes Hansen

Erik Fosnes Hansen debuterte i 1985 med Falketårnet, som ble godt mottatt av såvel publikum som kritikerne. Hans andre roman, Salme ved reisens slutt, utkom i 1990 og ble en enorm suksess. Boken har gjennom årene gått sin seiersgang over hele verden. Fosnes Hansen er også matspaltist i VG, ivrig polemiker og samfunnsdebattant og sitter som medlem av Kulturrådet. Løvekvinnen fra 2006 blir i år filmatisert, og Hansen er til høsten aktuell med romanen Et hummerliv - en mangefasettert, både tragisk og komisk fortelling, om Sedd, en gutt på grensen til voksenlivet og hotellet som er hans barndomshjem. 

Lån bøker av Erik Fosnes Hansen 

Liv Køltzows forfatterskap er sentralt i norsk litteratur. Hun er kjent for sitt skarpsindige psykologiske blikk. Med romanen Melding til alle reisende (2015) utvider Køltzow sitt register med en ny opprørsk energi. Melding til alle reisende er en sterk roman om penger og kjærlighet, og samtidig en unik sykdomsskildring og en intens fremstilling av en forfatters kamp for fortsatt kunstnerisk utfoldelse.

Lån bøker av Liv Køltzow

Vold-Jan-Erik-2.-Foto-Ulla-Montan.

Jan Erik Vold er kjent som essayist, oversetter, kulturdebattant og plateartist. Han har gjennom sine dikt og avisartikler satt i gang en rekke debatter om litteratur og politikk, og han sto blant annet bak "Poesiåret 2000".

I september 2000 ble han utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Oslo. 

Han debuterte som lyriker i 1965, med samlingen mellom speil og speil, og har siden hatt en omfattende produksjon.

Lån bøker av Jan Erik Vold 

GuddalAnneHelene foto Mathias Danbolt

Anne Helene Guddal ble kåret til en av Norges 10 beste forfattere under 35 av Morgenbladet og Litteraturfestivalen på Lillehammer. Guddal er for tiden aktuell med romanen Bebo (2015). Bebo filtrer minner, drømmer og grensetilstander seg inn i en fortelling om kjærlighet, håp og ensomhet. 

Lån bøker av Anne Helene Guddal 

Nils-Øivind Haagensen debuterte med diktsamlingen Hender og hukommelse i 1998. Han har siden skrevet to romaner, en reisebok og ytterligere åtte diktsamlinger. I 2004 fikk han Sult-prisen for sitt forfatterskap. 

Lån bøker av Nils-Øivind Haagensen 

Inger Elisabeth Hansen regnes som en av våre fremste og mest særpregede lyrikere. Hun har skrevet åtte diktsamlinger og i tillegg gjendiktet flere spanskspråklige forfattere. Trask, forflytninger i tidas skitne fylde (2003) fikk Brageprisen og ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. For tiden aktuell med diktsamlingen Å resirkulere lengselen. Avrenning foregår (2015).

Lån bøker av Inger Elisabeth Hansen  

Athena Farrokhzad farge

Athena Farrokhzad er poet, litteraturkritiker, og lærer ved Biskops-Arnös författarskola. I 2013 ga hun ut Vitsvit, som ble belønnet med Karin Boye-priset. Vitsvit ble i år gjendiktet til norsk av Tina Åmodt (Hvitverk).

Lån bøker av Athena Farrokhzad

Ingeborg Arvola har siden debuten i 1999 skrevet romaner, fortellinger og en roman for barn, Blod, snørr og tårer (2000). Romanen Forsiktig glass (2004) var et gjennombrudd i forfatterskapet, og vil angå alle som har et forhold til barn eller som husker hvordan det er å være barn, en original og sterk skildring. For tiden aktuell med Neiden 1970 (2015) - om barndommen sammen med faren i den kvenske bygda Neiden i Øst-Finnmark.

Lån bøker av Ingeborg Arvola

Saul Williams  er en amerikansk poet, forfatter, skuespiller og musiker kjent for sin blanding av poesi og alternativ hip hop. For tiden aktuell med albumet MartyrLoserKing (2016).

Lån musikk av Saul Williams 

Knut Nærum

Knut Nærum er en norsk komiker, forfatter, tegneserietegner og TV-underholder (kjent som fast paneldeltaker i NRKs humoristiske TV-program Nytt på nytt fra 1999 til 2015). Nærum er for tiden aktuell med den grafiske romanen Muffens (2016) satt til en verden der tegneserier er forbudt. 

Lån bøker av Knut Nærum 

Per Knutsen har til nå utgitt 30 bøker: barnebøker, ungdomsbøker, skuespill, thrillere og romaner. For tiden aktuell med romanen Broren til Hugo (2016).

Lån bøker av Per Knutsen

Ingrid Nielsen debuterte i år med diktsamlingen Hemmelig, men aldri som en tyv. Diktene bringer sammen folketro og fortvilelse, barnelek og revolusjon, en norsk desembernatt og fargene i en katakombe. Diktene trår langs ulike grenser for erfaring og liv, og henter fram magiske tenkemåter og sansninger av det som både er på og utenfor veggene rundt våre liv. 

Lån bøker av Ingrid Nielsen 

Thor Gotaas er en norsk folklorist og forfatter og skriver kulturhistoriske bøker med folkloristisk vinkling. Han har blant annet skrevet bøker om løping, Femmila og Birken. 

Lån bøker av Thor Gotaas

Katarina Frostenson er en svensk lyriker, oversetter og medlem av Svenska Akademien siden 1992. Frostenson er for tiden aktuell med diktsamlinger Sånger och formler (2015). 

Lån bøker av Katarina Frostenson 

Fiske-Anna

Anna Fiske er illustratør, forfatter og tegneserieskaper. Fiske står bak en rekke bildebøker og tegneserier, både med egne tekster, og som illustratør for andre forfattere. Hun er for tiden bl.a. aktuell med Palle puddel drar til New York (2016).

Lån bøker av Anna Fiske

DJ Stalingrad er en russisk forfatter, og representant for Russlands "tapte generasjon" som kom til verden like før Sovjetunionens undergang og ble tvunget til å vokse opp i det moralske og materielle forfallet som fulgte. DJ Stalingrad er for tiden aktuell med romanen Exodus (2016) som tematiserer ulike former for vold.

Lån bøker av DJ Stalingrad

Google+