Hopp til hovedinnhold

Cartarescu ut - JENSEN INN

Mens Mircea Cartarescu dessverre er tvunget til å avlyse sin opptreden på Kapittel 10, annonserer den danske journalisten og forfatteren Carsten Jensen sin ankomst.

I det Kapittel 10 mottar den vemodige beskjeden om at Mircea Cartarescu må avlyse til Kapittel-besøk, får vi gladnyheten: Den danske journalisten og forfatteren Carsten Jensen (58), som senest gjestet Stavanger og Kapittel i begynnelsen av mai, returnerer allerede i september for delta på Kapittel 10.

Mustafa Can.

Forrige gang Jensen var i Stavanger, fyllte han Breitorget til randen sammen med samfunnsredaktør Hilde Sandvik fra Bergens Tidende, med Kapittel-prologen "Der var et yndig land...".

Under selve festivalen, som arrangeres 22.-26. september, går dansken i par med den svenske journalisten, forfatteren og Kapittel-veteranen Mustafa Can (40). Svensken gjestet litteraturfestivalen i 2008, etter at hans debutroman Tett inntil dagene (2008) kom ut i norsk oversettelse.

Når Danmark møter Sverige på fredagen under Kapittel 10, tar Can og Jensen for seg kollektiv historieskriving i litteraturen, og kollektiv hukommelse, med utgangspunkt i Jensens Vi de druknede fra 2006.

Med Jeg har sett verden begynne (1996) og Jeg har hørt et stjerneskudd (1997) opplevde Carsten Jensen verdenssuksess mot slutten av 1990-tallet.

Den danske forfatteren og ytringsfrihetsforkjemperen mottok tidligere i år Palme-prisen for sitt engasjement for forfulgte og undertrykte. Han er en markant kritisk stemme i den danske offentligheten, og har tatt til orde mot den gryende fremmedfientligheten Danmark. Dette har gjort ham til en hoggestabbe i en stadig mer vulgarisert, dansk presse.

Mustafa Can ble født i Kurdistan sør i Tyrkia, og vokste opp i Sverige. I 2002 ble han kåret til Årets forteller i Sverige, og med debutromanen Tett inntil dagene (2008) befestet han stillingen som den store fortelleren i svensk journalistikk og litteratur. VGs litteraturanmelder Sten Inge Jørgensen trillet dengang terningen til seks.

Kapittel 10

Kapittel 10
Stavanger internasjonale festival
for litteratur og ytringsfrihet

Tid: 22. - 26. september 2010

Tema: Hukommelse

Google+