Hopp til hovedinnhold

Britt-Synnøve åpner Kapittel 13 med Piaf

Britt-Synnøve åpner Kapittel 13 med Piaf

Kapittel-festivalen, Stavanger Symfoniorkester og Kulturkompaniet presenterer Piaf i full symfoni 18. september. 

Høsten 2013 er det 50 år siden den lille, store sangerinnen Edith Piaf døde. Hun ble fulgt til graven av millioner av franskmenn og sorgen var stor verden over.
- Dette bør markeres skikkelig – også i Norge, mener Britt-Synnøve Johansen.
Med det som bakteppe presenterer Stavanger Symfoniorkester, Kapittel og Kulturkompaniet en storslagen konsertopplevelse på festivalens åpningsdag.

Piaf
- Første gang jeg sang Edith Piafs sanger på norsk, var i 2001. Responsen var overveldende – mye sterkere enn jeg kunne ane. Musikken, tekstene, den sterke historien om Piafs liv, hadde gjort et rystende sterkt inntrykk på meg, både som artist og menneske. Piafs liv og musikk handler om hjerte og om smerte – men på en bra, troverdig og ekte måte. Nå gjorde stoffet så sterkt inntrykk på mitt norske publikum at de gråt og lo om hverandre. Siden har Piaf og hennes musikk fulgt meg, forteller Johansen.

Festivalpass
De som er raskt ute kan få festivalpass til Kapittelfestivalen med Piaf-konserten på kjøpet.
- Det betyr 30 prosent rabatt på det som er blant byens beste kulturopplevelser til høsten. Vi tror mange vil sette stor pris på dette, sier festivalsjef Espen Røsbak.
Røsbak mener at Piafs sanger, og den karakteristiske stemmen hennes, er unike i sin evne til å kommunisere stemninger.
- Det er en ære å kunne presentere denne musikken og Britt-Synnøve Johansens sterke tolkninger på Kapittels åpningsdag – i et år Kapittels festivaltema er stemmesier festivalsjefen.

Jubileum
Edith Piaf-konserten vil inngå i SSOs markering av 75 års jubileum i høst.
- I forbindelse med vårt 75 års jubileum ønsker vi å gi publikum en bukett med ulike konsertopplevelser. For SSO er samarbeid med lokale artister av ypperste kvalitet, noe Britt Synnøve Johansen representerer, veldig viktig og veldig interessant, sier SSOs administrerende direktør Trude Marit Risnes, som gleder seg til Edith Piaf-konserten.

Fra fransk til kamøydialekt
Britt-Synnøve forteller at hun la ned mye arbeid i gjendiktningene av tekstene, fra fransk til karmøydialekt, i å overføre nerven, dramatikken og romantikken i originalversjonene til en språkdrakt nordmenn ville forstå. Den opprinnelige planen var å gjøre to kabaretforestillinger under Filmfestivalen i Haugesund.
- Men så tok vi forestillingen, der vi kombinerte musikken med å fortelle historien om Spurven, ut på kulturhus og teatre landet over, som på Rogaland Teaters hovedscene våren 2002. Vi spilte inn musikken, ga ut cd-en ”Mot himmelen i Paris – Piaf på norsk” til strålende kritikker høsten 2002, og fortsatte, med nyskrevet teaterforestilling og flere konserter de påfølgende årene, forteller hun.
CDen er solgt i over 10 000 eksemplarer og forestillingene er sett av 25 000.
- Det har gått noen år siden jeg sist gjorde Piaf-konserter i Stavanger, men hele tiden har jeg fått spørsmålet, fra kjente og ukjente: Når skal jeg gjøre Piaf live igjen?
18. september er altså tiden inne.

Bestill billetter på www.stavanger-konserthus.no 

For mer informasjon, kontakt Kulturkompaniet v/ Ole Petter Søllesvik på mobil 90 57 94 84

Alle foto: Emile Ashley 


Om Kapittel: 

Kapittel, Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet, er blant Norges største litteraturfestivaler og har utviklet seg til å bli en viktig litterær arena både nasjonalt og internasjonalt.

Det aller første Kapittel ble skrevet i 1995 av og på Sølvberget, Stavanger kulturhus og bibliotek, og siden den gang har Sølvberget vært arrangør og hovedarena for festivalen.

Da Kapittel ble grunnlagt, etter at Sølvberget i flere år hadde arrangert Uke Alexander, var dette i takt med Stavangers rolle som friby og med et ønske om å orientere seg internasjonalt, samtidig som man ville ha en større plattform for et fokus på ytringsfrihet som allerde hadde vært med under Uke Alexander.

Google+