Hopp til hovedinnhold

Maner til mestermøter

Kapittel 09 legger opp til flere spektakulære møter mellom litterære storheter i løpet av festivaldagene.

Som en del av at Kapittel i år har et sterkt nordisk fokus, legger festivalen opp til en rekke norsidke mestermøter.

- Dette blir garantert ekstremt spennende og interessante samtalemøter i og med at vi innenfor de nordiske landene gjerne har mange felles erfaringer og en en felles forståelse
av hvordan verden henger sammen, mener festivalsjef Eirik Bø, og legger til at vi samtidig nå opplever enorme politiske og samfunnsmessige forskjeller oss nordboere imellom.

Norden på forskjellige kloder

- Island og Norge, for eksempel, for ikke å snakke om Stavanger, er jo på to vidt forskjellige kloder i forhold til den pågående finanskrisen.

Dette er også stoff som en rekke av de inviterte forfatterne behandler i sine bøker, som for eksempel i møtet mellom den islandske forfatteren Sjón, og vår egen Tore Renberg.

- To venner og kolleger som nå har to veldig forskjellige virkeligheter å bearbeide, understreker Bø.

Krigsmøte

Når Sverige møter Norge, er det i en ramme av andre verdenskrig. Forfatter og ny leder av Svensk PEN, Ola Larsmo, har skrevet Djevelsonaten om flyktningpolitikken og asylrettens utvikling i Sverige i løpet av andre verdenskrig, med de tragiske konsekvensene dette medførte for norske jøder. I Grense Jakobselv viser Kjartan Fløgstad hvordan nazismen ble løftet fram av det dannede borgerskapet, og hvordan det samme nazifiserte borgerskapet kunne fortsette å virke innenfor og prege det vesteuropeiske samfunnet helt opp til våre dager.

- Og Larsmo danner også indirekte igjen rammen for enda et møte, smiler Bø, og henviser til en tekst av forfattere, som stod på trykk i Dagens Nyheter i 2006:

- Livsfarlig å bli et helt menneske

”Det finns, i den svenska romanen, en tankeriktning jag i brist på bättre skulle vilja kalla den västerbottniska grenen av existentialismen. Man möter den lite varstans, till exempel i böcker av författare som Torgny Lindgren, Sara Lidman och P O Enquist. Dess första tes är denna: det är livsfarligt att bli en hel människa.”

De svenske storhetene Per Olov Enquist og Torgny Lindgren, som du møter i samtale på Kapittel 09, kommer begge fra samme bygde- og bedehusmiljø i Västerbotten og har en felles erfaring av hva det vil si å bli forfatter med deres bakgrunn.

Årets vinner av Nordisk råds litteraturpris Per Petterson og den svenske brakdebutanten Åsa Linderborg berører begge klassetilhørighet i sine forfatterskap, og går i dialog anført av Aslak Sira Myhre.

Absolutt islandsk

Med årets festivalblikk vendt mot Island, er det også duket for et helislandsk møte to forfattere i mellom. Hallgrimur Helgason og Andri Snær Magnason sto begge på barrikadene da bunnen falt ut av den Islandske økonomien i høst, og regjeringen ble presset til å gå.

- En samtale om forfatterens rolle i krisa og om sagaøyas fall, forklarer en begeistret festivalsjefens.

Google+