Hopp til hovedinnhold

Åpningsforedrag: Vandre, tenke, skrive

Åpningsforedrag: Vandre, tenke, skrive

Professor Arne Melberg setter tonen for årets kapitteltema ved å holde åpningsforedrag om litteratur til fots fra Montaigne til Rebecca Solnit, via Rousseau, Nietzsche, Virginia Woolf og Ryszard Kapuscinski.

Melberg-Arne_author_full

Årets Kapittel-tema er som kjent vandring. Vandring, i helt konkret betydning, har vært viktig for mange av våre største tenkere og forfattere gjennom tidene. Nietzsche skrev at han bare kunne tenke skikkelig utendørs, på tur gjennom ensomme fjelllandskaper. Temaet er valgt med utgangspunkt i det store jubileet for Sigbjørn Obstfelder i år.
– Kapittel er en naturlig hovedarena for å markere 150-årsdagen til en av Skandinavias viktigste tidligmodernister. Obstfelder var en vandrer både i livet og litteraturen. Ikke minst er Vandring et åpent og litterært interessant begrep som det har vært morsomt å lage et godt program av, sier festivalsjef Espen Røsbak.

Melberg

Det er altså Arne Melberg som skal sette tonen for årets tema. Han er professor emeritus ved Universitetet i Oslo. Melberg har publisert 17 bøker og mer enn 80 vitenskapelige artiker i litteraturteoretiske og litteraturhistoriske emner. Han har også publisert skjønnlitteratur og reiselitteratur, og er kulturjournalistisk bidragsyter i Svenska Dagbladet. 

Reise og skrive

301.Bokomslag_fil.192

Melberg ga blant annet ut boken "Å reise og skrive" i 2005 - En vandring gjennom moderne reiselitteratur fra Joseph Conrad til Dag Solstad.

Han beskrev bakgrunnen slik:
- Jeg er ingen stor reisende. Den viktigste reisen jeg har gjort er en klassereise fra svensk arbeidsløshet til professorat i Norge. Jeg reiser helst ikke som turist, heller til steder der jeg kan sitte i fred og gjøre det jeg burde gjøre hjemme: å lese og skrive. Men om jeg finner en plass der jeg kan sitte i ro, så overfalles jeg av nomadiske impulser, som jeg lar få utløp gjennom å lese og skrive om reiser, skrev han. 

Les hans tekst om vandrerskikkelsen i Hamsuns tekster

Kjøp billetter:  

 
Google+