Hopp til hovedinnhold

Tor Åge tjuvstartet Kapittel

Forfatter Tor Åge Bringsværd var først ut da Kapittel 07 startet onsdag med bibliotekseminaret Fokus på lesing i barnehagen på Clarion hotell i Stavanger.

Rogaland fylkesbibliotek og Barne- og ungdomsbiblioteket på Sølvberget inviterte til seminar om lesing i barnehagen. Først ut var forfatter Tor Åge Bringsværd, som dermed også ble den første gjesten på årets Kapittelfestival – over ti timer før selve åpningsforestillingen.

Målet med seminaret var å gi et innblikk i hvordan det kan arbeides med litteratur i barnehagen, og Bringsværd snakket under overskriften ” Barn og lesing, sett fra en forfatter”.
Salen på Clarion hotell var fullsatt av voksne barnehage- og biblioteksansatte, som lot seg inspirere av en erfaren eventyrforteller.

- Mer eventyr

Forfatteren la stor vekt på viktigheten av å stimulere barns fantasi, og mener vi trenger eventyr, ikke bare til lek, men som en snarvei til hjertet og forstanden. Eventyr ble av forfatteren beskrevet som høye trær, som vi kan klatre opp i for å få oversikt over landskapet. Ser man et bilde på nært hold, består det kun av prikker og streker, mens avstand gir sammenheng.

- Enhver tid trenger sine egne eventyr, og dagens barn trenger å lese om fremmedfrykt, klima, forurensning og fred, understreket Tor Åge Bringsværd.

Skriver for intelligent publikum

Bringsværd mener selv at bøker er det viktigste i hans liv, og at det å skrive for barn er å skrive for et intelligent publikum. Barn trenger ikke å få det inn med teskje, men kan fornemme ting som ikke alltid lar seg forklare.

- Barn har forståelse nok til å gi et skalldyr eller en fisk et privatliv.
Tor Åge Bringsværd skriver for barn og voksne, i form av romaner, noveller, billedbøker, artikler, essay og skuespill. Sammen med Jon Bing er han skrevet science fiction og fantastiske fortellinger, under den selvoppfunne sjangerbetegnelsen fabelprosa.

Under bibliotekseminaret presiserte Bringsværd at lesing er viktig for både kreativitet og fantasi, og at man mister evnen til å skape sine egne bilder i hodet som bare vi selv kan se, hvis man slutter å lese.
- Jeg håper jeg aldri mister evnen til å leve meg inn i skjebnen til en mus eller gris, sa forfatter Tor Åge Bringsværd, førstemann ut på Kapittel 07.

Google+