Hopp til hovedinnhold

Kapittel 08 avslører gjester

8. september går startskuddet for Kapittel 08, Stavanger internasjonale litteratur- og ytringsfrihetsfestival. Men allerede nå kan festivalsjefen avsløre 29 celebre gjester.

Tradisjonen tro velger festivalsjefen også i år å lette litt på kapittelsløret, og gir publikum noen smakebiter fra årets program.

Til Belfast, Berlin, Palestina, Nord-Korea og Kina

Kapittel 08 tar deg med til Belfast, Berlin, Palestina, Nord-Korea og Kina. Felles for alle disse stedene er de fysiske murene som har isolert, beskyttet, separert og delt folk, byer og land. Hva er en mur, og hva gjør den med dem som lever i dens skygge? I hvilken grad er kategorier som klasse, rase og kjønn fremdeles barrierer å regne med i vårt samfunn? Under temaet Murer/Walls vil årets festival utforske hvordan både fysiske og mentale murer påvirker liv og litteratur.

29 allerede klare

Blant gjestene som kommer er Guy Delisle, som har laget tegneseriereportasjer både fra Kina og Nord-Korea. Annette Groth har skrevet innsiktsfullt om Belfast, den tyrkiske multikunstneren Omer Zülfü Livaneli er en varm forsvarer av det tyrkisk-greske samarbeidet, og den italienske forfatteren og journalisten Robert Saviano som stakk sine hender ned i et mafiavepsebol i Napoli i Italia. Marina Lewycka debuterte med boken En kort historie om traktoren i Ukraina (norsk utgave i 2006), og er i år aktuell med To campingvogner og en jordbæråker. Helen Oyeyemi, som debuterte med den internasjonale suksessen Ikaros-jenta (norsk utgave i 2005), er i år aktuell med Huset på den andre siden (2008). Over 30 gjester er så langt klare for Kapittel 08 – nå slipper vi 29 av dem.

Kapittel slipper til nye stemmer

En nyvinning av året er at vi slipper til andre stemmer og blikk også i festivalsjefstolen. Vi har hentet inn tre utenforstående kulturinstitusjoner, som får frie tøyler som kuratorer av én scene, én kveld. De tre som har tatt utfordringen er nystiftede Flamme Forlag, tidsskriftet og den løse litterære kanonen Kraftsentrum og Stavanger-baserte Numusic, som skal gi takt og tone til litteraturen med konseptet Nuliterature.

Bidragsyterne som Kapittel 08 avslører allerede nå er:

Trond Borgen, Norge, lektor og kunstkritiker

Trond Borgen er lektor i den videregående skolen. Han har arbeidet som kunstkritiker siden 1979 og skrevet flere bøker, artikler og katalogessays om samtidskunst. Han mottok Odd Noregers litteraturstipend for sakprosa og kritikk i 2007. På Kapittel 08 skal han holde Kiellandforedraget; med temaet forholdet mellom Lars Hertervig og Alexander L. Kielland.

Mustafa Can, Kurdistan (Tyrkia)/Sverige, journalist og forfatter

Mustafa Can, født i Kurdistan sør i Tyrkia og oppvokst i Sverige, skrev bok om sin døende mor. Hun søkte det ukjente i Sverige, og strevde i alle år med å venne seg til en kultur som barna raskt tilpasset seg. Can fikk pris som Årets forteller i Sverige i 2002; med debutromanen Tett inntil dagene (2008) befester han stillingen som den store fortelleren i svensk journalistikk og litteratur.

Guy Delisle, Kanada, animatør og tegneserieskaper

Delisle studerte animasjon i Toronto i Kanada, og har siden arbeidet ved ulike film- og tv-studioer i Kanada, Tyskland, Frankrike, Kina og Nord-Korea. Arbeidene i Asia resulterte i tegneserieromanene Shenzhen (2001) og Pyongyang (2003) som er blitt oversatt til flere språk. Pyongyang kommer ut på norsk i år.

Lotta Elstad, Norge, journalist

- Hva er galt med Norge, når helt vanlige og viktige yrker kan kalles ”drittjobb”, spør Lotta Elstad i boka En såkalt drittjobb (2007). Hun har drevet undersøkende journalistikk om livet som ufaglært på et Thon-hotell. ”En tankevekker”, skrev Universitas.” Det er faktisk et lite sjokk å lese En såkalt drittjobb”, skrev Dagens Næringsliv.

Jon Øystein Flink, Norge, forfatter og kritiker

”Årets litterære funn” ble det sagt da Flink ga ut debutromanen Ole-Kristian Oksrød (2003).”Et av de mest eksperimentelle forfatterskapene i norsk litteratur” ble sagt om Bort med den dagen da Jón ble født! (2004). Flink har vært redaksjonsmedlem i tidsskriftene Parergon og Kraftsentrum, samt skrevet musikkritikk i Morgenbladet og Dagsavisen.

Nikolaj Frobenius, Norge, forfatter

Siden debuten med prosatekstsamlingen Virvl i 1986, har Frobenius skrevet både for bok, teater og film. Han er utdannet filmforfatter fra London, og skrev blant annet manus til suksessthrilleren Insomnia fra 1997. Frobenius var tidligere redaktør for tidsskriftet Vinduet, og siden 2005 har han vært langfilmkonsulent i Norsk Filmfond.

Annette Groth, Norge, journalist

Annette Groth er utenriksjournalist i NRK. Hun har rapportert fra Nord-Irland i over 25 år. Fra juni 1991 til 2000 var hun korrespondent for NRK på De britiske øyer. Groth har skrevet boka Nord-Irland - Den vanskelige veien (1998), om konflikten i Nord-Irland. Hun er nå NRKs korrespondent i USA.

Ole-Fridtjof ”Flu” Hartberg, Norge, tegneserieskaper og illustratør

- Det er lite respekt å få når man tegner, mener Flu Hartberg, men han gjør det likevel. I egne hefter, i andre sine hefter, aviser og tidsskrifter (for eksempel Bibliotekaren og SV-avisa Venstre om), og i to av Markus Midrés ungdomsromaner, blant andre Muren (2008). Hartberg er medlem av tegneseriekollektivet Dongery.

Erik Honoré, Norge, forfatter, musiker, plateprodusent og lydtekniker

Honoré er mest kjent som musiker, både i duoen Elsewhere og i samarbeid med blant andre Anne Grete Preus og Savoy. Som forfatter har han gitt ut tre romaner, også de med musikalske avtrykk. Honoré er engasjert i Punktfestivalen i Kristiansand. Suksessen derfra sammen med poeten Nils Christian Moe-Repstad blir gjentatt på årets Kapittel.

Nils-Øivind Haagensen, Norge, forfatter, journalist og forlagssjef

Haagensen er sammen med Bendik Wold forlagssjef i Flamme Forlag, et nystiftet forlag inspirert av den litterære fanzinen Flamme på! De to har jobbet sammen i Klassekampen, og gjendiktet blant annet Dan Turèlls poesi til norsk. Haagensen har skrevet den selvbiografiske dikttrilogien Adressebøkene og var i flere år redaktør for debutantantologien Signaler.

Espen Haavardsholm, Norge, forfatter

Haavardsholm har vært aktiv som forfatter i over 40 år, og mottok i 2006 Aschehougprisen for sitt samlede forfatterskap. Tre av romanene hans er filmatisert. Haavardsholm var sentral i kretsen rundt det litterære tidsskriftet Profil på slutten av 1960-/begynnelsen av 1970-tallet. Han kommer i år med tredje bok om sitt alter ego, Nils.

Mark Leonard, England, utenrikspolitisk tenker og forfatter

Leonard er leder av tankesmien European Council on Foreign Relations. Han rapporterer jevnlig fra internasjonale saker for en lang rekke publikasjoner. I sin siste bok What does China think (2007), fokuserer Leonard på hva kineserne selv tenker om ideer som de slåss for, som blant annet demokrati. Leonard utfordrer mange av våre antagelser om Kina.

Marina Lewycka, England, forfatter og universitetslærer

Lewycka vokste opp i England med ukrainske foreldre. Hun debuterte med den uforglemmelig morsomme En kort historie om traktoren i Ukraina (norsk utgave i 2006), om en fargerik ukrainsk immigrantfamilie. I 2008 kom To campingvogner og en jordbæråker; om landet i vest som ikke var det paradiset hovedpersonen Irina fra Ukraina hadde forestilt seg.

Omer Zülfü Livaneli, Tyrkia, komponist, forfatter og filmregissør

Livaneli er tyrkisk multikunstner, kulturpersonlighet og menneskerettighetsforkjemper. I 2008 presenterer han sin første bok på norsk, Lykken i livet. Livaneli er en av de fremste forsvarerne av et tyrkisk-gresk vennskap, blant annet i samarbeid med den greske komponisten Mikis Theodorakis. Livaneli er også Goodwill-ambassadør for Unesco.

Markus Midré, Norge, forfatter

Midré ble utropt som et av våre største litterære talenter da han debuterte som 20-åring i 1995. I ungdomsromanen Muren (2008) fortelles historien om en mur som blir bygget større og større på den fiktive planeten Misantropolis. En dag skygger den for tomatplantene til Dag. Da er tiden inne for å avsløre Murens gåtefullhet.

Nils Christian Moe-Repstad, Norge, forfatter

Moe-Repstad er sørlandsk poet med stramme, nedhuggede dikt, frie for rim og faste vers. På Punktfestivalen i Kristiansand har han og musikeren Erik Honoré i flere år gjort suksess med felles tekst og musikk. Dette samarbeidet fortsetter de på årets Kapittel. Moe-Repstad har gitt ut fem diktsamlinger. I 2003 mottok han Sørlandets litteraturpris.

Olaug Nilssen, Norge, forfatter, skribent, tidsskriftredaktør

Nilssen er blitt kåret til en av de beste forfatterne under 35 år. Hun var festspilldikter under Dei Nynorske Festspela i 2006. Fra høsten 2008 er hun ny akademileder av Skrivekunst-akademiet i Hordaland. Nilssen debuterte i 1998 og fikk sitt gjennombrudd med Få meg på, for faen (2005), som også er dramatisert for scenen. På Kapittel 08 skal Nilssen og medredaktør Gunnhild Øyehaug i Kraftsentrum ha ansvar for en litteraturkveld.

Arild Østin Ommundsen, Norge, filmregissør

Ommundsen er regissøren som startet Stavanger-bølgen innen norsk film med sin første spillefilm, publikumssuksessen Mongoland (2001). I 1999 fikk han Gullstolen ved Kortfilmfestivalen i Grimstad med Før solen står opp. Spillefilmen Monstertorsdag (2004) er vist på mange filmfestivaler, blant annet Robert Redfords Sundance Film Festival i 2005.

Helen Oyeyemi, Nigeria/England, forfatter og student

Da Oyeyemi (født i 1984) leverte sitt første bokmanus, ble hun tilbudt en millionsum for Ikaros-jenta (norsk utgave i 2005). Boka ble en internasjonal suksess og solgt til 16 land. I oppfølgeren Huset på den andre siden (2008) er verden fortsatt full av myter og magi, og boka beskriver hvordan det er å ha bein i forskjellige verdener.

Arild Rein, Norge, forfatter

- De sunneste bøkene som er kommet fra Stavanger noen gang, sier Rein om sin stavangertrilogi; Hundedagane (1998), Grisekoret (2001) og Kaninbyen (2004). Kaninbyen vant konkurransen Hele byen leser i Sølvbergets Stavanger2008-prosjekt Gjestfrihetens kunster. Dette er sosialrealistiske, hardkokte romaner fra Stavangers underverden, fra 1970-årene til 2004. Rein er nå aktuell som manusforfatter i Mongoland- og Monstertorsdag-regissør Ommundsens nye film.

Tore Renberg, Norge, forfatter og musiker

Renberg debuterte i 1995 og skrev bøker som sikret ham en plass som en betydelig forfatterstemme i sin generasjon fram til sitt kommersielle gjennombrudd i 2003. Da kom romanen Mannen som elsket Yngve og i 2005 oppfølgeren Kompani Orheim, som han samme år mottok NRK P2-lytternes romanpris for. I år kommer tredje bok om Jarle Klepp.

Roberto Saviano, Italia, forfatter og journalist

I januar 2008 var det solgt 1,2 millioner kopier av boka Gomorrah, Savianos oppgjør med mafiaen Camorra i Napoli. Forfatteren har mottatt mange priser for arbeidet, og like mange trusler. Han er i dag sikret politibeskyttelse av italienske myndigheter. The New York Times omtalte Gomorrah som en av de viktigste bøkene i 2007, og den er utgitt i over 40 land.

Anne Hege Simonsen, Norge, sosialantropolog, forsker og journalist

Etter Berlinmurens fall, er det blitt bygget eller er under planlegging, mer enn ett dusin nye murer. I boka Mur. Delt landskap i Israel og Palestina (2005) har Simonsen og Nora Ingdal skrevet om muren, som av motstandere blir kalt apartheidmuren, mens Israel kaller den sikkerhetsgjerde. Simonsen har også skrevet flere pressehistoriske bøker.

Thorvald Steen, Norge, forfatter/statsstipendiat

Med sine viktige bidrag i arbeidet for menneskerettigheter og ytringsfrihet, er Steen en sann venn av Kapittel. Siden debuten i 1983 har han markert seg som en anerkjent forfatter både i Norge og i utlandet, blant annet med sine historiske romaner. Steen kommer med ny bok i høst, og skal dessuten delta på symposiet Gjestfrihetens kår.

Arne Svingen, Norge, forfatter

Svingen er en svært produktiv forfatter og er mest kjent for sine bøker for barn og unge. I 2005 mottok han Brageprisen for ungdomsromanen Svart elfenben, og i 2007 Skolebibliotekarforeningens litteraturpris for sitt samlede forfatterskap av barne- og ungdomsbøker. I hans nye bok King size (2008) er muren mellom Øst- og Vest-Europa bakteppe.

Madeleine Thien, Kanada, forfatter og journalist

Hovedpersonen i Thiens debutroman Det vi ikke vet (norsk utgave i 2008) er radiojournalist, på jakt etter andres historier. Inspirert av Thiens historie om sine malaysisk-kinesiske foreldre, avdekkes en hemmelig historie i journalistens egen familie om hvordan krig splitter familier og elskende. Thien har også gitt ut novellesamlingen Simple Recipes (2002).

Stephen J. Walton, Norge, professor

Professoren i nynorsk skriftkultur har også skrevet i over 20 år om biografien som sjanger. I boka Skaff deg eit liv (2008) skriver han om andre biografier og sin egen selvbiografi. Han stiller blant annet spørsmålet om hvorfor det er så lite eksperimentering i norske biografier. Boka stimulerer til prinsipiell refleksjon om biografisjangeren i Norge.

Bendik Wold, Norge, journalist, samfunnsdebattant og forlagsredaktør

Wold har vært kulturjournalist og bokredaktør i Klassekampen, og litteraturredaktør i Morgenbladet. Fra 2008 styrer han det nye Flamme Forlag sammen med Nils-Øivind Haagensen. Parhestene har tidligere både gjendiktet og diktet sammen, og arrangert litteraturfestivaler. Under Kapittel 08 utfordres de til å fylle en hel kveld sammen.

Gunnhild Øyehaug, Norge, forfatter, litteraturviter og tidsskriftredaktør

”Korte og saftige historier med humoristisk snert”, er blant annet sagt om Øyehaugs tekster. Foruten eget skjønnlitterært virke skriver hun faglitterære tekster i tidsskrifter og antologier, og underviser andre i skrivekunsten. Som medredaktør av tidsskriftet Kraftsentrum skal hun sammen med Olaug Nilssen ta hånd om en hel kveld under Kapittel 08.

Informasjon

Kapittel 08
Stavanger internasjonale litteratur- og ytringsfrihetsfestival

  • Tid: 8. - 14. september 2008
  • Sted: Stavanger

 

Solid line: Boxdivider

KONTAKTPERSON

Solid line: Boxdivider

Eirik Bø
Festivalsjef

  • Telefon: (+47) 51 50 79 61
  • Mobil: (+47) 948 16 082
  • Send e-post
Google+