Hopp til hovedinnhold

Litteraturstipend til Finn Øglænd

Litteraturstipend til Finn Øglænd

Finn Øglænd er tildelt Odd Noregers litteraturstipend for sakprosa, essayistikk og kritikk for 2014. Stipendet ble delt ut under åpningen av Kapittel-festivalen onsdag. 

Stipendet på 50 000 kroner fikk forfatteren for bokprosjektet Essays. Gjennom bokprosjektet ønsker Øglænd å samle tidligere utgitte litterære essays fra 1986 og fram til i dag. Noen av disse vil han bearbeide og aktualisere. Videre ønsker han å supplere manuset med tre-fire nye essays. Stipendet ble delt ut under åpningen av Kapittelfestivalen onsdag 17. september på Kulturhuset, Sølvberget.

- Stipendkomiteen har lagt vekt på at Øglænds essays har godt språk, ofte en klar brodd – og humoristisk tilsnitt. Vi ser med forventning fram til boken med eldre essays i kombinasjon med nyskrevne, og håper stipendet og bokprosjektet vil være med å løfte fram en stavangerforfatter som fortjener flere lesere, sa nestleder i kommunalstyret for kultur og idrett, Bjarne Kvadsheim. 

Mange av tekstene har stått i aviser, andre er preget av en samtidig litteraturdebatt.

- Jeg ønsker å utvikle manuset videre med å skrive nye litterære essays, for på den måten å trekke trådene fra de tidlige litterære refleksjoner knyttet til mitt forfatterskap, sier Øglænd i sin søknad.

Les hele juryens begrunnelse.

Om stipendmottakeren
Finn Øglænd er født og bor i Stavanger. Han har laget både diktsamlinger somFlammende mørke (1985), Poesi er for desperados (2001) og I den kalde molda brenn eit bål (2008). Han har skrevet romaner som Mannen utan ansikt (1985),Pariserloff (1988), Hjarteblod (1993) og barne- og ungdomsbøker som Stina på månen (2002), Amok (2004) og Svarte sjeler (2007).

Øglænd er utdannet forfatter ved forfatterstudiet i Bø, og han har mottatt flere priser. I 2000 og 2001 fikk han blant annet Sunnmørsprisen og Skolebibliotekarforeningens litteraturpris for boken De peneste jentene på TV. I 2007 mottok han det nyetablerte Rasmus Løland-stipendet fra Rogaland Fylkeskommune. Ungdomsboka Fem dagar, fire netter ble i 1998 nominert til Brageprisen og Norsk litteraturkritikerlags barnebokpris.

Om Noregerstipendet
Noregerstipendet utdeles i år for åttende gang. Årets stipendkomité har bestått av Bjørn Arild Ersland fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Espen Røsbak fra Kapittel, Carolyn Fjeld fra Sølvberget, Stavanger bibliotek og kulturhus og Trond Lie fra Stavanger kommune.

Kontaktpersoner
Nestleder i kommunalstyret for kultur og idrett, Bjarne Kvadsheim, 958 98 067
Kulturrådgiver i Stavanger kommune, Trond Lie, 51 50 49 76 / 970 82 788 
Stipendmottaker, Finn Øglænd 51 52 99 24.

Google+