Hopp til hovedinnhold

Kapittelutstilling: Out of the Darkness

Out of the Darkness er årets Kapittelutstilling. Utstillingen synliggjør 40 år med pressefotografi i Nord-Irland.

Bildene i utstillingen ble første gang vist sammen i Belfast i 2007, og er supplert av en katalog utgitt i anledning Northern Ireland Press Photographers Association sitt 25-årsjubileum. Out of the darkness inneholder minneverdige og gripende blinkskudd som reflekterer provinsens dramatiske historie og endring fra 1970-tallets turbulens, frem til en mer fredfylt politisk situasjon. Utstillingen gir derfor et enestående innblikk i en ekstraordinær epoke i Nord-Irlands historie.

Out of the Darkness retter også søkelyset mot problemer med fysiske og mentale skillelinjer mellom befolkningsgrupper generelt, helt i tråd med Kapittel 08s tema, som i år er 'Murer/Walls'.

Store kontraster

Fotoutstillingen er sammensatt og preget av store kontraster mellom det tragiske og det humoristiske, det lavmælte og det artistiske, mellom historiske begivenheter og hverdagslige gjøremål. Utstillingen spenner fra det mørkeste til det lyse; her konfronteres vi med dyp tragedie og intens glede – lidelse og latter. Livets ytterpunkter. Her er unntakstilstander, men også kreativ livsutfoldelse og naturpoesi.

Mennesket i fokus

Raske reportasjebilder veksler med mer arrangerte fotografier, situasjonsbeskrivelser avløser foto der menneskelige følelser og relasjoner utgjør tyngdepunktet. I de eldste bildene dominerer svart-hvitt, etter hvert erobrer fargen pressefotografiet og svart-hvitt fotografiene blir unntaket. Uansett motivkrets og uttrykk – fotografene har tatt pulsen på livet.

Informasjon

Kapittelutstilling:
Out of the Darkness
Fotoutstilling fra Nord-Irland

Tid: 13. juni - 28. september 2008

Sted: Kulturtorget, 2. etasje

Google+