Hopp til hovedinnhold

Frokostmøte med Lars Mytting

Frokostmøte med Lars Mytting

"Svøm med dem som drukner" har nådd et opplag på 100 000. Vi ønsker velkommen til fredagsfrokost med Lars Mytting.

Høsten 1971 blir et kjærestepar funnet omkommet i Frankrike, på en avstengt, skogbevokst slagmark fra første verdenskrig. Deres tre år gamle sønn Edvard er sporløst forsvunnet. Fire dager senere dukker han opp på et helt annet sted i Frankrike. Det er utgangspunktet for det som har blitt en av de siste års største publikums- og kritikersuksesser på bokfronten i Norge. "Sannsynligvis årets mest medrivende roman", mente Aftenposten mens Dagen Næringsliv slo fast at det dreier seg om en "fantastisk ambisiøs roman om krig, kjærlighet og tilhørighet".
Fredag morgen kl. 08.30 inviterer vi til frokostmøte i Møteplassen på Sølvberget. (Les mer nedenfor billettlenken)

 

Hel ved

Mytting debuterte med romanen Hestekrefter i 2006 og fulgte opp med Vårofferet.  2010. Han sto også bak en overraskende verdenssuksessen Hel ved, som  ble trykket i 180 000 eksemplarer og oversatt til en rekke språk. I fjor kom altså hans tredje roman. 
- Jeg begynte på romanen like etter at Vårofferet utkom i 2010, og arbeidet førte meg både til de ødeste partiene av Shetland (som er øde fra før), til restene av skyttergraver i Nord-Frankrike, og ikke minst tilbake til bygda Saksum i min fiktive Gudbrandsdal, hvor hovedpersonen Edvard vokser opp på gården Hirifjell, som rett nok ligger på baksida, men der hvor «dalsida skråner nedover igjen, i ei slags solside på innsida av baksida», skriver han på sin egen nettside
Gjennom 470 sider avlegger sagaen besøk hos tre slekter gjennom tre generasjoner, alltid sett gjennom Edvards øyne. 

Bygdelivet

320x

Forfatteren opplyser at han lever et tilbaketrukket liv i nærheten av Østerdalen med kone, to barn og tre engelske biler, en gammel 650 parallelltwin, en samling motorsager, jordfresere og annen redskap. Han ble født i 1968 på Fåvang i Gudbrandsdalen, men han spilte aldri fotball. 
-  Men jeg tok del i det vanlige bygdelivet med mopedkjøring, andejakt og tett menneskekontakt, noe som har satt avtrykk i skrivemåten og person–skildringene mine, skriver han i biografien. 
Fra halvvoksen alder var han lokalavis- og featurejournalist for Dagningen, Aftenposten, Arbeiderbladet og rakk også å skrive litt for musikkavisa Beat.
- Jeg kan ikke skryte på meg noe spesielt eventyrlig liv så langt, men har hatt berikende strøjobber som ekstrahjelp på bilstereobutikk, sjauer på minkfarm, velferdsassistent på Jørstadmoen (høyt dekorert), og gårdskar i Norge og Canada. Senere arbeidet jeg mange år som forlagsredaktør, før jeg fikk utgitt "Hestekrefter". 

Litteratur og musikk

Årets Kapittel-tema er Amerika, og Mytting ramser opp mange amerikanske navn både på musikk- og litteraturfronten når han forteller om favorittene sine:
- Litterært setter jeg nyere amerikanske forfattere høyt: Cormac McCarthy, Chris Offutt, Annie Proulx. Men like stor glede har jeg av fabulerende litteratur: Carlos Ruiz Zafon, Mikael Niemi og Peter Høeg. Og poetene: James McMurtry, Bob Walkenhorst, Mark Olson, Steve Earle, Lucinda Williams, sier han. 

Poetene som nevnes er som mange vet musikere. Artikkelforfatteren deler Myttings begeistring for americana, og har derfor satt sammen en spilleliste med Myttings Americana-mix

 

Anmelderne om "Svøm med dem som drukner": 

«En fest å lese – sannsynligvis årets mest medrivende roman.» Aftenposten

«Gnistrende roman ... en fortellerstyrke som det er bare å applaudere høylytt.» Hamar Arbeiderblad

«Fantastisk ambisiøs roman om krig, kjærlighet og tilhørighet.» Dagens Næringsliv

«En medrivende familiekrønike: En ung mann nøster opp sin families historie. Spennende som en krim – hjertevarm, rørende, velskrevet.» VG

«Glitrande og medrivande forteljekunst ... dette er eit definitivt gjennombrot.» Dag og Tid

«Glitrende.» Hardanger Folkeblad

«Om ikke Hel ved gjorde Lars Mytting til et kjent fjes, vil denne romanen gjøre det.»Dagbladet

«Stort og nært på same tid – og ikkje minst vakkert.» Dølen

«Svøm med dem som drukner er ein sidesnuar du ikkje legg frå deg.» Vårt Land

«Storslått om skog og menneske.» Fædrelandsvennen

«En forviklingsrik, underholdende familiesaga som pendler vidt i rom og tid.» Stavanger Aftenblad

«Lars Myttings språk overbeviser og forfører, enten det er plotet som driftes, eller karakterer, stemninger, gjenstander som virtuost males fram.» Klassekampen

«En sjarmerende og uhyre spennende slektshistorie ... her er litteratur i førstedivisjon.»Gjengangeren

 
Google+