Hopp til hovedinnhold

- Vi er verdens eldste koloni

Et ubehagelig gufs fra tidligere tider la seg over Kulturtorget da poet og professor Martín Espada fortalte sin historie om fedrelandet Puerto Rico fredag ettermiddag.

- I over femti år var flagget vårt forbudt. Den dag i dag får det ikke vaie fritt og alene, bare side om side med koloniherrenes, USAs, flagg.

Det var fra sin far, fotografen Frank Espada, menneskerettighetsforkjemper og en av lederne New Yorks puertorikanske miljø, at den prisbelønte poeten og professoren ved University of Massachusetts Amherst, Martín Espada, tidlig tok interessen for politisk aktivisme og selvstendighet for farens fødeland.

Øygruppen Puerto Rico har vært under amerikansk kontroll siden den spanskamerikanske krigen i 1898. Først i 1947 fikk innbyggerne frie valg. Til tross for USAs herredømme over øyene, har puertorikanere verken stemmerett ved presidentvalg, eller sin egen folkevalgte representant i den amerikanske Kongressen.

- Likevel kalles puertorikanere inn til å tjenestegjøre, og bli drept, for USA i deres krigføring verden over, forteller Espada, og følger opp:

- Tilbake til knebelbarten

- Det er ingen tvil om at Puerto Rico er en koloni, verdens eldste koloni. Vi er en kilde til billig arbeidskraft og lett tilgjengelige naturressurser for våre koloniherrer, sier professoren og trekker paralleller til en tid med muskedundere, knebelsbarter og fullriggere.

Professoren peker videre på amerikanernes militære tilstedeværelse i Puerto Rico. Han mener denne har gjort hele øystaten til en øvingsbane for det amerikanske militære. Dermed er den, rent militært sett, svært nyttig for de forente staters militære; den militære aktiviteten består i testing av blant annet artilleri på Vieques – en befolket øy med rundt 9 000 innbyggere.

Tror på uavhengighet

Prøveskytingene har vært gjenstand for stor motstand fra det puertorikanske folk. Espada tror denne motstanden kan være kimen til uavhengighet, men understreker at uavhengighetsaktivistene kjemper vanskelig kamp.

- McCarthyismen tok aldri slutt i Puerto Rico. Den dag i dag blir puertorikanske frihetsstemmer, både poeter og puertorikanere generelt, gjenstand for føderal forfølgelse – også på amerikansk jord, sier Martín Espada, som likevel tror på puertorikansk uavhengighet.

- Ord har vinger, og vi må spre historien om vårt land – også i blant puertorikanske emigranter. Men først og fremst må vi ta et oppgjør med det koloniserte selvet.

FAKTA OM PUERTO RICO

K07 - 140907 - Latin-Amerika nå - Puerto Rico - flagg

 

Commonwealth of Puerto Rico

Hovedstad: San Juan

Innbyggertall: 3,9 millioner

Språk: Spansk og engelsk

BNP: $ 72,3 milliarder (2005)

Google+