Hopp til hovedinnhold

Tema: Klimaskifte

Tema for årets Kapittel er klimaskifte. Det skal handle om klimatiske endringer og trusselen mot miljøet, men også om politiske, sosiale og kulturelle temperaturendringer.

Hva skjer med verden hvis temperaturen øker med seks grader? Vil isbjørnen invadere fastlandet på jakt etter menneskekjøtt, slik som Kapittel-gjest Knut Nærum spår? Mark Lynas, vitenskapsjournalist og miljøaktivist mener verken vi eller isbjørnene kommer til å overleve en slik katastrofe. Hvem skal i så fall bestemme hva som skal gjøres? Miljøaktivistene som mener vi må stanse all utnytting av naturressursene? Har i så fall nordmenn, som har blitt steinrike på olje og gass, rett til å hindre urfolkbefolkningen den samme utviklingen?

Kapittel har,

som den eneste av de norske litteraturfestivalene, forpliktet seg til å diskutere utenrikspolitikk. I år fokuserer vi på Latin-Amerika, og da særlig de landene som står overfor det største politiske klimaskiftet. Nye velgergrupper, urfolk og jordløse arbeidere har hjulpet sosialistiske regjeringer til makten, med den konsekvens at høyresidens private mediekanaler sensureres og stenges. Er dette demokrati? Richard Gott har møtt Che Guevara, Fidel Castro og Hugo Chavez for å finne ut hvordan de klarte å forandre det politiske landskapet. Folk i Colombia lever i borgerkriglignende tilstander, i redsel for makthavernes dødsskvadroner, geriljaens herjinger og narkotikamafiaens trusler. Hvordan er det for Maria Theresa Ronderos å virke som kvinnelig journalist med trusler om voldtekt og drap som en del av jobben?

Under årets festival

vil du også møte en rekke dokumentarfilmskapere. Som et pilotprosjekt frem mot den store fi lmfestivalen i 2008 viser vi en rekke av de beste dokumentarfilmene fra Latin-Amerika de siste årene.

KONTAKTINFORMASJON

Kapittelfestivalen
Sølvberget KF
Postboks 310
4002 STAVANGER

Telefon: (+47) 51 50 74 65
Telefaks: (+47) 51 50 70 25

Festivalsjef:
Birgit Hatlehol

Telefon 1: (+47) 51 50 79 40
Telefon 2: (+47) 45 25 59 62

Google+