Hopp til hovedinnhold

Noreger-stipendet til Jan Gjerde

Jan Gjerde har blitt tildelt Odd Noregers litteraturstipend for sakprosa og kritikk 2008 til sitt prosjekt om designeren ved Stavangerflint, Inger Waage (1923-1995).

- Det startet som en umulig avstandsforelskelse. Jeg var fjorten og hun trettifem, røpte Jan Gjerde i det han mottok stipendet på kr 50 000 til sitt historiske arbeid med den ukjente kunsteren Inger Waages verdenskjente design.

Gjerde har arbeidet med å samle og publisere materiale om Inger Waage og Stavangerflint på internett.

Tilbake etter 50 år

- Kulturimpulser som ble sendt ut i verden for 50 år siden, kommer nå tilbake til oss som fragmenter på internet, som må samles forklarte Gjerde,

Dette prosjektet ønsker stipendkomiteen å stimulere videre.

- Samlet inn omfattende materiale

- Gjerde har gått inn i Waages liv og virke og gjort en stor innsats med å samle inn omfattende materiale om kunstneren og hennes arbeide. Mye av arkivmaterialet fra Stavangerflints arkiv ved Figgjo AS har gått tapt, men gjennom dykk i andre arkiver og intervjuer med et stort antall kolleger, bekjente og familie har Gjerde samlet og rekonstruert viktig kunnskap om Waage og hennes produksjon, heter det i stipendkommiteens begrunnelse.

Stipendet som Gjerde mottok onsdag 9,. september på Bøker & Børst kan han benytte både til videreutvikling av sin samling på internett, og til arbeid fram mot publisering i bokform eller tidsskrift.

INFORMASJON

Odd Noregers litteraturstipend for sakprosa og kritikk

  • skal stimulere til utarbeidelse av ny sakprosa, essayistikk og kritikk i Stavanger,
  • tildeles i form av støtte til sakprosa- og kritikkprosjekter som er planlagt og/eller påbegynt, men ikke avsluttet,
  • tildeles personer tilknyttet Stavanger gjennom sitt virke eller bosted, eller til et prosjekt som har en klar tilknytning til Stavangerregionen hva angår tema og innhold,
  • ble første gang utdelt i 2007,
  • er på kr 50 000,- og
  • skal hedre avdøde Odd Noreger, en av byens fremste litteraturformidlere.
Google+