Hopp til hovedinnhold

Siri Hustvedt

USA, forfatter.

Siri Hustvedt (født 1955) har norske foreldre og er født og oppvokst i Northfield, Minnesota. Hun er bosatt i Brooklyn, New York, sammen med sin mann, forfatteren Paul Auster.

Hustvedt tok artium ved Katedralskolen i Bergen og har doktorgraden i litteratur ved Columbia University, New York. Hun har et stort og beundrende publikum og hennes bøker er oversatt til en rekke språk. Alle hennes tre romaner er kommet på norsk - Med bind for øynene (1992), Lily Dahls fortryllelse (1997) og Det jeg elsket (2002) - og nå også essaysamlingen En bønn for eros. Hennes fjerde roman er under oversettelse og utkommer på norsk høsten 2008.

Under Kapittel møter du henne på forfattertreff onsdag 18.00 - 19.00 i samtale med Sigrun Hodne.

Med bind for øynene

Med bind for øynene (1992)

Iris Vegan er en fattig student i New York. I sin nøysomme tilværelse, der hun må ta forskjellige strøjobber for å overleve, møter hun en håndfull personer som både fascinerer og skremmer henne. Alle gjør krav på henne utover de grensene hun kan tillate, alle påvirker hennes identitet og oppfatning av seg selv. Den mystiske Mr. Morning som er besatt av en myrdet kvinnes eiendeler, fotografen som lager en nærgående, nesten nifs portrettstudie av Iris, den sterke og senile gamle kvinnen i nabosengen på sykehuset, professoren som Iris får et litterært og erotisk forhold til. I sin kritikerroste debutroman utforsker Siri Hustvedt identitetens foranderlighet. Hennes hovedperson sliter med å meisle ut sin egen personlighet og å stå imot den makt og underkastelse andre vil påtvinge henne. Med bind for øynene er en feminin og erotisk bok, intens og på kanten av det morbide, skrevet med stor intelligens og innsikt.
Kilde: Aschehoug

Det jeg elsket

Det jeg elsket (2007)

Dette er en roman om to familier som møter sorgen, og om hvordan de lever seg gjennom den. De er kunstnere og intellektuelle, og vi følger dem gjennom mer enn to tiår i New Yorks Soho, der de bor i samme hus i hver sin etasje.
Begge parene får en sønn. De er jevngamle og er alltid sammen. Tilsynelatende lever de to familiene i en god balanse mellom foreldrenes intellektuelle og kunstneriske virksomhet og kjærligheten mellom de voksne og mellom foreldre og barn. Så faller alt i grus. De voksnes erkjennelse av tilværelsen kan ikke forberede dem på hvordan livet plutselig omkalfatres når ulykken rammer. Sorgen erstatter kjærligheten. Er da kunsten nok til å fylle livet?

Kilde: Aschehoug

En bønn for Eros

En bønn for Eros (2008)

Siri Hustvedt har en dypt personlig grunntone i hele sitt forfatterskap, også i denne essaysamlingen. Her utdyper hun mange av sine romaners temaer og føyer til andre, hun skriver om bibliotekets gleder og mysterier og oppvekst blant de norskættede i Minnesota, og hennes innsiktsfulle forhold til litteratur nedfelles i originale nærbilder av romaner av blant andre Charles Dickens, Henry James og F. Scott Fitzgerald. Hun forteller om sitt eget splittede selv og hvordan dette har formet henne som forfatter.
I tittelessayet fremmer hun "En bønn for Eros". Med pussige og talende eksempler anskueliggjør hun begjærets og forelskelsens skrøpelighet - og avslutter med en hyllest til alt som ikke kan, og ikke skal forklares:
"Dette er min bønn for eros, en bønn om at vi ikke glemmer tvetydigheten og mysteriet, at vi i saker som angår hjertet, anerkjenner en alltid tilstedeværende usikkerhet."

Kilde: Aschehoug

Google+