Hopp til hovedinnhold

Helen Oyeyemi

Forfatter og student, Nigeria/England.

Helen Oyeyemi deltar sammen med Madeleine Thien i Grenseløs litteratur på Kult.kafeen, fredagen i Kapitteluka.

Da Oyeyemi (født i 1984) leverte sitt første bokmanus, ble hun tilbudt en millionsum for Ikaros-jenta (norsk utgave i 2005). Boka ble en internasjonal suksess og solgt til 16 land. I oppfølgeren Huset på den andre siden (2008) er verden fortsatt full av myter og magi, og boka beskriver hvordan det er å ha bein i forskjellige verdener.

Oyeyemi - Huset på den andre siden

Huset på den andre siden (2008)

Etter den mye omtalte internasjonale suksessromanen Ikaros-jentaer nigerianske Helen Oyeyemi tilbake med en ny roman fra en verden full av myter og magi.

Maja Carmen Carrerra er bare et barn da den afrikansk-kubanske familien hennes emigrerer til London fra Castros Cuba. Minnene om «hennes» Cuba, det karibiske paradiset, forfølger henne. Tjue år senere er Maja voksen, hun er sanger, gravid og forelsket i Aaron, fra Ghana, som hun har flyttet sammen med. Men fremdeles er minnene om Cuba sterke. Hun slites mellom de forskjellige ideene som er sterkt til stede i familien, en blanding av katolisisme og vestafrikansk gudetro, hun slites mellom det spanske og det engelske språket. Moren hennes søker trøst i religionen og dyrker sine kubansk-nigerianske guder, mens faren ser oppgitt på det han kaller konas overtro, og sørger over den tapte kubanske revolusjonen. Lillebroren Tomás, «London-babyen», rømmer fra plageåndene på skolen. Den lesbiske bestevenninnen Amy fra Kypros og den avdøde oldemoren og santeríaprestinnen bisabuela Carmen er også viktige i denne folkerike historien.
Side om side med denne virkelige verdenen fins Aya, som bor i «etellerannetstedhuset» – et hus der den ene døra åpner seg ut mot Lagos i Nigeria og den andre mot London.
Huset på den andre sidener en eksotisk og original roman om å ikke finne sin plass, om å være preget av forandring, om å ha bein i forskjellige verdener, om å lete etter sitt eget språk og sitt eget geografiske oppholdssted.

Oyeyemi: Ikaros-jenta

Ikaros-jenta (2005)

En roman om tvillinger, dobbeltgjengere og spøkelser, og om ei lita jente som vokser opp mellom kulturer og hudfarger. En eventyraktig, poetisk og besettende roman skrevet av et opplagt litterært talent. Solgt til 16 land på rekordtid.

Jessamy Harrison er bare 8 år gammel, følsom, lunefull og fantasifull. Hun skriver haikudikt og leser Shakespeare, eller gjemmer seg i det mørke, varme lintøyskapet. Foreldrene kommer fra hvert sitt land, England og Nigeria. Jess finner seg ikke til rette noe sted og føler seg svært alene. De voldsomme hyleanfallene hun av og til får, virker skremmende på andre barn. På den første reisen til morens Nigeria møter hun den imponerende bestefaren og resten av familien. Men det er først da hun treffer den jevnaldende TillyTilly at fortellingen tar en dramatisk vending. TillyTilly har mange hemmeligheter og er flink til å såre dem som kommer nær henne. Dette lærer hun bort til Jess, og litt etter litt kommer dypere lag av familiens historie for en dag. Men er den nye venninnen en virkelig jente, eller er hun Jess’ egen oppfinnelse?

Oyeyemi leser fra romanen Huset på den andre siden lørdag kl. 17.00 på Bøker og Børst.

Google+