Hopp til hovedinnhold

ICORN-foredraget: Zineb el Rhazoui

ICORN-foredraget: Zineb el Rhazoui

Charlie Hebdo-journalist Zineb el Rhazoui overlevde terrorangrepet i januar. Hun holder årets ICORN-foredrag. 

"Den 7. januar 2015 ble 11 av mine kolleger myrdet med kaldt blod i Paris. Vi hadde vært kolleger siden 2011 da jeg begynte som spaltist og journalist i satiremagasinet Charlie Hebdo. Jeg har muslimsk bakgrunn fra Marokko, og skrev også reportasjer fra ulike deler av den muslimske verden. I 2012 utga jeg, sammen med min nå avdøde kollega Charb, en tegneseriebiografi om profeten Muhammed. Den dagen terroristene angrep, var jeg på ferie i Marokko. Derfor lever jeg i dag."

Slik lød begynnelsen på en lang kronikk Zineb el Rhazoui publiserte i Aftenposten i mai. Hun er født og oppvokst i Marokko, er sosiolog og religionsviter og en fremtredende aktivist for menneskerettigheter og ytringsfrihet. Hun var også ICORN-gjesteforfatter i fribyen Ljubljana mellom 2011 og 2013. I løpet av hennes tid som gjesteforfatter i Ljubljana jobbet hun med tegneseriebiografien av Mohammed sammen med Charb.  

Religionskritikk

Hun studerte i Paris og ble etter hvert talskvinne for feministorganisasjonen Ni Putes Ni Soumises. Hun studerte arabisk, fransk og engelsk og skrev en masteroppgave om muslimer i Marokko som konverterer til kristendommen. Selv tror hun det er intervjuene hun ga etter massakren i Charlie Hebdos redaksjonslokaler, som er grunnen til at hun ble et terrormål.
- I disse intervjuene, som ofte var på arabisk, kalte jeg ikke bare terroristene for blodtørstige mordere. Jeg sa også at jeg anså dem som idioter, uten kunnskap om Islam, skriver hun i Aftenposten-kronikken.  

Terror

Hun blir fremdeles truet på livet og lever under konstant politibeskyttelse. Hun har imidlertid ikke latt seg kue, og kjemper videre for likestilling, religions- og ytringsfrihet. 
- Ytringsfriheten er og må være for alle, inkludert de som ytrer meninger andre finner krenkende, slår hun fast. 

Les hele kronikken - "Religionskritikk er ikke rasisme" - på Aftenposten.no

Under årets Kapittel kan du møte henne til miniseminar om ytringsfrihetens grenser fredag 18. september kl. 13.00. Årets ICORN-foredrag finner sted samme dag kl. 20.00 i bbankettsalen i Victoria hotell.  
- ICORN, det internasjonale fribynettverket, ser det som sin oppgave å beskytte og fremme alle forfattere/kunstnere som er eller har vært tilknyttet organisasjonen, og vi er glade for at Zineb har tatt utfordringen med å holde årets ICORN-forelesning under Kapittel 2015, sier ICORN-leder Helge Lunde. 

Se talen som Zineb el Rhazoui holdt til ICORN nettverksmøtet 2015 i Amsterdam:

 

Kjøp billetter: 

 
Google+