Hopp til hovedinnhold

TRASS – et nytt Kapittel

Kapittel, Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet, arrangeres i 2011 fra 21.- 25. september, og vil ha temaet trass.

Temaet signaliserer en form for motvilje, motstand, eller gjenstridighet.

- Vi ønsker med dette å slå et slag for den litteraturen som blir skrevet på tross av rådende oppfatninger og maktstrukturer, forklarer festivalsjef Eirik Bø.

- Den litteraturen som på en eller annen måte kjemper motstrøms framfor å følge ”mainstream”. Dette kan også være kunst som blir til under ugunstige vekstvilkår, en slags ”løvetannskunst”. Mange forfattere og kunstnere opplever daglig undertrykking og krenkelser av ytringsfriheten. For dem blir trass ofte en eksistensiell og kunstnerisk overlevelsesstrategi.

Bø understreker at temaet trass har også noe av barnet i seg. Det kan signalisere en motstand og et opprør som ikke lar seg begrunne, eller forsvare uten å henvise til en sterk og gjenstridig egenvilje.

- Og tar ikke kunsten og litteraturen ofte del i denne barnslige galskapen?, spør festivalsjefen, og følger opp:

- Er ikke kunstneren ofte en som i sin kreativitet nettopp nekter å la seg sivilisere og bli konform?

Litterære vorspiel

Kapittel hadde i 2010 ca. 10 000 besøkende, noe som bidro til en økning på 87 % de siste tre årene. Fra sitt utgangspunkt på Sølvberget, Stavanger kulturhus satser festivalen på ytterligere å utvikle seg som en viktig litterær arena, også utenfor festivalperioden. Til våren arrangerer Kapittel tre litterære vorspiel, når de Brage-nominerte forfatterne Beate Grimsrud (17. febrar), Gaute Heivoll (17. mars) og Johan Harstad (19. mai) besøker Sølvberget for å snakke om sine forfatterskap.

Kapittel, Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet, er en årlig festival som arrangeres av Sølvberget, Stavanger bibliotek og kulturhus. Kapittel er Norges nest største litteraturfestival, og holder et sterkt fokus på internasjonal litteratur og samfunnsspørsmål, da særlig ytringsfrihet og kampen for det frie ord. Festivalen har som mål å bringe nye litterære stemmer til sitt publikum, og å være en arena for et bredt og spennende nasjonalt og internasjonalt felt av skjønn- og faglitteratur.

Kontaktperson:

Eirik Bø
festivalsjef for Kapittel, Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet

Google+