Hopp til hovedinnhold

Murpreget åpningsdag av Kapittel

Mandagens ”tjuvstart” til tross, tirsdagens åpning av Kapittel 08 var en blanding av alvor og muntermorsom samtale.

Mens symposiet Gjestfrihetens kår, etterfulgt av seminaret Bibliotek i skyggen av muren og åpningen av Kapittel Film med den gripende animasjonsfilmen Waltz With Bashir fra i år, var først ut på programmet for årets ukelange litteratur- og ytringsfrihetsfestival, åpnet Kapittel 08 offisielt tirsdag på Kulturtorget kl. 18.

Fysiske…

Etter at festivalsjefen hadde sagt sitt, kultursjef Siri Aavitsland og styreleder Ole J. Aga overbrakt sine lykkeønskninger og forfatter Thorvald Steen holdt sin prolog, stod Anne Hege Simonsen for hoveddelen av åpningsarrangementet. Simonsen er sosialantropolog, forfatter og journalist, og var, som medforfatter av boken Murer. Delt landskap i Israel og Palestina (2005), rett dame til å gi en innføring i tidligere og nåværende murer i verden. Åpningsarrangementet ble krydret med musikalske innslag av koret ved An-Najah-universitetet i Nablus.

… og mentale murer

Tråden fra Simonsens åpningsforedrag ble absolutt fulgt videre en halv time senere, i en fullsatt Kult.kafeen – om enn i en både mer alvorlig og til tider svært personlig, men også morsom, tone, da kameratene Thorvald Steen og Mustafa Can entret podiet. I formen til den tidvis løse samtale utforsket tospannet både generelle og egne murer, blant annet gjennom Cans oppvekst som andregenerasjons innvandrer fra Kurdistan og Steen muskelsykdom.

Arild Stavrum. Foto: Jørgen Furuholt © Sølvberget KF 2008

Ekstraomgang i Vågen

Om ikke tråden ble videre fulgt opp på kveldens siste arrangement, på forfattermøte med Arild Stavrum sydd sammen av Erik Thorstvedt, slo i hvert fall fotballinteresserte følge ned på Beverly til en ekstraomgang med Stavrums roman 31 år på gress.

Google+