Hopp til hovedinnhold

Risiko blir tema for Kapittel 09

Samtidig som festivalsjef Eirik Bø takker for i år, røper han temaet for Kapittel 09: Risiko.

Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet arrangeres i tidsrommet onsdag 16. til søndag 20. september 2009.

- Risiko er sentralt både for litteraturen og ytringsfriheten, sier festivalsjef Bø, og fortsetter:

- Risiko kan i litteraturen være en nødvendig drivkraft, som i kriminallitteraturen, et kvalitetskriterium og et forhold mellom forfatteren, litteraturen og verden.

- Må man risikere noe for å skrive godt? Kan det bli god litteratur uten risiko? Hva tør og bør en forfatter risikere av seg selv, og er det en litterær dyd å tørre å være utilgjengelig?, spør Bø, og forklarer at neste års festival vil se nærmere på selvframstillinger som litterær risikosport, på motsetninger mellom litteratur for det brede og det smale publikum, og på hva som driver fram den gode fortellingen.

- Livsfarlig litteratur

Festivalsjefen mener også at temaet, sett i et ytringsfrihetsperspektiv, er aktuelt i den grad forfattere i mange tilfeller risikerer både liv og skjebne for det skrevne ord.

- Men det er også aktuelt å se på hvordan vi i frykt for uenighet setter begrensninger for ytringsfriheten for ikke å risikere turbulens og debatt. Må vi kunne risikere å bli støtt, og hvor skal vi sette grensen?, spør Eirik Bø.

- Risikoumettelig faglitteratur

I et samfunnspolitisk perspektiv mener Bø at faglitteraturen viser et umettelig behov for risikoanalyser.

- Dette syns å være et symptom på en trygghetsnarkomani som ironisk nok gjør folk utrygge, mener Bø og spør om vi bare vil lese om risiko, eller om vi tør å leve med den også, og om vi må leve med risiko for å leve i det hele tatt?

- Samtidig baserer politikken vår seg på kalkulert risiko og gambling med kapital og ressurser som er i alles eie og som rammer alle når det slår feil. Skal vi legge pengene i madrassen nå?, spør den nyansatte festivalsjefen før han tar fatt på arbeidet med risikofestivalen Kapittel 09, hvor han vil søke svar på spørsmålene.

Kapittel arrangeres av Sølvberget, Stavanger bibliotek og kulturhus.

Kontaktperson:

Eirik Bø
Festivalsjef

  • Telefon: (+47) 51 50 79 61
  • Mobil: (+47) 948 16 082
  • eirik.bo@solvberget.no
Google+