Hopp til hovedinnhold

En bønn for de bortførte

En bønn for de bortførte

Vi har gleden av å ønske den litterære aktivisten Jennifer Clement velkommen til årets Kapittel. 

9788202431228

Amerika er som kjent tema for årets Kapittel, og festivalsjef Espen Røsbak er svært fornøyd med å ha fått på plass amerikansk-mexicanske Jennifer Clement. Clement vokste opp i Mexico City, studerte litteratur og antropologi ved New York University og fransk litteratur i Paris. Hun har gitt en biografi om Basquiat, flere diktsamlinger og to romaner, før hun slo gjennom internasjonalt med romanen En bønn for de bortførte
- Det er en sterk bok, og det er spesielt hennes humanitære arbeid som gjøre henne til en perfekt Kapittel-gjest. Hun er en spennende litterær aktivist, sier festivalsjef Espen Røsbak.

Amnesty

Clement skal delta på hele tre programposter på årets festival, og arrangementene finner sted i samarbeid med Amnesty.
- Vi kan røpe at hun skal delta i et arrangement om kvinners rettigheter i Latin-Amerika og i en egen programpost om Mexico sammen med den mexicanske journalisten Alma Guillermoprieto, forteller Røsbak. 
Clement bor i Mexico City og var president i PEN Mexico fra 2009 til 2012.

Bortførte

En bønn for de bortførte kom på norsk tidligere i år (lån den på Stavanger bibliotek). Den forteller om Ladydi Gaarcia Martínez som er født inn en verden der det å være jente er en farlig ting. I fjellene i Guerrero, Mexico må kvinnene slåss for seg selv. Mennene har reist for å finne muligheter andre steder. I skyggen av narkokrigen, blant slanger og skorpioner, dukker døde kropper opp i utkanten av landsbyen. Innimellom er skolen åpen. De gangene en frivillig kan lokkes ut av byen for et semester i de røffe omgivelsene. I Guerrero er narkobaronene konger og mødrene kler jentebarna som gutter. Eller de gjør dem så stygge de kan gjennom skamklipping og sverting av tenner, alt for å beskytte dem mot bortføring av kartellene. Og når de svarte SUV’ene ruller gjennom landsbyen, gjemmes Ladydi og venninnene hennes i groper i bakken i bakgårdene som dyr, trygt bortgjemt og ute av syne. Mens moren venter forgjeves på at mannen hennes skal komme tilbake, drømmer Ladydi og vennene hennes om en fremtid som inneholder noe mer enn bare å kunne overleve. Boken beskrives som et opplysende og bevegende portrett av fattige kvinner i Mexico. Samtidig er det en uforglemmelig fortelling om vennskap, familie og en kvinne som nekter å ligge ned og gi opp.

Les et utdrag fra boken:

 
Google+