Hopp til hovedinnhold

Seks nye Kapittel-navn

Seks nye Kapittel-navn

16. september braker det løs. Vi feirer sommeren med å slippe seks nye navn til årets festival. Canada, Tyskland og tegneserier er stikkord. 

Årets Kapittel har Amerika som tema, og en rekke spennende navn er allerede sluppet
– Amerika er noe vi gjerne føler vi vet alt om, siden amerikansk kultur og politikk preger oss hver dag. Samtidig vet vi åpenbart alt for lite om den mektigste kultursfæren i verden. Det er gode grunner til å diskutere Amerika enda mer kritisk og nyansert også her til lands. Den amerikanske litteraturen blir diskutert mye her hjemme, men jeg lurer også på om vi har et ukritisk forhold til denne, eller om det er slik at USA er det stedet de viktigste litterære nyvinningene skjer i dag, uttalte festivalsjef Espen Røsbak da temaet ble lansert tidligere i år

Her er seks nye navn:

Canada 

Rolstad-Lajla_productimage

Lajla Rolstad ga ut Ulveøya i april i år. Etter  ha slitt med depresjon bestiller bokens hovedperson, Lajla, flybilletter til Canada og reiser alene ut i ødemarka. De neste årene tilbringer hun på roadtrip blant mennesker som lever utenfor samfunnet i utkantstrøk eller treffes langs veien: marihuanadyrkere, pelsjegere, cowboyer, hippier, eventyrere og medisinmenn. Hun tilbringer en vinter alene som vaktmester på en isolert og vinterstengt resort. Og overvintrer på egen hånd i en tømmerhytte i et indianerreservat, med grizzlybjørner, ulver og fremmede menn som naboer. 

Rolstad er født i 1978. Hun har skrevet hovedoppgave i litteraturvitenskap om Bram Stokers Dracula. Hun debuterte med den gotiske skrekkromanen Nekronauten i 2009.Ulveøya er hennes andre roman. 

lev vel alle

Hilde K. Kvalvaag har også lagt handlingen til villmarken i Canada i sin nye roman Lev vel, alle. Motvillig blir den seksten år gamle Knut med moren Gunhild til Canada. Der skal de følge i fotsporene til oldefaren som forlot familien og seks barn i Norge for aldri å komme tilbake. Reisen fører dem altså ut i den kanadiske ødemarken der ingenting blir som de hadde sett for seg. 

Kvalvaag (f. 1968) (f. 1968) bor i Bergen og debuterte med ungdomsromanen Hjarteklapp i 2003. 

Tegneserier

Årets Kapittelfestival har flere nye tegneserieforfattere på plakaten. 
- Vi har ikke en spesiell satsing på tegneserier i år, men sjangeren er viktig og får mye plass. Før ble det sett på en ren underholdningssjanger, men den består av alt fra komplekse romanfortellinger til enkle vitser. Det er mye variasjon, uttalte Røsbak nylig til Rogalands Avis.

XuqaCP97TyrqoGDeM4imcg-WcOAAVyDOU9oHOt7B0z0g

Mette Hellenes lager originale strektegninger. Hennes stil og humor har skaffet henne en stor tilhengerskare. Hun har et spesielt skarpt blikk for situasjonskomikk, pinligheter og selvhøytidelighet av alle slag. Hun skapte storm da hun karikerte en jøde med krøller, hatt og krokete nese. Selv mener hun at alt kan spøkes med, det kommer bare an på hvordan du gjør det, sier hun.

Kristian Krogh-Sørensen har nettopp utgitt tegneserieromanen «Gulosten: Liv i helvete». Krogh-Sørensen (f. 1980) er Russlandviter, journalist og tegneserieskaper. Han bor i Oslo. "Gulosten -- liv i helvete" er hans første utgivelse. "En helvetes debut. Uhørt! Som lyn fra klar himmel har vi fått en ny tegneserieforfatter av format," mente Dagbladet. 

Tyskland

Årets festival kan også lokke med to forfattere som begge skriver om Tyskland, med den økonomiske krisen i Europa som bakteppe. 

Sten Inge Jørgensen Tyskland stiger frem

Sten Inge Jørgensen har fått mye ros for Tyskland stiger frem. I boken beskriver han hvordan Tyskland igjen framstår som Europas mektigste og viktigste land, 70 år etter andre verdenskrig. Økonomien er bunnsolid, kulturlivet blomstrer og Berlin har blitt Europas politiske kraftsentrum. Jørgensen gir oss et nytt og oppdatert bilde av nåtidens Tyskland. Jørgensen er utenriksjournalist i Morgenbladet med Europa og Tyskland som spesialfelt. han er også bokanmelder og forfatter og har tidligere bl.a. gitt ut bøkene "Vesten mister grepet" og "Globale utfordringer". Han har markert seg som en av Norges skarpeste kommentatorer på internasjonal politikk.

41pMXboUJsL._SX304_BO1,204,203,200_

Undine Zimmer er tysk journalist og forfatter av boka Nicht von schlechten Eltern - Meine Hartz-IV-Familie (Ikke dårlige foreldre), om hvordan det var å vokse opp med mor og far uten jobb. Foreldrene var arbeidsledige hele oppveksten hennes, og helt avhengige av en stadig stusseligere arbeidsledighetstrygd.
– Jeg vil fortelle den mer kompliserte historien om fattigdom. Det spiller en rolle hvor du kommer fra, uttalte hun i et intervju med Dagsavisen nylig. 

Zimmer og Jørgensen kommer blant annet i forbindelse med utstillingen Sea Change, som åpner i Møteplassen på Sølvberget 24. august. Det er en fotodokumentarisk utstilling om unge europeere – med bilder fra tretten land.  

Kjøp festivalpass til årets Kapittel:

 
Google+