Hopp til hovedinnhold

Siddisprisen til Eirik Bø

Tidligere Kapittel-sjef Eirik Bø fikk Siddisprisen. "Ingen annen kulturfestival i vår region vekker slik begeistring også i et nasjonalt perspektiv", skriver juryen.

 

logo-kapittel-trans-210

Tidligere Kapittel-sjef Eirik Bø ble tildelt Siddisprisen på Stavanger Journalistlags pressefest på Tou Scene lørdag 5. februar. Siddisprisen tildeles en person, gruppe eller organisasjon i Stavanger eller Sør-Rogaland som på en særskilt måte har bidratt til å skape en åpenhet og/eller debatt.
- Dette er selvfølgelig veldig hyggelig. Først og fremst er det jo en pris til Kapittel-festivalen, som ønsker å være en arena for debatt og åpenhet i Stavanger og Norge. Jeg er veldig glad for at festivalen har fått den oppmerksomheten den har, sier Eirik Bø til Aftenbladet.

Juryen begrunner tildelingen av prisen slik:
"Når juryen har sett på listen over tidligere Siddisprisvinnere har fokuset i hovedsak vært på personer eller organisasjoner som har skapt debatt eller som har fremstått med en åpenhet utover det vi vanligvis forventer. På den måten har de løftet opp kontroversielle og ofte tabubelagte temaer. Eller de har engasjert og provosert.

Felles for de fleste er at de har hatt tilgang til etablerte arenaer hvor debatten og åpenheten har gode premisser. Så er det slik at disse arenaene ikke oppstår av seg selv. De må skapes og noe må gjøre jobben. Årets prisvinner er en slik person. Da han startet i jobben. 1 desember 2007, sa han, kledelig beskjedent, at han kom til dekket bord. Det første året jobbet han bare i 50 prosent stilling. Da han et år senere ble 100 prosent tilsatt som Kapittelsjef var han blitt noe varmere i trøya, og uttalte spøkefullt til Stavanger Aftenblad at nå burde vel festivalen bli dobbelt så bra.

Ambisjoner er bra, og enda bedre er det når man tørr og ta kjeften full, våger å miste fotfeste for en stund, og deretter lander med suksess. Det har vår prisvinner gjort.

Med sin tydelighet og faglige kraft har han løftet Kapittel fra å være en organisasjon som levde under paraplyen til Sølvberget til å bli den drivkraften som trekker med seg Sølvberget.

Ingen annen kulturfestival i vår region vekker slik begeistring også i et nasjonalt perspektiv. Den har siden 2008 vokst seg dobbelt så stor. Kapittelfestivalen i 2011 ble også den beste noensinne.

Det må anses som en kvalitetsstempel når motstrømsdebattanten Tore Renberg, sa at Kapittel er blitt så bra at det nå var på tide å stille noen ubehagelige spørsmål. Han mente Kapittel måtte bestemte seg for om den skulle være en arena for ytringsfrihet eller litteratur. Renberg hevdet at ytringsfrihet og litteratur var to enheter det var vanskelig å forene i en festival. Publikum ble forvirret.

Svaret han fikk fra vår prisvinner var som følger:
–Ytringsfrihet er et viktig aspekt ved det litterære. Man skal være på et ekstremt privilegert sted for hevde at dette ikke henger sammen.
I andre sammenhenger har han også pekte på de farer som konsensuskultur og kapitalkrefter i vår region også utgjør for en åpen og sunn debatt.
For sitt arbeide med å skape en usedvanlig god arena for debatt, ytringsfrihet og litteratur tildeles Eirik Bø Siddisprisen for 2011."

Årets Jury har bestått av Marie Rein-Bore fra Stavanger Aftenblad, Ulf Rosenberg fra GDF-Suez og André Jamholt fra Sandnesposten.

Se høydepunkter fra Kapittel 11 . Les om ny Kapittel-sjef Espen Røsbak .

Kapittel

Kapittel, Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet, er blant Norges største litteraturfestivaler og har utviklet seg til å bli en viktig litterær arena både nasjonalt og internasjonalt.

Festivalen vil ta vare på den fulle bredden innenfor et utvidet begrep om litteratur, og samtidig formidle dette på en måte som skaper og treffer publikum.

Google+