Hopp til hovedinnhold

Program tirsdag 9. september 2008

I dag blant annet med miniseminar, Kapittel-åpning, samtale om murer og samtale om fotball.

09.30-19.00:

Gjestfrihetens kunster Symposium | Gjestfrihetens kår

Clarion Hall | To dager: kr 600, én dag: kr 400, studenter halv pris

I dag med: Pheng Cheah, UC Berkeley, forfatter av Inhuman Conditions: On Cosmopolitanism and Human Rights, Robert Eaglestone, University of London, forfatter av Ethical Criticism: Reading After Levinas, Mireille Rosello, Universiteit van Amsterdam, forfatter av Postcolonial Hospitality, og Thomas Claviez, Universitetet i Stavanger, forfatter av Aesthetics & Ethics.

 

I en tale til den første fribykongressen i 1996 stilte Jacques Derrida spørsmål om hvordan vi kan oversette det etiske kravet om en grenseløs, betingelsesløs gjestfrihet, basert på filosofi en til Emmanuel Levinas, til en bestemt politisk eller juridisk praksis. Symposiet vil med utgangspunkt i dette utforske og diskutere både etiske, politiske og juridiske aspekter ved begrepet gjestfrihet. Dette begrepet er en viktig del av diskusjoner knyttet til kosmopolitanisme og globalisering.

___________________________________________

 

12.00-14.00:

Murer| Miniseminar| Bibliotek i skyggen av muren

Kulturbiblioteket, Sølvberget | Gratis

Med Sami Batrawi, Hani Jaber, Anne Hustad
og Aud Jorunn Aano.

 

Om kulturarbeid og bibliotekenes rolle i Palestina: Sensur av bokpakker og begrenset kommunikasjon er bare noen av problemene bibliotekarer i et okkupert og innestengt Palestina strir med. Samtidig er nettopp litteratur, informasjon og kultur viktig for videreutviklingen av samfunnet. Norsk bibliotekforening samarbeider med den palestinske bibliotekforeningen PLIA for å bidra til internasjonale kontakter og kompetanseoppbygging.

 

Arrangeres i samarbeid med Norsk bibliotekforening og med støtte fra ABM-utvikling.

___________________________________________

 

15.00-16.30:

Kapittel Film | Waltz with Bashir

(2008, 90 min) SF Kino Stavanger, Sølvberget | 80 (50) kr

Regissør: Ari Folmann

 

Dokumentarisk animasjonsfilm der regissør Ari Folmann begår et stykke sterkt filmatisk erindringarbeid om sin fortid som israelsk soldat under krigen i Libanon i 1982. Filmen var en sensasjon under årets Cannes-festival. "Could easily turn out to be one of the most powerful statements of this Cannes and will leave its mark forever on the ethics of war films in general." (Dan Fainaru, Screen Daily)

___________________________________________

 

18.00-19.00:

Murer | Åpningsforedrag | Kapittel-åpning

Kulturtorget, Sølvberget | 80 (50) kr

Velkommen ved Eirik Bø, offisiell åpning ved Siri Aavitsland, åpningsord ved Thorvald Steen og åpningsforedrag
ved Anne Hege Simonsen.

 

Etter Berlin-murens fall i 1989 trodde mange på en verden med færre stengsler. Slik gikk det ikke. Vi bygger murer som aldri før. Minst et dusin murer er reist rundt om i verden siden 1989, de fleste begrunnet med terrorfrykt eller redsel for illegal innvandring. Murer er politiske reisverk og det knytter seg ofte stor uenighet til hvordan de skal omtales. Men felles for de fleste er at vi ikke snakker om dem i det hele tatt. Anne Hege Simonsen utga i 2005 en bok om muren på Vestbredden sammen med Nora Ingdal. Simonsen er i dag opptatt av murer: Hva murer forteller. Hvem bygger murer? Hvorfor tror vi på fysiske murer i vår globale tid? Hvor bygges murene? Hvordan omtales de og av hvem? Hva er forskjellen på en mur og en grense? Er tause murer mer vellykkede enn talende murer?

___________________________________________

 

19.30-20.30:

Murer | Samtale | Murer – en samtale

Kult.kafeen, Sølvberget | 80 (50) kr

Med Thorvald Steen og Mustafa Can.

 

Et møte mellom Thorvald Steen og den kurdisk-svenske forfatteren og journalisten Mustafa Can. Med utgangspunkt i årets tema vil de to engasjerte kollegene prate seg gjennom både fysiske, kulturelle og mentale murer.

___________________________________________

 

21.00-22.00:

Roman | Forfattertreff | 31 år på gress – ekstraomganger i Vågen

Beverly Fun Pub | 80 (50) kr

Med Arild Stavrum og Erik Thorstvedt (programleder).

 

Som spiss var Arild Stavrum en effektiv og kynisk avslutter, som romandebutant er han enda råere når fotballmiljøet generelt – og Molde spesielt – klippes ned med litterære sklitaklinger i 31 år på gress. Møt forfatteren i kampanalyse med Erik Thorstvedt.

___________________________________________

Google+