Hopp til hovedinnhold

Loe og Lavik om "The Wire" - tidenes beste serie?

Loe og Lavik om "The Wire" - tidenes beste serie?

Er TV-serier den nye romanen? Vi har invitert Erlend Loe og Erlend Lavik til en samtale om "The Wire" og andre TV-serier. Billettsalget har åpnet.

"The Wire" var den store TV-seriesnakkisen mellom 2002 og 2008. Forfatter Erlend Loe er en av de som mener den er tidenes serie. Det skal han og Erlend Lavik snakke om lørdag 19. september kl. 14.30 på årets Kapittel. Kjøp billetter. 

Mellom 2002 og 2008 var ikke spørsmålet om man så The Wire men hvilken sesong man var inne i. De fem sesongene satte varige spor i de fleste som fikk dem med seg, og serien har bare vokst i aktelse etter at den siste episoden ble vist i mars 2008. Det var Edward Burns og David Simon som skapte The Wire. Førstnevnte var narkotikaetterforsker i Baltimore-politiet, mens sistnevnte var krimreporter i en av byens aviser.
- McNulty, Daniels, Bubbles, Greggs, Carver, Rawls, Barksdale, Sobotka, Bunny og Omar Little var noen av karakterene som tok opp timesvis av livene våre. Det var sterke karakterer vi ble glade i, sier festivalsjef Espen Røsbak.

Loe

Erlend Loe er en av gjestene ved årets Kapittel. Han er svært begeistret for The Wire.
– Etterforskeren McNulty er langt fra sympatisk – han drikker, horer og roter det til med familien sin. Skurken Stringer Bell sitter på skolebenken og tar forelesninger i økonomisk teori, sa Loe til Dagsavisen da feberen herjet som verst.

Forfatternes favoritt

Flere norske forfattere har uttrykt begeistring for serien. Både Knut Faldbakken og Frode Grytten var fans.
– På overflaten kan «The Wire» se ut som en tradisjonell politiserie. Men når du virkelig begynner å se på, skjønner du at det er en av de aller beste TV-seriene noensinne, uttalte Frode Grytten til BT i 2007.
Grytten kalte også serien for "en Charles Dickens-historie for vår tid."
- Et komplekst, storslått episk drama med svært mange elegant tegnede karakterer. Dickens var mer kategorisk på hvem som var de gode og hvem som var de onde, i «The Wire» er det vanskeligere å avgjøre. Selv de verste doplangerne har både gode og dårlige sider, sa Grytten.

Inspirert

Erlend Loe har også uttalt at The Wire har vært en inspirasjonskilde da han selv skrev tv-serien "Kampen for tilværelsen". Han sammenligner det å skrive en Wire-sesong à 13 episoder på 50 minutter med å lage syv spillefilmer på rappen.
- Å skrive for en slik serie er ganske krevende. Det krever en overordnet tanke som er knallhard, og så har man underleverandører som nærmest skriver på samlebånd, sier han til BT.

Samtale på Kapittel

the wire bok

Erlend Lavik har skrevet doktoravhandling om amerikansk filmhistorie. Han har også publisert en rekke artikler om «The Wire», og han har laget et videoessay om serien.  Han skrev også boken "TV-serier: The Wire og den tredje gullalderen" om det beste som er laget for tv. I boken får leseren innblikk i hvordan den amerikanske TV-bransjen fungerer, i teknologisk utvikling og kreative manusprosesser. Boken begynner med en historisk fremstilling av den amerikanske TV-bransjen og TV-seriens historie og fortsetter med en tett og produktiv analyse av «The Wire», der blant annet temaer som narrativ struktur, karaktertegning og samfunnskritikk er sentrale.

Under årets Kapittel møtes Lavik og Loe, Erlend og Erlend, til samtale om The Wire. Festivalsjef Røsbak gleder seg. 
- Serien har blitt aktualisert etter opptøyene i Baltimore. The Wire kan fortsatt si mye om samfunnsmessige utfordringer. Jeg gleder meg til å høre Loe og Lavik snakke om TV-seriens litterære posisjon. Det er jo mange som har kalt tv-serien for den nye romanen, sier Røsbak.  

NB: Stine Pilgaard har meldt avbud til årets festival. Erlend Loe stepper inn søndag kl. 13.30 for å snakke om sin rykende ferske roman: Slutten på verden slik vi kjenner den. Loe vil også lese fra romanen i Fargegata lørdag. 

Kjøp billetter: 

 

Se Erlend Laviks videoessay om The Wire: 

 

 

 
Google+