Hopp til hovedinnhold

Deltakere til Kapittel 09

Behov for litt bakgrunnsinformasjon om Kapittel 09-gjestene? Her kan du lese mer om dem.

Manal Al Sheikh. Foto: Jørgen Lie Furuholt © Sølvberget KF 2009

Manal Al-Sheikh, Irak, forfatter

Manal Al-Sheikh er irakisk poet og forfatter. Hun har vært svært aktiv i den arabiske forfatterunionen, og har gitt ut egne diktsamlinger og redigert en antologi med moderne irakisk poesi. Som en følge av sitt arbeid som frilansjournalist ble hun truet på livet i Irak, og er nå Stavangers fribyforfatter.

 

Unn Conradi Andersen. Foto: Dagbladet

Unn Conradi Andersen, Norge, sosiolog og journalist

Andersen er utdannet sosiolog og har arbeidet som journalist og kommentator i Dagbladet siden 1997. I år er hun aktuell med boka Har vi henne nå? – Kvinnelige forfatterskap og mediene, hvor hun intervjuer forfatterne Herbjørg Wassmo, Vigdis Hjorth og Hanne Ørstavik. De forteller om sine erfaringer med mediene, og om hvilke strategier de benytter seg av i møte med dem.

 

Andrí Snær Magnason. Foto: Christopher Lund

Andri Snær Magnason, Island, forfatter

Magnason er en islandsk forfatter som har skrevet romaner, dikt, skuespill, korte historier, og essays. Hans arbeider er publisert eller utført i mer enn 16 land. Hans siste bok Drømmelandet – selvhjelpebok for en engstelig nasjon, kritiserer den raske ødeleggelse av den islandske naturen. Boken er også filmatisert av forfatteren selv og vises i vårt filmprogram.

 

Terje Aven. Foto: Elisabeth Tønnessen / UiS

Terje Aven, Norge, professor

Aven er professor ved Institutt for industriell økonomi, risikostyring og planlegging ved Universitetet i Stavanger, og har vært svært delaktig i oppbyggingen av senteret for risikoanalyse og samfunnssikkerhet ved UiS.

 

Brit Bildøen. Foto: Tove K. Breistein

Brit Bildøen, Norge, forfatter

Bildøen er forfatter, gjendikter og kritiker. Hun har tidligere gitt ut både romaner, dikt og barnebøker. I år er Bildøen aktuell med essaysamlingen Litterær salong, der hun presenterer ti forfattere som har vært viktige for hennes forfatterskap. Boka inneholder lesinger av: Gertrude Stein, Carol Shields, Jean Rhys, Halldis Moren Vesaas, Joan Lindsay, Mercè Rodoreda, Adrienne Rich, Amalie Skram, Doris Lessing og Elfriede Jelinek.

 

Stig Inge Bjørnebye. Foto: Tine Poppe.

Stig Inge Bjørnebye, Norge, fotballspiller, trener og forfatter

Som Liverpool-spiller og landslagsback under Drillo ble den unge Bjørnebye en sportskjendis av de helt store. Etter en periode som trener i Start, er han nå tilknyttet Oslo-klubben Skeid. Bjørnebye har nå tatt et oppgjør med seg selv og sin tidligere stjernestatus og er aktuell med boka Løsrivelse, som handler om risikoen ved å være sterkt profilert i mediene.

 

Inger Braatvet. Foto:Finn Ståle Felberg

Inger Bråtveit, Norge, forfatter

Bråtveit debuterte i 2002 med Munn mot ein frosen fjord, som hun fikk Nynorsk litteraturpris for. I 2008 kom Siss og Unn som ga henne en nominasjon til kritikerprisen. Boka ble også utgangspukt for samarbeidet med musikeren Jenny Hval, også kjent som Rockettothesky, og forestillinga Take my Voice.

 

Eirik Bø. Foto: Jørgen Lie Furuholt

Eirik Bø, Norge, festivalsjef

Dette er Bøs andre år som festivalsjef for Kapittel. Han har bakgrunn fra litteraturvitenskap, anmelderi og bokhandelen Tronsmo.

 

 

Pedro Carmona-Alvarez. Foto: Kolon forlag

Pedro Carmona-Alvarez, Norge/Chile, forfatter og musiker

Carmona-Alvarez debuterte som forfatter i 1997 med diktsamlingen Helter og var sist aktuell med essaysamlinga Hjemmelekser. Siden 2003 har han vært redaktør for Cappelens debutantantologi Signaler, og spiller dessuten i bandet Sister Sonny. Han er aktuell med romanen Rust, der han beskriver oppvekst på Kolbotn og gjenoppdagelse av chilenske røtter.

 

Jan Egeland. Foto: NUPI

Jan Egeland, Norge, direktør ved NUPI

Egelands fortid som statssekretær, diplomat, fredsmekler, journalist og forfatter, tilknyttet NUPI, PRIO, Ap, UD, Amnesty, FN, Oslo-prosessen, våpenhvilen i Guatemala og Universitet i Stavanger, er imponerende, og i seg selv et tema for et risikokåseri.

 

Marit Egaas. Foto: Jørgen Lie Furuholt.

Marit Egaas, Norge, bibliotek- og kulturhussjef

Egaas er leder av Sølvberget, Stavanger bibliotek og kulturhus som arrangerer Kapittel. Tidligere har hun vært biblioteksjef både i Sola og Hå kommune. Marit Egaas har også vært medlem av Bragejuryen for norsk skjønnlitteratur og litteraturanmelder i Stavanger Aftenblad.

 

Marit Eikemo. Foto: Rune Sævig / Bergens Tidende

Marit Eikemo, Norge, forfatter

Eikemo kommer fra Odda, bor hovedsakelig i Bergen, er tidligere redaktør i Syn og Segn og fikk nylig stillingen som leder for litteratursymposiet i Odda. Hun debuterte i 2007 med romanen Mellom oss sagt, og kom i fjor med essaysamlingen Samtidsruinar. Et av essayene herfra ga tittel til hennes nye roman Arbeid pågår.

 

Ole Andreas Engen. Foto: Elisabeth Tønnessen / UiS

Ole Andreas Engen, Norge, førsteamanuensis

Engen er sosiolog og tilknyttet senter for risiko- analyse og samfunnssikkerhet ved UiS. Han har gjennomført flere studier som analyserer forholdet mellom politikk, teknologi og risiko innenfor norsk oljevirksomhet.

 

Per Olov Enquist. Foto: Ulla Montan

Per Olov Enquist, Sverige, forfatter

Enquist er en av Sveriges mest kjente forfattere. Han debuterte i 1961 med romanen Kristallögat. Han har i løpet av sitt forfatterskap utviklet en egen dokumentarisk stil, hvor historiske dokumenter, intervjuer og brev inngår som en del av fortellingen. Denne stilen viser også et politisk engasjement som gjenspeiler seg i hans romaner. For selvbiografien Et annet liv fikk han den store svenske August-prisen i 2008.

 

Otba Fathallah Mahmoud. Foto: Jørgen Lie Furuholt © Sølvberget KF 2008

Otba Fatallah, Irak, poet,

journalist Otba Fatallah er irakisk poet og journalist og tidligere fribyforfatter i Stavanger. Fatallah kom med familien sin til Stavanger etter å ha blitt truet på livet i hjemlandet på grunn av sitt arbeid.

 

Kjartan Fløgstad. Foto: Hans Jørgen Brun

Kjartan Fløgstad, Norge, forfatter

Fløgstad debuterte som lyriker med diktsamlinga Valfart i 1968, men er i all hovedsak kjent som en stor romanforfatter. Fløgstad har vunnet mange priser gjennom sitt forfatterskap, bla. Nordisk råds litteraturpris for Dalen Portland (1977). I 2008 fikk han Brages ærespris. I år er han aktuell med romanen Grense Jakobselv, som i sommer har vært sterkt debattert i mediene.

 

Tor Fretheim. Foto: Cappelen Damm

Tor Fretheim, Norge, forfatter

Fretheim er utdannet journalist og har vært korrespondent for NRK i Latin-Amerika. Som forfatter er han særlig kjent for sine barne- og ungdomsbøker, som har vunnet flere priser. Han ga ut sin første roman i 1982 og arbeider nå som forfatter og oversetter på heltid. Flere av bøkene hans er oversatt til dansk, svensk og tysk.'

 

Karoline Frogner. Foto: Bård Brinchmann Løvvig

Karoline Frogner, Norge, filmskaper

Karoline Frogner har i sitt arbeid som filmskaper vist et bredt engasjement for menneskerettigheter og vil fortelle om sitt arbeid og de mange etiske dilemmaer en filmskaper står ovenfor. Hun er nå i sluttfasen med prosjektet Intwar i- folkemordets helter, en helaftens dokumentar om kvinner og barn i Rwanda som planlegges ferdigstilt i 2009. Frogner er nylig ferdig med Folkemordet, en TV-dokumentar om Rwanda og Norge. Hun arbeider også med et spillefilmmanus, Scene er mitt hjemland, om operasangerinnen Kirsten Flagstad sitt liv. I 2004 ble hun nominert til Amanda for Tradra, da jeg ble tater, og i 2005 vant hun Amandaprisen for filmen Mørketid-kvinners møte med nazismen.

Mads Gilbert. Foto: Privat

Mads Gilbert, Norge, lege

Sammen med sin kollega Erik Fosse, dro Gilbert inn til Gaza på nyttårsaften 2008, og var de eneste vestlige vitnene til krigshandlingene på Gazastripen i begynnelsen av januar. De fikk stor oppmerksomhet både i norske og utenlandske medier med sine øyenvitneskildringer fra sykehuset og mottok Fritt Ords honnør. I høst kommer historien ut i bokform med tittelen Øyne i Gaza.

Dana Gioia. Foto: Lynda Koolish

Dana Gioia, USA, poet og kritiker

Gioia er en internasjonalt anerkjent poet og kritiker. Som styreleder for NEA (National Endowment for the Arts) var han med på å igangsette ”The Big Read”, en felles lesekampanje for hele USA. Med ”The Big Read” ønsket NEA å gjøre lesing til en enda mer sentral del av amerikansk kultur. Innen 2009 vil ca. 400 kommuner i USA ha deltatt i lesekampanjen siden starten i 2007.

 

Frode Grytten. Foto: Hans Jørgen Brun

Frode Grytten, Norge, forfatter

Etter det store gjennombruddet med Bikubesong i 1999, som ga Grytten både Bragepris og nominasjon til Nordisk råds litteraturpris, har han etablert seg som en av de mest særegne stemmer i nyere norsk litteratur. Grytten deltar på Kapittel med boka Det norske huset og barne-boka Gabba gabba hey!.

 

Jørgen Gunnerud. Foto: Kolon forlag

Jørgen Gunnerud, Norge, forfatter

Gunnerud debuterte som forfatter i 1994 og ga i 2007 ut sin syvende kriminalroman Høstjakten, som han mottok Rivertonprisen for. Han en krimforfatter som hele veien har vært elsket av kritikerne, og er i høst aktuell med boka Byen med det store hjertet.

 

Hallgrimur Helgason. Foto: Ari Magg

Hallgrimur Helgason, Island, forfatter

Helgason er en av Islands mest kjente forfattere, og har fått flere bøker oversatt til norsk. I 1999 ble han nominert til Nordisk råds litteraturpris for boka 101 Reykjavík, som året etter ble filmatisert og gikk sin seiersgang også på norske kinoer. I 2006 kom den Laxness-influerte Islands forfatter, og i 2007 ble han igjen nominert til Nordisk råds litteraturpris for romanen Stormland som nå foreligger på norsk.

 

Asle Hansen. Foto: Dagbladet

Asle Hansen, Norge, journalist

Asle Hansen har over lang tid viet sin tid i Dagbladet til å skrive om de skjulte helsefarene i oljeindustrien. I år fikk han et skrivestipend fra Fritt Ord for å samle sine erfaringer og sitt materiale til en bok som skal få den talende tittelen Oljemarerittet.

 

Øystein Hansen. Foto: LO Rogaland

Øystein Hansen, Norge, LO Rogaland

Hansen er LOs distriktssekretær i Rogaland. I samarbeid med Stavanger bibliotek og Næringsforeningen i Stavanger har LO Rogaland satt i gang en lesekampanje for Stavanger med Kiellands Fortuna som felles leseropplevelse.

 

Karin Haugen. Foto: Klassekampen

Karin Haugen, Norge, journalist

Karin Haugen er kulturjournalist og redaktør for det ukentlige Bokmagasinet i avisa Klassekampen.

 

 

Bilde ikke tilgjengelig / No image avaliable.

Magne Haugland, Norge, forfatter

Magne Haugland utga sist høst boka Do svidanija – På gjensyn!, der et 30-talls tidligere sovjetiske fanger forteller om hvordan de ble tatt til fange på Østfronten, om oppholdet som slaver for nazistene i Norge og om hva som skjedde da de vendte hjem til Sovjetunionen sommeren 1945.

 

Anders Heger. Foto: Klassekampen

Anders Heger, Norge, forlegger og forfatter

Heger er forlagssjef i Cappelen Damm, samtidig som han har et eget aktivt forfatterskap, med flere barnebøker og biografien Mykle. Et diktet liv. Heger er en samfunnsengasjert, kritisk og underfundig stemme i det norske medielandskapet, blant annet som fast spaltist i Dagsavisen.

 

Bilde ikke tilgjengelig / No image avaliable.

Egil Henriksen, Norge, bibliotekar

Henriksen er en lokalhistorisk kompetanse ved Stavanger bibliotek, som kombinerer kunnskap om litteratur med sin viten om Stavanger til en vandring i Kiellands fotspor og denne finans-kriserammede byen i Kiellands Fortuna.

 

Vigdis Hjorth. Foto: Siv-Elin Nærø

Vigdis Hjorth, Norge, forfatter

Hjorth har befestet seg som en av Norges mest populære forfattere. Hun debuterte i 1983 med barneboken Pelle-Ragnar i den gule gården som hun fikk Norsk kulturråds debutantpris for. Gjennombruddet som forfatter for voksne kom med romanen Drama med Hilde (1987). Sommeren 2006 kåret Dagbladets lesere Om bare (2001) til én av de viktigste norske romanene de siste 25 år. I fjor ga hun ut boka Tredje person entall.

Chenjerai Hove.

Chenjerai Hove, Zimbabwe, poet og forfatter

Chenjerai Hove er poet og forfatter fra Zimbabwe, og tidligere fribyforfatter i Stavanger. Han har skrevet prisbelønnede dikt og romaner både på engelsk og morsmålet shona, og var også en aktiv frilansjournalist i hjemlandet. Hove bor nå i eksil i Stavanger på grunn av sin kritikk mot president Robert Mugabes regime.

 

Anne Håland. Foto: Elisabeth Tønnessen / UiS

Anne Håland, Norge, lektor

Anne Håland er universitetslektor ved Nasjonalt senter for leseopplæring og leseforsking ved Universitetet i Stavanger. Hun har hovedfag i nordisk språk og litteratur, og har holdt mange kurs om lese- og skriveopplæring, lesestimulering og litteraturformidling.

 

Leikny Haga Indergaard. Foto: ABM Utvikling

Leikny Haga Indergaard, direktør i ABM-utvikling

Indergaard har tidligere vært bibliotek- og kulturhussjef på Sølvberget og fylkesbiblioteksjef i Rogaland. I 2003 ble hun avdelingsdirektør i utviklingsavdelingen i ABM-utvikling, og fra 15. januar 2008 konstituert i stillingen som direktør.

 

Alf R. Jacobsen. Foto: Oktober forlag

Alf R. Jacobsen, Norge, journalist og forfatter

Alf R. Jacobsen har gitt ut over tjue bøker innen sjangrene krim- og dokumentarlitteratur. Han er kjent som en skarpskodd journalist og har brei erfaring fra aviser, film og fjernsyn. Iskyss, som ble tildelt SKUP-prisen i 1991, bygger på flere hundre intervjuer og omfattande arkivstudiar over mange år. I høst kommer han med ny bok, denne gang om U2-affæren.

 

Cornelius Jakhelln. Foto: De Gezette / Gerald Zörner

Cornelius Jakhelln, Norge, forfatter og musiker

Jakhelln ble først og fremst kjent som forfatter gjennom romanen Gudenes Fall (2007), men er også en produktiv lyriker, sist med Galderhaug i 2008. Jakhelln er også en sentral figur i bandene Solefald og Sturmgeist.

 

Sigmund Jensen.

Sigmund Jensen, Norge, forfatter

Jensen debuterte i 1995 med Antikvarens datter og andre noveller, som han mottok Aschehougs debutantpris for. I 1998 kom novellesamlingen Motvilje, så hans første roman, Hvite dverger. Svarte hull i 2002 og novellesamlingen Gammaglimt i 2004. Hans siste roman Tiberiusklippen kom ut i 2008. Sigmund Jensen har mottatt flotte kritikker for alle sine bøker.

 

Malalai Joya.

Malalai Joya, Afghanistan, politiker og forfatter

Joya ble verdenskjent over natten da hun bare 25 år gammel fordømte det afghanske parlamentet fra dets egen talerstol for å være fylt av krigsherrer. Etter den historiske talen har Joya overlevd fem mordforsøk. Hun lever i dag i skjul i Kabul, skifter ofte bolig og er innhyllet i burka når hun går ut. Joya blir ofte kalt Afghanistans modigste kvinne. Hun er aktuell med boka Kvinne blant krigsherrer.

 

Ketil Kolstad. Foto: BT Stokkefotograf Andvord

Ketil Kolstad, Norge

Kolstad er daglig leder for Foreningen !les. Han har lang fartstid som skuespiller og har jobbet mye i norske skoler over hele landet.

 

 

Bilde ikke tilgjengelig / No image avaliable.

Mansour Koushan, Iran, forfatter

Mansour Koushan er teaterprodusent og regissør, manus- og romanforfatter fra Iran, og tidligere fribyforfatter i Stavanger.

 

 

Bjørn Ivar Kruke. Foto: Elisabeth Tønnessen / UiS

Bjørn Ivar Kruke, Norge, lektor

Kruke er universitetslektor på Institutt for medie-, kultur- og samfunnsfag, og tilknyttet masterprogrammet for risikoanalyse og samfunns- sikkerhet ved Universitetet i Stavanger.

 

 

Ola Larsmo. Foto: Caroline Andersson

Ola Larsmo, Sverige, forfatter

Larsmo er en prisbelønt svensk forfatter og frilansmedarbeider i den svenske avisen Dagens Nyheter. Larsmo vant Bjørnsonprisen i 2008 for sitt forfatterskap, med særlig vekt på hans kritikerroste Djävulssonaten. Boken er en avsløring av og oppgjør med jødeforfølgelse og antisemittisme i Norden.

 

Åsa Linderborg. Foto: Ulla Montan

Åsa Linderborg, Sverige, forfatter og journalist

Linderborg debuterte som skjønnlitterær forfatter i 2007 med sin selvbiografiske barndomsskildring Meg eier ingen. Boken, som kretser rundt Linderborgs oppvekst i Västerås med en alkoholisert far, fikk stor oppmerksomhet og ble nominert til August-prisen. Linderborg skriver nå regelmessig på Aftonbladets kulturside og ble i 2008 stedfortredende kultursjef i avisen.

 

Torgny Lindgren. Foto: Ulla Montan

Torgny Lindgren, Sverige, forfatter

Lindgren er en av Sveriges fremste forfattere og er oversatt til over 30 språk. Han er belønnet med både August-prisen (1995) og Selma Lagerlöfs litteraturpris (2000). Lindgren er årlig med på å utpeke vinneren av Nobels litteraturpris på vegne av Svenska Akademien. Han er i år aktuell med romanen Norrlands Akvavit.

 

Preben Lindøe. Foto: UiS

Preben Lindøe, Norge, førsteamanuensis

Lindøe er førsteamanuensis ved Institutt for medie-, kultur- og samfunnsfag, og tilknyttet masterprogrammet for risikoanalyse og samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger.

 

Mari Skeie Ljones. Foto: Privat

Mari Skeie Ljones, Norge, felespiller

Mari Skeie Ljones er født og oppvokst på Lillehammer. Hun har studert folkemusikk ved Høgskolen i Telemark og underviser i fele og hardingfele på Oslo musikk- og kulturskole, og er en del av felegruppa Strøkne Jenter i Asker.

Eirik Lodén. Foto: Stavanger Aftenblad.

Eirik Lodén, Norge, forfatter og kritiker

Lodén har studert engelsk og nordisk språk og litteratur, samt allmenn litteraturvitenskap. Han er litteraturkritiker i Stavanger Aftenblad og forlagskonsulent i Wigestrand Forlag. Lodén debuterte som lyriker i 1993 med Preludium, en samling dikt og gjendiktninger.

 

Erlend Loe. Foto: Chris Johnsen

Erlend Loe, Norge, forfatter

Loe debuterte i 1993 med boken Tatt av kvinnen og kom året etter ut med barneboken Fisken om truckføreren Kurt. Loe har en spesiell skrivestil som etter gjennombruddsromanen Naiv.Super (1996) ofte blir karakterisert som naivistisk. De siste årene har Doppler (2004) og Volvo Lastvagnar (2006) vært store suksesser. Nå er vi klare for Stille dager i Mixing Part.

 

Petr Lom.

Petr Lom, Tjekkia, regissør

Lom er en uavhengig og autodidakt dokumentarfilmskaper som både regisserer, filmer og redigerer sine egne filmer. Han har forlatt sin akademiske karriere som doktor i politisk filosofi ved Harvard og er nå aktuell med filmen Letters to the President som omhandler Irans omstridte president Ahmadinejad. Filmen ble tidligere i år vist og rosende omtalt ved filmfestivalen i Berlin.

 

Helge Lunde. Foto: Jørgen Lie Furuholt

Helge Lunde, Norge, ICORN

Helge Lunde var festivalsjef for Kapittel 98 til og med Kapittel 05. Han har vært leder for ICORN, det internasjonale fribynettverket, siden det ble etablert høsten 2005.

 

 

Shady Manasrah. Foto: Jørgen Lie Furuholt.

Shady Manasrah, Palestina, journalist

Den palestinske journalisten Shady Manasrah måtte forlate Palestina og sitt hjem i Hebron på Vestbredden etter å ha skrevet om de israelske okkupantenes menneskerettighetsbrudd og om korrupsjon i begge leire under valget i de palestinske områdene i 2006. Manasrah bor for tiden i Stavanger.

 

Bilde ikke tilgjengelig / No image avaliable.

Basim Mardan, Irak, forfatter

Basim Mardan er en irakisk forfatter og oversetter. Han kom til Skien som byens første gjesteforfatter i 2006, og har deltatt ved en rekke litterære arrangementer nasjonalt og internasjonalt.

 

Benedicte Maurseth. Foto: Kai Berg

Benedicte Maurseth, Norge, felespiller

Maurseth er hardingfelespiller og kveder og ble kåret til årets unge folkemusiker i 2007. Hun har foruten en rekke forskjellige konsertoppdrag vært medvirkende i en oppsetning av Jon Fosses Andvake.

 

Sami Michael.

Sami Michael, Israel, forfatter

Michael er født i Bagdad hvor han vokste opp i et blandet nabolag av jøder, muslimer og kristne. Han begynte tidlig å skrive for kommunistiske undergrunnsaviser. I 1949 innvandret Michael til Israel. Han er i dag en av Israels mest anerkjente og prisbelønte forfattere og president for The Association for Civil Rights in Israel. I dokumentarfilmen Forget Bagdad er Michael et av intervjuobjektene. Filmen vises under årets festival.

 

Marte Michelet. Foto: Dagbladet

Marte Michelet, Norge, journalist

Michelet jobber i Dagbladets debattredaksjon.Hun har bakgrunn som reporter og programleder i Dagsnytt Atten og Ukeslutt i NRK, og som redaktør i RadiOrakel. Fra 1996 til 1998 var Michelet leder av Rød Ungdom. Hun er også utdannet kokk.

 

Denise Mina. Foto: Colin McPherson

Denise Mina, Skottland, forfatter

Mina er født i Glasgow hvor handlingen i flere av hennes kriminalromaner utspiller seg. Mina har til nå brakt to kvinnelige helter til verden som begge lever livene sine Glasgow: Maureen O´Donnel i Garnet Hill-serien og journalisten Paddy Meehan i hennes siste serie. Hun har vunnet flere viktige priser for sitt forfatterskap, og er i år aktuell med Til siste åndedrag, som er bok nummer tre i serien om Paddy Meehan.

Rutu Modan. Foto: Ephret Beloosesky

Rutu Modan, Israel, tegneserieartist

Modan er en av Israels mest kjente tegneserieskapere. Gjennom sine serier gir hun et interessant og veltegnet portrett av dagens Israel. Rett etter studiene var Modan redaktør for den israelske versjonen av Mad, sammen med Yirmi Pinkus. Sammen grunnla de tegneseriekollektivet Actus Tragicus, som har skapt seg et ry med utgivelser som Exit Wounds, Jetlag, Happy End og The Actus Box. Hennes første grafiske roman, Exit Wounds, kom ut i 2007 og ga henne en rekke gode kritikker og priser.

Annette Münch. Foto: Cappelen Damm

Annette Münch, Norge, forfatter og redaktør

Münch debuterte som forfatter i 2006 med ungdomsboka Kaoskrigeren, som hun mottok Kultur- og kirkedepartementets debutantpris for. I år er hun aktuell med Jenteloven, som handler om gjengmiljø og vold blant jenter.

 

Aslak Sira Myhre. Foto: John Hughes

Aslak Sira Myhre, Norge, litteraturhussjef

Sira Myhre er oppvokst i Stavanger og ble kjent for den norske offentligheten som en markant leder for Rød Valgallianse. Han var en periode leder av Foreningen !les, og er nå leder for Litteraturhuset i Oslo.

 

Bilde ikke tilgjengelig / No image avaliable.

Gabe Mythen, England, risikoforsker

Dr. Gabe Mythen er Senior Lecturer ved University of Liverpool. Han har arbeidet med risiko i en årrekke, blant annet knyttet til kriminalitet, politikk, velferd, miljø- og matsikkerhet. Aktuelle bøker er Ulrich Beck: A Critical Introduction to the Risk Society og Beyond the Risk Society: Critical Reflections on Risk and Human Security.

 

Loretta Napoleoni. Foto: lorettanapoleni.com

Loretta Napoleoni, Italia, forfatter og journalist

Napoleoni er journalist og forfatter og bor for tiden i London. Hun er også økonom og har jobbet for internasjonale banker og finansorganisasjoner. Napoleoni er en av verdens ledende eksperter på hvitvasking av penger og finansiering av terrorisme og har bistått flere regjeringer i kampen mot terrorisme. Tidlig på 90-tallet var hun en av få journalister som fikk intervjue Den røde brigade. Hun har tidligere utgitt bøkene Terror Incorporated og Insurgent Iraq, og er i år aktuell med boka Røverøkonomien.

Olaug Nilssen. Foto: Samlaget

Olaug Nilssen, Norge, forfatter

Nilssen debuterte i 1998 og fikk sitt gjennombrudd med Få meg på, for faen (2005), som også er dramatisert for scenen. Nilssen var festspilldikter under Dei Nynorske Festspela i 2006, og høsten 2008 ble hun ny akademileder av Skrivekunstakademiet i Hordaland.

 

Arnfinn Nordbø. Foto: Tommy Normann

Arnfinn Nordbø, Norge, forfatter

Nordbø er sangeren og forkynneren som gikk ut med sin homofile legning i et lukket bedehusmiljø i Rogaland. Som en følge av denne handlingen opplevde han å bli utstøtt og oversett. I boka Betre død enn homofil (2009) skriver Nordbø om hva det kostet da sannheten om legningen hans ble kjent, men også hvordan sannheten om han selv ga nye muligheter og friheten til å være den han er.

 

Marta Norheim. Foto: Ole Kaland

Marta Norheim, Norge, journalist og litteraturkritiker

Norheim er mest kjent som kulturjournalist i NRKs P2. Hun er utdannet cand. philol., og har jobbet som litteraturkritiker i NRK P2 siden 1990. I 2002 fikk hun Kritikerprisen i kategorien Årets kritiker. Hun har også skrevet boka Røff guide til samtidslitteraturen (2007).

 

Bilde ikke tilgjengelig / No image avaliable.

Noxagt, Norge, band

Stavangerbandet Noxagt er et hardtslående eksperimentelt instrumentalband som nyter stor anerkjennelse både nasjonalt og internasjonalt. Til årets Kapittel stiller Noxagt med bassist Kjetil D. Brandsdal og trommeslager Jan Christian Lauritzen Kyvik i tvekamp med dikteren Terje Thorsen.

 

Erlend Nødtvedt. Foto: Aschehoug forlag

Erlend O. Nødtvedt, Norge, forfatter

Nødtvedt er redaksjonsmedlem i Vagant og har tidligere gått på Skrivekunstakademiet i Bergen. Diktsamlingen Harudes er hans første bok, som han mottok Ung Poesi-prisen for under Ulvik poesifestival i 2008.

 

Tor Obrestad. Foto: Lars Aarønæs

Tor Obrestad, Norge, forfatter

Obrestad debuterte i 1966, og har siden gitt ut romaner, biografier, dikt, skuespill, noveller og gjendiktninger. For sitt mangfoldige forfatterskap, har han blant annet mottatt Tarjei Vesaas' debutantpris og Noregs Mållags barnebokpris. I år er han aktuell med sin første diktsamling på ti år, Himmelen over Vålandskogen.

 

Arild Østin Ommundsen. Foto: Privat.

Arild Østin Ommundsen, Norge, filmregissør

Ommundsen er regissøren som startet Stavanger-bølgen innen norsk film med sin første spille- film, publikumssuksessen Mongoland (2001). Han fulgte opp med Monstertorsdag (2004) og i år kan vi se finansmiljøet i Stavanger portrettert i filmen Rottenetter, basert på et manus av forfatteren Arild Rein.

Espen Ottosen. Foto: Norsk Luthers Misjonssamband

Espen Ottosen, Norge, teolog

Espen Ottosen er informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband og redaktør for Utsyn og Yapa. Han er utdannet teolog og er aktuell med en ny bok som tematiserer homoseksualitet og kristen tro.

 

Kenneth Arne Pettersen. Foto: Elisabeth Tønnessen / UiS

Kenneth Arne Pettersen, Norge, førsteamanuensis

Pettersen er førsteamanuensis ved Institutt for medie-, kultur- og samfunnsfag og tilknyttet masterprogrammet for risikoanalyse og samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger.

 

 

Per Petterson. Foto: Finn Ståle Felberg

Per Petterson, Norge, forfatter

Petterson er en av norges mest leste og prisbelønte forfattere. Han debuterte i 1987 med novellesamlingen Aske i munnen, sand i skoa, som ble godt mottatt av kritikerne. Det virkelig store litterære gjennombruddet kom likevel først med romanen Ut og stjæle hester i 2003, som han mottok både kritikerprisen, bokhandlerprisen, Independent Foreign Fiction Prize, og en rekke andre norske og internasjonale priser for. Tidligere i år vant han Nordisk råds litteraturpris for sin siste bok Jeg forbanner tidens elv (2008).

 

Mansur Rajih. Foto: Ole-G. Solheim / Amnesty International Norge

Mansur Rajih, Jemen, forfatter

Mansur Rajih var fengslet i hjemlandet Yemen i femten år på bakgrunn av at sin poesi, som blant annet inneholdt kritiske ytringer om landets regime. Siden han kom til Stavanger som fribyforfatter i 1998 har han skrevet og gitt ut tre diktsamlingar som alle er gjendiktet til norsk.

 

Agnes Ravatn. Foto: Paul Bernhard

Agnes Ravatn, Norge, journalist og forfatter

Ravatn er fra Ølen i Vindafjord kommune og er ansatt i vekeavisa Dag og Tid. Hun debuterte med romanen Veke 23 i 2007, og er nå aktuell med essaysamlingen Stillstand, der hun på slentrende vis iblanda mild sosial angst, tar leseren med til steder i det norske samfunnet som vanligvis ikke blir kommenterte, som tingretten, klosteret og talerstolen på 17. mai.

 

Arild Rein. Foto: Jørgen Lie Furuholt

Arild Rein, Norge, forfatter

– De sunneste bøkene som er kommet fra Stavanger noen gang, sier Rein om sin stavanger-trilogi, Hundedagane (1998), Grisekoret (2001) og Kaninbyen (2004). Kaninbyen vant konkurransen Hele byen leser i Sølvbergets Stavanger2008- prosjekt Gjestfrihetens kunster. Dette er sosialrealistiske, hardkokte romaner fra Stavangers underverden, fra 1970-årene til 2004. Rein er nå aktuell som manusforfatter av Mongoland- og Monstertorsdag-regissør Arild Østin Ommundsens nye film, Rottenetter.

 

Bilde ikke tilgjengelig / No image avaliable.

Trond Rekstad, Norge, lærer

Rekstad er lærer i barneskolen og representant for organisasjonen BarneVakten som har som mål å gi råd i forhold til barns omgang med medier.

 

Tore Rem. Foto: Universitetet i Oslo

Tore Rem, Norge, forfatter, kritikier og professor

Rem er litteraturprofessor ved Universitetet i Oslo, med en Dr. Phil. ved University of Oxford med en avhandling om Charles Dickens. Rem er ved samme sted rådsleder for Senter for Ibsen-studier (2007-2011) og medlem av redaksjonen for Nytt Norsk Tidsskrift. Rem har også skrevet om Alexander L. Kielland i boka Forfatterens strategier (2002), men er nå aktuell med første del av sin biografi om Jens Bjørneboe, som har fått tittelen Sin egen herre.

 

Tore Renberg. Foto: Dag Knudsen

Tore Renberg, Norge, forfatter

Renberg er en av Norges mest profilerte og bestselgende forfattere. Han debuterte i 1995 med kortprosaboken Sovende floke, som han mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Han har siden hatt stor suksess med bøkene om Jarle Klepp: Mannen som elsket Yngve (2003), Kompani Orheim (2005) og Charlotte Isabel Hansen (2008). I høst er Renberg aktuell med Pixley Mapogo – hans fjerde roman om unge Klepp.

 

Øyvind Rimbereid. Foto: Nikita Solenov

Øyvind Rimbereid, Norge, forfatter

Rimbereid debuterte med novellesamlingen Det har begynt i 1993 og skrev ytterligere en novellesamling og en roman før han debuterte som lyriker med Seine topografiar i 2000. Han har blitt hedret med Sultprisen og Den Norske Lyrikklubbens pris for sine diktsamlinger. I 2004 ble Rimbereid tildelt Kritikerprisen for dikt-samlingen Solaris korrigert. I 2008 mottok han Brageprisen for Herbarium, som samme år ble nominert til Nordisk råds litteraturpris.

 

Einar O. Risa. Foto: Cowtown Studios, Hanne

Einar O. Risa, Norge, forfatter

Risa er oppvokst i Stavanger og nå bosatt i den mer landlige delen av regionen. Risa debuterte i 1995 med romanen Skygger, og har utgitt til sammen elleve romaner. I 2000 fikk han Tidenprisen for sitt forfatterskap. Han er aktuell med sin stavangertrilogi om M. Kanne & Søn, der andre bind kommer nå i høst.

 

Frank Rossavik. Foto: Jarle Vines

Frank Rossavik, Norge, journalist og forfatter

Stavangerfødte Frank Rossavik var tildligere Brussel-korrespondent for Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Adresseavisen og senere politisk Oslo-korrespondent for Bergens Tidende. Han er nå samfunnsredaktør i Morgenbladet. Rossavik vant i 2007 Brageprisen i kategorien sakprosa for Stikk i strid – Ein biografi om Einar Førde.

 

Helge Ryggvik. Foto: Aschehoug forlag

Helge Ryggvik, Norge, forsker og forfatter

Ryggvik er forsker på senter for teknologi, innovasjon og kultur ved Universitetet i Oslo. Han er forfatter av flere kritiske bøker om den norske oljeindustrien, deriblant de to aktuelle bøkene Nordsjødykkerne og Til siste dråpe, som kommer nå i høst.

 

Bilde ikke tilgjengelig / No image avaliable.

Hilde Sandvik, Norge, journalist og forfatter

Hilde Sandvik er samfunnsredaktør i Bergens Tidende og har fortid som debattredaktør i samme avis og i Dagbladet. Hun var sammen med Marit Eikemo redaktør for Syn og Segn, og har gitt ut bøkene Hersketeknikk (2007) og Traktorland (2008).

 

Rune Salvesen. Foto: Aschehoug Forlag

Rune Salvesen, Norge, forfatter

Salvesen er født og oppvokst i Stavanger. Han har studert journalistikk og har skrevet sangtekster for diverse band. Han debuterte i 2005 med romanen Pur morgen, som ble stemt inn blant det årets ti mest populære bøker i Dagbladet. I 2009 kom oppfølgerromanen Zookose, en samling apokalyptisk tekster.

 

Lars Ove Seljestad. Foto: Aschehoug forlag

Lars Ove Seljestad, Norge, forfatter

Seljestad kommer fra Odda og har en allsidig yrkeserfaring, blant annet fra industri, bygg og anlegg, kulturarbeid, forsking og undervisning. Han debuterte med romanen Blind (2005) og fulgte opp med Bastard (2006), et essay om klassereise. Han er aktuell med romanen Frægd, som lener seg på arven fra den norrøne saga-litteraturen.

 

Bilde ikke tilgjengelig / No image avaliable.

Atle Skarsten, Norge, lokalhistoriker

Skarsten er flyger og lokalhistoriker fra Tananger i Sola kommune. I 2004 gav Skarsten ut dokumentaren Solabuen i Amerika, en samling av utvandrede solabuers skjebner i Amerika. I 2008 kom boken Solas eldste historie, som Skarsten har skrevet sammen med Tor Erik Hansen. For tiden jobber Skarsten på en bok om de sovjetiske fangene og fangeleirene i Rogaland under andre verdenskrig.

Sjón. Foto: Hordur Sveinsson

Sjón, Island, forfatter

Sjón debuterte med diktsamlingen Sýnir i 1978 og er en av Islands mest markante forfattere og poeter. Han vant Nordisk råds litteraturpris i 2005 for romanen Skugga-Baldur, har skrevet tekster for Bjørk og vært gjestevokalist i Sugarcubes. Skugga-Baldur er nå oversatt til engelsk, og har mottatt en nominasjon til Independent Foreign Fiction Prize for 2009. Sjón er leder av Islandsk PEN.

Gudmund Skjeldal. Foto: Cappelen Damm

Gudmund Skjeldal, Norge, forfatter

Skjeldals karrierehopp fra profilert langrennsløper til forfatter dreier seg fremdeles mye om snø. Det vil si: Snøen som blir borte. Etter debuten På villspor, et oppgjør med toppidretten, kom bøkene Den siste langrennaren og Fallande snø, som begge tematiserer klimautfordringene vi står overfor. I sin nye bok Feber er miljøperspektivet knyttet til norsk olje- og gassindustri.

Nils Henrik Smith. Foto: Ingeborg Skrudland

Nils Henrik Smith, Norge, forfatter

Smith er oppvokst på Bryne og bor nå i Bergen der han studerer. Smith debuterte i 2007 med romanen Manhattan Skyline, som ble tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris. Han er nå aktuell med sin andre roman Austerrike.

Gaute M. Sortland.

Gaute M. Sortland, Norge, forfatter

Sortland kommer fra Haugesund og er for tiden bosatt i Oslo. Foruten forfattergjerningen er han sanger og musiker i Bergen mandolinband. Sortland debuterer i 2009 med romanen Johan, en fortelling om det å miste, og å leve videre.

 

Marianne Stenerud. Foto: Privat.

Marianne Stenerud, fortellerkunstner

Stenerud er profesjonell forteller med hovedvirke i Stavanger og Bergen. Hun er en del av et blomstrende fortellermiljø som er med på å bringe den gode historien til barn og voksne i alle aldre. Eventyrlørdag for de ganske små i Kult.kjelleren på Sølvberget er blitt et fast punkt i fortellergjerningen.

 

Vidar Sundstøl. Foto: Paal Audestad

Vidar Sundstøl, Norge, forfatter

Sundstøl debuterte i 2005 med kortromanen Kommandolinjer. Etter to nye romaner, fikk han i mars 2009 Rivertonprisen for den psykologiske thrillerromanen og krimdebuten Drømmenes land, som er den første boka i en bebudet Minnesota-trilogi. Han er nå aktuell med oppfølgeren, som har fått tittelen De døde.

 

Stig Sæterbakken. Foto: Jo Michael

Stig Sæterbakken, Norge, forfatter

Sæterbakken debuterte bare 18 år gammel med diktsamlingen Flytende paraplyer. Senere har han gitt ut flere diktsamlinger, essays og romaner, deriblant Usynlige hender (2007) som ble innstilt til både P2-lytternes romanpris og Ungdommens Kritikerpris. Sæterbakken var kunstnerisk leder for Norsk Litteraturfestival – Sigrid Undsetdagene fra 2006 til oktober 2008. Han trakk seg fra stillingen som følge av kontroversene rundt invitasjonen av David Irving til festivalen i 2009. Han er aktuell med den nye romanen Ikke forlat meg.

Simen Sætre. Foto: Morgenbladet

Simen Sætre, Norge, journalist og forfatter

Sætre er journalist i Morgenbladet, hvor han som featurejournalist i ti år har skrevet artikler om internasjonal politikk og sosiale spørsmål. Han har gitt ut dokumentarbøkene, Den lille stygge sjokoladeboka (2004) og Hugo. En biografi (2006). Boka ble nominert til Brageprisen 2006 i klassen for faglitteratur. Sætre er aktuell med boka Petromania. En reise gjennom verdens rikeste oljeland.

 

Terje Thorsen. Foto: Privat

Terje Thorsen, Norge, forfatter

Etter flere år i litteraturens virke som bokhandler på Tronsmo og kritiker i en rekke publikasjoner, har Thorsen det siste året gitt ut diktsingelen Ned i kjelleren, og i disse dager en full diktsamling kalt Dikt for ei nonne, begge på Flamme forlag. At Thorsen enkelte ganger står fram som DJ Dr. Midnatt, er for øvrig betegnende for ham som både bokhandler, kritiker og forfatter.

 

Bård Torgersen. Foto: Mona Ødegård

Bård Torgersen, Norge, forfatter og musiker

Torgersen er fra Rykkinn og bor i Oslo, og debuterte med den kritikerroste romanen Alt skal vekk i 2005. Han har siden gitt ut romanen Det siste dyret og langdiktene Bird imitator og Kniv mot ord. Torgersen er aktuell med Maskinens uerstattelige deler, som er hans tredje roman.

 

Terje Torkildsen. Foto: Marius Vervik

Terje Torkildsen, Norge, skuespiller og forfatter

Torkildsen arbeider som komiker og skuespiller og bor i Stavanger. Han debuterte i 2008 med ungdomsromanen Marki Marco, som han mottok UPrisen for. Hele 220 niendeklassinger fra hele landet mente at debutboka til Torkildsen var den beste ungdomsboka i fjor. Torkildsen er aktuell med ny bok i høst, Dystopia I, som er den første boka i firebokserien DYSTOPIA 2014.

 

Eirik Vassenden. Foto: Magnus Vabø / UiB

Erik Vassenden, Norge, førsteamanuensis

Vassenden er førsteamanuensis ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier ved Universitetet i Bergen. Han tok doktorgraden i 2003 med en avhandling om Olav Nygards diktning. Vassenden har i boka Den store overflaten (2004) skrevet om temaer rundt risiko og litteratur.

 

Stephen J. Walton. Foto: Siri Vaggen Olsen.

Stephen J. Walton, Norge, professor

Stephen Walton er professor i lesevitenskap ved Universitetet i Stavanger. I boka Skaff deg eit liv! som han ble Bragenominert for i 2008, skrev han om hvorfor det er så lite eksperimentering i norske biografier. Selv har han skrevet om både Ivar Aasens kropp (1996) og Ivar Aasens nedre halvdel (1991).

 

Fredrik Wandrup. Foto: Dagbladet

Fredrik Wandrup, Norge, journalist

Wandrup har vært journalist i Dagbladet siden midt på 1970-tallet, og har i dag ansvaret for avisens litteraturdekning. Wandrup har skrevet flere bøker, blant andre om Jens Bjørneboe, Olaf Bull og James Bond. Thrilleren Svart poker er hans skjønnlitterære debut. Selv kaller han boka ”en noir-inspirert blanding av Tintin og Tarantino”.

 

Hanne Ørstavik. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Hanne Ørstavik, Norge, forfatter

Ørstavik debuterte med romanen Hakk i 1994, og har utgitt til sammen åtte romaner. Hun har mottatt en rekke litterære priser gjennom sitt forfatterskap, blant annet Brageprisen for romanen Presten i 2004. I 2007 fikk hun Aschehougprisen for hele forfatterskapet, og bøkene hennes er oversatt til mange språk. Ørstavik er nå aktuell med romanen 48 rue Defacqz.

 

Kristin Aalen. Foto: Stavanger Aftenblad.

Kristin Aalen, Norge, journalist

Aalen er skribent og journalist i Stavanger Aften- blad og dekker både kultur og andre samfunnsområder.

 

 

 

Siri Aavitsland.

Siri Aavitsland, Norge, avtroppende kultursjef

Siri Aavitsland har vært kultursjef i Stavanger kommune fram til høsten 2009. Hun har tidligere vært daglig leder på Studentersamfunnet Folken, arbeidet på Sølvberget, Stavanger bibliotek og kulturhus, vært kunsterisk leder for Kielland-jubileet 1999 og tusenårsmarkeringen Stavanger 2000.

Google+