Hopp til hovedinnhold

- Mission accomplished!

9 863 mennesker var innom Kapittel 10-arrangementene i år. Målet var økning på 2 000 fra fjoråret. - Den klarte vi, jubler festivalsjefen.

Kapittel, Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet satte deg høye mål etter fjorårets rekordbesøk på 7 812 Kapittel-gjester: å øke besøket med 2 000, slik at festivalen nærmet seg 10 000 besøkende. Nå er besøkstallene for samtlige arrangement innrapportert, og viser et totalbesøk på 9 863.

Eirik Bø. Foto: Jørgen Lie Furuholt

- Vi kan vel bare si "mission accomplished", smiler en lett sliten og svært fornøyd festivalsjef dagen etter siste Kapittel 10-arrangement.

- Tørre tall

Selv om et solid forhåndssalg antydet at det kunne bli ny publikumsrekord, tok ikke festivalen noe for gitt før alle tall var på bordet. Festivalkontoret opplevde dessuten at ivrige litteraturelskere kjøpte billetter de ikke brukte.

- Svært mange ville veldig gjerne sikre seg plass til møtet mellom Knausgård, Langeland og Solstad. Dermed endte vi faktisk opp med en god bunke uavhentede, men betalte, billetter til dette arrangementet, forteller festivalsjef Eirik Bø.

Disse solgte billettene regner likevel ikke festivalen med i tallene de nå går ut med.

- Nei, vi snakker tross alt om besøkstall og ikke salgstall, forklarer Bø.

Færre tomme seter

Ifølge festivalsjefen er det vanskelig å peke på én bestemt årsak til at Kapittel enda en gang opplever et solid besøkshopp. Han tror fulldistribusjon av festivalprogrammet til postkasser i hele Stavanger-regionen, kan ha bidratt til noe.

- Et annet moment er at vi også i år har klart å få til gode, viktige møter. Kapittel er ikke noe lanseringsfestival. Ikke først og fremst. Jeg tror vi har blitt enda bedre til å sette sammen interessante mennesker som har noe å snakke sammen om, og at dette er noe Stavanger tar imot med åpne armer.

I kapasitet og antall arrangement skilte ikke Kapittel 10 seg heller ikke mye fra fjorårets festival.

- Vi har rett og slett klart å fylle flere seter på arrangementene, sier Eirik Bø, og trekker frem alt, fra kveldene på MS Sandnes til Kapittel Film, festivalens eget filmprogram.

- Visningene våre har aldri vært bedre besøkt, gliser Magnus Cappelen, programansvarlig for Kapittel Film. Cappelen kunne i år summere opp med 534 Kapittel Film-besøkende.

- Med ti filmer i programmet gir dette et besøk på over femti personer per visning. Det er et gjennomsnitt jeg vi skal leve ekstremt godt med, jubler Cappelen.

Google+