Hopp til hovedinnhold

Hard.Land – en reise i Amerikas knuste drømmer

Hard.Land – en reise i Amerikas knuste drømmer

Fredag 18. september kl. 20.30 tar journalist Roy F. Andersen og den prisbelønte fotografen Espen Rasmussen oss med på en reise  til Amerikas knuste drømmer.

Røykskyene fra fabrikkpipene lå tungt over byene. Tusener marsjerte på jobb hver morgen – og med arbeid i industrien vokste flere generasjoner opp med det som ble kalt den amerikanske drømmen: At din generasjon skal få det bedre enn forrige. At du skal få råd til eget hus – et hjem med hage – til bil, ferie, til skolegang for barna. Drømmen om alt det som gjorde Amerika til den drøm i seg selv.

Så ble det stille.

Røyken ble borte, fabrikkene stengte, millioner av industriarbeidsplasser ble borte.

IMG_1680

I dag ligger hele samfunn bokstavelig talt i ruiner i spøkelsesbyer. Arbeidsledigheten er mange steder skyhøy, og mange de tidligere godt betalte jobbene er erstattet av jobber i den såkalte servicesektoren, jobber med svært lav lønn. De som er heldige jobber som stuepiker på hoteller, de er ansatte på McDonald’s og livnærer seg som vaskehjelper. Noen har to og tre jobber for å klare seg. Andre får ikke jobb i det hele tatt.

I dag er 46 millioner amerikanere under fattigdomsgrensen. De sosiale problemene er blitt verre. Blue Collar America, arbeidermiddelklassen, er blitt de nye fattige, de rikeste mye rikere.

Hva skjedde med verdens mektigste industrigigant?

Journalist Roy F. Andersen og den prisbelønte fotografen Espen Rasmussen har lagt ut på en reise – en road trip – gjennom de gamle industristatene i USA. De reiste fra by til by og møtte bilselgere, brannmenn, fastfoodarbeidere, Vietnam-veteraner, gjengmedlemmer, narkomane, fylliker, taxisjåfører, arbeidsledige, uteliggere, byplanleggere, boksere, musikere, prester. For å nevne noen.

I multimediaprosjektet Hard.Land tar de oss med på denne 400 mil lange reisen til Amerikas knuste drømmer. Gjennom bilder, video, tekst og musikk besøker vi USAs skyggeside, der håpet om en god fremtid svinner, men fortsatt er å finne. 

 

Foto og video: Espen Rasmussen ©

Musikk

Espen Rasmussen og Roy Freddy Andersen har også satt sammen en passende spilleliste til prosjektet:

 

Billetter

Arrangementet finner sted i Kåkå-katedralen, fredag 18. september kl. 20.30. Kjøp billetter: 

 
Google+