Hopp til hovedinnhold

Einar Økland - Fotgjengar med fotnotar

Einar Økland - Fotgjengar med fotnotar

Vi feirer Einar Øklands store forfatterskap på festivalens åpningsdag. 

Da Økland fikk hedersprisen under Brageprisutdelingen i 2015 omtalte juryen ham slik:

"Det finnes forfattere som kunne vært nominert i samtlige klasser Brageprisen har. Det er en slik forfatter vi vil hedre i dag. Forfatteren har, gjennom et langt forfatterskap, vist seg som en av våre beste lyrikere, dramatikere, barnebokforfattere, ungdomsbokforfattere, novellister, essayister, romanforfattere og sakprosaforfattere. Ved siden av sitt forfatterskap, har dagens hedersprisvinner vært en viktig litteraturkritiker og konsulent for en hel generasjon forfattere."

I tillegg til Nynorsk barnelitteraturpris, Kritikerprisen for barne- og ungdomslitteratur, Kultur- og kirkedepartementets billedbokpris, Språklig samlings litteraturpris, Askeladdprisen, Aschehougprisen, Melsom-prisen, Nynorsk litteraturpris, Blixprisen, Doblougprisen, Samlagsprisen og Gyldendalprisen, kunne han altså legge Brages hederspris til lista over priser.

Vandring 

Festivalsjef Espen Røsbak mener det er helt naturlig å gi god plass til Økland på årets festival. 
- I lys av hedersprisen passer det godt med en Kapittel-samtale som ser tilbake på høydepunktene i Øklands store forfatterskap. Vi mener også at forfatteren passer ekstra godt inn ettersom årets festivaltema er vandring, sier Røsbak.  

9788252184099

Økland skriver i de fleste sjangre og er utdannet psykolog. Han debuterte med en diktsamling i 1963, og har etter det hatt navnetrekket sitt på rundt seksti bøker. Fra Øklands omfattende og mangslungne produksjon har særlig tekstsamlingen Amatør-album (1969) og romanene Galskap(1971) og Stille stunder (1974) blitt stående som klassikere. Samtidig som de er sjangeroverskridende og eksperimentelle, inneholder bøkene den særegne ironien og humoren, de burleske innfalla og det stilistiske mangfoldet som kjennetegner Øklands forfatterskap. Selv har han trukket fram diktsamlinga Vandreduene (1968) som en av sine viktigaste bøker: "Alt eg seinare har skrive, tykkjast ha sprunge ut frå teksttypane i Vandreduene," skrev han i etterordet til jubileumsutgaven av boka som ble gitt ut i 2010.

Den siste diktsamlingen, Sykling i søvne, kom ut i 2015. To år før det kom tekstsamlingen Fotgjengar med fotnotar, som også har lånt tittel til den scenesamtalen publikum får oppleve på årets festival. Økland intervjues av Karin Haugen.

 
Google+