Hopp til hovedinnhold

Kielland-foredraget

En dunkel Anelse om noget stort, som var styrtet ned i Mørket: Om Kiellands syn på Hertervig – og vårt syn i dag.

Alexander L. Kielland mente at Lars Hertervig var en betydelig kunstner, men bare i ”de faa Billeder han fik udført før Lyset sluktes”. Hvem kunne vel forstå denne fattige maleren i småbyen Stavanger, når selv ikke den store forfatteren med sin brede europeiske kulturelle orientering kunne gripe kunsten hans?

I dette foredraget vil Trond Borgen, med utgangspunkt i sin bok Et indre eksil. Et essay om Lars Hertervigs papirarbeider, se nærmere på forholdet mellom Kielland og Hertervig og den uoverstigelige kløften som eksisterte mellom dem.

Hvorfor skjønte ikke forfatteren storheten og det grensesprengende i malerens kunst? Og hvorfor oppfatter og vurderer vi dette annerledes i dag? I Stavanger Avis, hvor Kielland selv var redaktør, framsto Kielland i flere artikler som en avansert kunstkjenner; likevel rev han en hel Hertervig-skissebok i filler og kastet bildene i papirkurven. En mer håndfast og fysisk form for kunstkritikk er det knapt mulig å foreta.

Hertervigs akvareller og gouacher var for Kielland de reneste barnetegninger uten noen som helst form for kunstnerisk verdi. Heller ingen andre i Stavanger var i stand til å forstå disse bildene som kunst den gang. I dag finnes andre referanserammer, og vi ser Hertervigs papirarbeider som noe av det ypperste som er skapt i norsk billedkunst, fordi vi har andre filtre å se kunsten hans gjennom.

I sitt lysbildeforedrag vil Borgen presentere noen av disse perspektivene; de senere års Hertervig-forskning har hentet kunstneren fram fra det mørket som resepsjonshistorien ettertrykkelig plasserte ham i gjennom hundre år. Kiellands ord om at Hertervigs bilder bare kunne gi ”en dunkel Anelse om noget stort, som var styrtet ned i Mørket”, har etter hvert blitt fordrevet av Hertervig selv, av hans særegne lys, som gjennomlyser bildene hans, og som erstatter den dunkle anelse med full kunstnerisk kraft.

informasjon

Kielland-foredraget

  • Tid: 11. september kl. 18.00
  • Sted: Kiellandrommet, Sølvberget
  • Pris: 80 (50) kr
Google+