Hopp til hovedinnhold

Kapittelprogram: Lørdag 15. september

11.00

Kultforfatteren: Beate Grimsrud: Stor i Sverige

Beate Grimsrud.

Hva er det som gjør Beate Grimsrud til et stort navn i Sverige? Hva er forskjellen på det norske og det svenske litterære landskapet? Vigdis Hjorth snakker med den norske forfatteren, som svenskene nominerte til Nordisk Råds litteraturpris.

 • Sted: Bøker og Børst
 • Pris: kr 60,-

11.00-
15.00

Bokbasar på Arneageren

Bokbasaren blir lørdagens store happen-ing i Stavanger sentrum. Biblioteket har ryddet i hyller hele sommeren og selger bøker til sterkt reduserte priser. Poetisk underholdning fra scenen med Martín Espada, Jessie Kleeman og Ingrid Storholmen kl. 14.00.

 

12.00

Latin-Amerika nå: Politikk, sex og voodoo på Haiti

Jørgen Leth. Foto: Søren Kirkegaard

Filmskaperen Jørgen Leth har i en årrekke vært bosatt på Haiti. I samtale med filmregissør Erling Borgen forteller Leth om sitt forhold til øyas kvinner, voodooritualene og et sterkt undertrykkende regime.

 • Sted: Kino1, Sølvberget
 • Pris: kr 100,-

12.00

Kultforfatteren: Torild Wardenær om å skrive dikt om stjerner

Torild Wardenær.

Wardenær regnes som en av våre beste samtidspoeter. Møt henne i samtale med Cornelius Jakhelln om å utfordre språklige og tematiske konvensjoner.

 • Sted: Bøker og Børst
 • Pris: kr 60,-

13.00

Klima: Hvordan redusere forurensingen?

- Hva kan myndighetene gjøre når verken industrien eller folk flest vil redusere energibruken sin?, spør Catherine Witherspoon, som nylig trakk seg som leder av det delstatlige organet Carb etter at guvernør Arnold Schwarzenegger sparket styrelederen som prøvde å innføre strengere reguleringer. Kommentator: Atle Midttun, BI. Programleder: Petter Næss. Arrangeres i samarbeid med den amerikanske ambassaden.

 • Sted: Kulturtorget, Sølvberget
 • Pris: Gratis.

13.00

Hip Hop: Per Vers presenterer seg

Per Vers.

Hva er det som ligger bak Per Vers helt spesielle evne til improvisasjon? Hvilke tanker har han rundt sitt eget hiphop-prosjekt?

 • Sted: Bøker og Børst,
 • Pris: kr 80,-

13.00

Obstfelder-møte med Jan Erik Vold og Egil Kapstad

Jan Erik Vold. Foto: Stig Ove Voll

Vold og Kapstads innspilling Obstfelder live på Rebekka West har blitt en moderne klassiker. Nå har du anledning til å høre Vold og Kapstad live.
Programleder: Siri Aavitsland, kultursjef Stavanger kommune.

 • Sted: Rogaland Teater
 • Pris: kr 200,-

14.00

Klima: Når kloden koker over

Mark Lynas. Foto: Karen Robinson

Mark Lynas (England) forteller om hva som skjer med jordkloden hvis den blir en, to, tre, fire, fem og seks grader varmere. Kan utviklingen reverseres?

 • Sted: Kino1, Sølvberget
 • Pris: kr 80,-

14.00

Klassikeren: Inger Elisabeth Hansen om Cesar Vallejo (1892-1938)

Inger Elisabeth Hansen.

Til tross for at han bare skrev tre diktsamlinger, regnes den peruanske poeten, som Hansen nå har gjendiktet til norsk, som en av de viktigste fornyerne av poesien i det forrige århundret.

 • Sted: Bøker og Børst
 • Pris: kr 60,-

15.00

Fra kristentro til drap

Eva Lundgren. Foto: Janne Lindgren

Sosiologiprofessoren Eva Lundgren har gjennom flere år intervjuet den drapsdømte Helge Fossmo fra Knutby-saken i Sverige. Hun forteller om hvordan menighetens pendling mellom det verdslige og det religiøse bidro til å fjerne folk fra virkeligheten. Og om hvordan språket i menigheten muliggjorde drap og drapsforsøk.
Programleder: Øyvind Foss

 • Sted: Kult.kafeen, Sølvberget
 • Pris: kr 80,-

15.00

Kapittel 07: Filmikon

 

Kapittelfilm: Favala rising, USA (2005)

Regi: Jeff Zimbalist og Matt Mochary
Musikkfilmen, som har fått 24 internasjonale priser, viser hvordan lederne i musikkbevegelsen Afro-reggae gir slumungdommen i Rio et alternativ til vold og kriminalitet. Deler av filmen er tatt opp av ungdommene selv og gir et sjokkerende innblikk i brutaliteten som utspiller seg i Rios mest voldelige favela. Filmen er likevel først og fremst en hyllest til et lokalsamfunn hvor folk holder sammen – og én manns kamp for fortsette sitt sosiale engasjement etter å ha blitt lammet fra halsen og ned.

 • Sted: Kino1, Sølvberget
 • Pris: kr 75,-

16.00

Latin-Amerika nå: Om å overleve diktaturtiden

Horacio Verbitsky.

Hva skjer med et folk som har levd med diktatur? Hvilke psykologiske konsekvenser kan det få for enkeltpersoner? ”Hvordan kan en nasjon overleve slike erfaringer?”, spør journalisten Horacio Verbitsky (Argentina).
Kommentator: Nora Sveaass, FNs torturkomité.
Programleder: Juan Manuel Ortiz de Rozas, Argentinas ambassadør i Norge.
Arrangeres i samarbeid med den argentinske ambassaden.

 • Sted: Kulturtorget, Sølvberget
 • Pris: kr 80,-, kr 50,- med Aftebladkortet

17.00

Kultforfatteren: Knut Nærum om miljøtrusselen

Knut Nærum. Foto: Fredrik Arff

Knut Nærum har markert seg som en nyskapende humorist. I høstens krimbok Monster stiller han spørsmålet om hva som skjer når isbjørnen i nær framtid invaderer fastlandet på jakt etter menneskekjøtt.
Programleder: Eirik Bø, prosjektleder, Gjestfrihetens kunster.

 • Sted: Kult.kafeen, Sølvberget
 • Pris: kr 80,-

18.00

Kapittel 07: Filmikon

 

 

Kapittelfilm: In the pit, Mexico, (2006)

Scene fra filmen In the Pit

Regi: Juan Carlos Rulfo.
Legenden sier at hver gang en meksikansk bro er bygd ferdig, ber djevelen om en sjel. Hvem har da tid til å sloss for en bedre framtid? Med stor varme og respekt viser denne filmen de harde arbeidsvilkårene til veiarbeiderne som bygger Mexicos største bro.

 • Sted: Kino1, Sølvberget
 • Pris: kr 75,-

20.00

En aften med Pablo Neruda & co

Martin Espada. Foto: Rachel Eliza Griffiths

Tre av forrige århundrets Nobelprisvinnere var fra Latin-Amerika. I kveld kan du høre Martin Espada lese dikt av Pablo Neruda, Tove Bakke lese dikt av Gabriela Mistral og Triztan Vindtorn fortelle om sitt møte med Octavio Paz. Inger Elisabeth Hansen leser fra sin helt nye gjendiktning av Cesar Vallejo, mens Pedro Carmona-Alvarez leser dikt av Martin Gambaretti og Roberto Bolaño.

Pauseunderholdning ved Tres Amigos, bestående av Alejandro Sanhueza (Chile), Fabian Nuñez (Chile) og John Gunnar Akerø (Norge).

Etter pausen kan du lytte til nålevende poeter som fører den sterke latinamerikanske poesien videre. Martin Espada (Puerto Rico/USA), Alexandra Dominguez (Chile/Spania) og Pedro Carmona-Alvarez er alle sterke navn innen samtidspoesien.

Programleder: Torgeir Schjerven

 • Sted: Rogaland Teater
 • Pris: kr 150,-

20.00

Toni Blackman. Foto: Jo-Ann Nina / toniblackman.com

Tou Natt: Dronningnatt

Årets dronningnatt blir en fest på to scener. På Scene 1 er det Vigdis Hjorth som loser deg gjennom natta. Her møter du preformance-kunstner Jessie Kleeman, forfatter Selma Lønning Aarø, hip hop-ambassadør og poet Toni Blackman (USA), Gro Dahle, Elin Brodin, Ingeborg Moræus Hanssen, Ingrid Storholmen og Nina Witoszek. Beathe Grimsrud leser og viser filmen Noen spørsmål om boksing. Sister Sonny avslutter med melankolsk, dvelende og besnærende rock under ledelse av frontfiguren Pedro Carmona-Alvarez.

På Scene 2 presenterer Tou Scene klubbkvelden “Snikk Snakk på Tou”, med Fanny Holmin som vertinne. Ord, bilder, stemme, bevegelse og tegning spiller sammen i et program som fokuserer på unge kvinnelige kunstnere fra Vestlandet. Her møter du Ronja Svenning Berge som tegner live akkompagnert av Mari Kvien Brunvolls stemme og elektronikk. I tillegg møter du serieskaper Lene Ask, mens forfatter Fanny Holmin og VJ Apelonius som framfører performancen Lyden:Metallet. Skiveryttere spiller til daggry.

Tou Cafe Bar og terrassen er åpne hele kvelden. Programmet er selvsagt lagt opp slik at du kan sirkulere mellom lokalene.

 • Sted: Tou Scene
 • Pris: kr 150,-

 

 

Google+