Hopp til hovedinnhold

Deltagerprofiler

Vil du vite litt mer om dem som kommer til Kapittel 07? Her finner du mer informasjon.

Abu al-Teman (pseudonym) (Irak)

forfatter
al-Teman er pseudonym for Stavangers nyeste fribyforfatter. Han måtte flykte fra sitt hjemland sammen med kone og barn etter gjentatte ganger å ha blitt truet på livet for sin systemkritikk.

Birger Angvik (Norge)

professor og forfatter
Angvik er professor i latinamerikansk litteratur ved Universitetet i Bergen. Han har tidligere utgitt La Narración Como Exorismo – en bok om Mario Vargas Llosas forfatterskap. Boka Kanoner frå latinamerikansk forteljekunst 1950-2000 blir snart utgitt.

VJ Apelonius (Norge)

Vj Apelonius (Tor Kristian Liseth) er fast videomaker på Snikk Snakk-arrangementene på Landmark i Bergen Kunsthall. Han driver også sin egen klubb The Vj picks the Dj på Landmark.

Lene Ask (Norge)

serieskaper
Ask debuterte som serieskaper i fjor høst med Hitler, Jesus og farfar, og fikk SPROING-prisen for beste debut. Ask har bakgrunn som fotograf, og er utdannet fra bl.a. Kunsthøgskolen i Bergen og Universitetet i Praha.

Tove Bakke (Norge)

oversetter og gjendikter
Bakke har oversatt en rekke romaner og diktsamlinger, blant annet Llorca, Anna Gevalda, Astrid Lindgren og Ian Sanson. Gabriela Mistrals Alle skulle bli dronning kom på norsk i år. Bakke er tidligere redaktør av Kritikkjournalen, og jobber nå i litteraturseksjonen i Norsk kulturråd.

Ernst Baasland (Norge)

biskop
Baasland har vært biskop i Stavanger siden 1998. Før det var han professor på Menighetsfakultetet i Stavanger. Foruten en omfattende produksjon av fagartikler i norske og internasjonale publikasjoner, har Baasland skrevet flere bøker, bl.a. Korsfylket. Rogalands røtter inn i vår tid (2003).

Ronja Svenning Berge (Norge)

serietegner
Berge er fast tegner i seriebladene Nemi og Tusj. Stilen til Berge er ofte dyster, med melanskolske undertoner som likevel lokker fram smilet. Ronja studerer ved Kunsthøyskolen i Oslo.

Toni Blackman. Foto: Jo-Ann Nina / toniblackman.com

 

Toni Blackman (USA)

musiker, poet og FN-ambassadør
Blackman er FNs eneste hiphop-ambassadør og har markert seg som en av USAs mest innflytelsesrike artister innen sjangeren. Blackman har spilt sammen med artister som Erykah Badu, Mos Def og Wu Tang Clan. Hun arrangerer også politiske hiphop-workshops for ungdom i USA, Afrika og Asia.

Erling Borgen

Erling Borgen (Norge)

journalist, forfatter og filmskaper
Enten han lager filmer om Aker Kværners medvirkning til brudd på menneskerettigheter på Guantánamobasen eller setter søkelyset på De fattiges plass i Stavanger, så vekker Erling Borgen debatt. Borgen var i en årrekke NRKs korrespondent i Latin-Amerika og Kina og er nå aktuell med en film om Statoils rolle i Aserbajdsjan.

Tor Åge Bringsværd.

Tor Åge Bringsværd (Norge)

forfatter og oversetter
Bringsværd har skrevet romaner, noveller, barnebøker, artikler og drama, men er også godt kjent for sitt samarbeid med Jon Bing.

Elin Brodin. Foto: Juritzen forlag

Elin Brodin (Norge)

forfatter og oversetter
Brodin har utgitt en rekke romaner og debattbøker. Hun er kjent for sin skarpe sivilisasjonskritikk og er nå aktuell med boken Bivirkninger. Brodin mottok Livsvernsprisen i 1997.

Mari Kvien Brunvil (Norge)

vokalist
Kvien Brunvoll er elev ved Griegakademiet i Bergen. Hun har imponert på flere bergenske arenaer det siste året med sitt soloprosjekt med stemme-improvisasjon og elektronikk. Spiller også i popduoen Tim Trygg, og sammen med gitarist Stein Urheim.

Eirik Bø 100x100

Eirik Bø (Norge)

prosjektleder
Bø er litteraturviter og tidligere norskansvarlig i Tronsmo bokhandel i Oslo. Nå arbeider han som prosjektleder for Gjestfrihetens kunster, Sølvbergets 2008-prosjekt.

Katia Cardenal. Foto: Anne Hansteen

Katia Cardenal (Nicaragua/Norge)

musiker
I Norge er Katia Cardenal kanskje mest kjent for cd-en Navegas por las Costas, som kom i 1999, der hun synger Alf Prøysens viser på spansk. Blant senere utgivelser finner vi Taube på spansk og en samling norske barnesanger oversatt til spansk, kalt En reveslandia / I bakvendtland, hvor Helene Harefrøken blir til La libre Helena og Bolla Pinnsvin heter El Puercoespin.

Pedro Carmona-Alvarez. Foto: Eva Lene Gilje Østensen

Pedro Carmona-Alvarez (Chile/Norge)

poet og musiker
Carmona-Alvarez debuterte i 1997 med diktsamlingen Helter. Hans nyeste bok er en essaysamling med tittelen Hjemmelekser (2007). Carmona- Alvarez arbeider også med gjendiktninger fra spansk, og er medredaktør i litteraturtidsskriftet Vagant. Sist, men ikke minst, er han tekstforfatter og vokalist i Bergens-bandet Sister Sonny.

Gro Dahle. Foto: Simon Dahle Nyhus

Gro Dahle (Norge)

forfatter og poet
Dahle er kjent som en leken poet med et frodig billedspråk og en insisterende rytme. Hun debuterte med diktsamlingen Audiens i 1987, men har vært innom mange sjangre, og er kritikerrost også som barnebokforfatter, ikke minst sammen med illustratør og ektemann Svein Nyhus. Paret er aktuelle med billedboka Håret til mamma. Dahle har mottatt Ascehougprisen for sitt forfatterskap.

Isioma Daniel(Nigeria/Norge)

journalist
Isioma Daniel har mastergrad i journalistikk fra University of Lancaster i England, og har studert språk og litteratur ved UiS. Hun kom til Norge etter at det ble utlyst en fatwa mot henne i Nigeria i 2002, fordi religiøse ledere mente hun hadde krenket profeten Muhammed i en avisartikkel. Daniel jobber nå som journalist i Stavanger Aftenblad.

Darkside of the Force. Foto: C+C Records

Darkside of the force (Chile/Norge)

Bandet består av Salvador Sánchez, (Chile/Norge), Oscar Sépulvada (Chile/Norge) og DJ Christian Sørensen (Dj Breakneck). Mens debutplata Darkside of the force ble sterkt undervurdert da den kom ut i 1998, så er oppfølgeren Dia De Los Puercos, som bandet fikk Spellemannspris for i 2007, en internasjonal hiphopklassiker.

Yezid  Arteta Davila

Yezid Arteta Davila (Colombia)

forfatter, advokat og sosiolog
Som en av de mest kjente Farc-lederne vakte det stor oppsikt da Davila ble løslatt etter ti års fengsel i fjor. Den tidligere geriljalederen tok en master i internasjonal humanitær rett og konfliktløsning mens han satt inne. Med bøker som Ebony trail, som vant Inpec Literature Contest, regnes Davila som en viktig stemme i revolusjonskulturen.

Alexandra Dominguez (Chile/Spania)

kunstner og journalist
Dominguez ble født i Concepción, Sør-Chile i 1956, og bosatte seg i Spania i 1974, der hun har studert kunst og journalistikk. Som billedkunstner fikk hun i 1989 hovedprisen på Høstutstillingen i Chile. Hun har også mottatt en rekke priser for sin lyrikk.

Elisabeth Dyvik (Norge)

fribykoordinator
Elisabeth Dyvik skriver masteroppgave om bedrifters samfunnsansvar ved Universitetet i Tromsø. Hun har bl.a. jobbet med strategi for Norske Shell og menneskerettigheter for Stavanger kommune. Elisabeth er ansatt som fribykoordinator i Stavanger.

Marit Egaas.

Marit Egaas (Norge)

bibliotek- og kulturhussjef
Egaas tiltrådte i høst stillingen som Sølvbergets nye bibliotek- og kulturhussjef. Tidligere har hun blant annet vært leder av servicetorg og fellestjenester i Time kommune, og biblioteksjef både i Sola og Hå kommune. Egaas har også sittet i juryen for Brage-prisen, og arbeidet som litteraturanmelder i Stavanger Aftenblad.

Elisabeth Eide (Norge)

medieforsker, forfatter og journalist
Eide underviser i journalistikk ved Høgskolen i Oslo. Hun har gitt ut en rekke bøker, blant annet Krigens retorikk (sammen med Rune Ottosen), og Narrespeil. Kjønn, sex og medier, i tillegg til fire romaner. Hun har også bidratt til en rekke antologier og tidsskrifter. Eide er nå aktuell med boka Mistenkelige utlendinger. Minoriteter i norsk presse gjennom 100 år, sammen med Anne Hege Simonsen.

Rannveig K. Eriksen (Norge)

avdelingsleder,Tønsberg og Nøtterøy bibliotek
Eriksen er avdelingsleder for Boken kommer, Tønsberg og Nøtterøy biblioteks oppsøkende tjeneste.

Thomas Hylland Eriksen. Foto: Aschehoug forlag

Thomas Hylland Eriksen (Norge)

professor i sosialantropologi, forfatter
Hylland Eriksen er en av Norges mest oversatte fagbokforfattere. Han har i en årrekke vist en imponerende formidlingsevne, stor bredde og et aktivt samfunnsengasjement. Nå leder han Universitetet i Oslos tverrfaglige forskningsprogram Culcom – Kulturell kompleksitet i det nye Norge.

Martin Espada. Foto: Rachel Eliza Griffiths

Martin Espada (Puerto Rico/USA)

poet, essayist og universitetslærer
Som poet, essayist, redaktør og oversetter har Espada til sammen utgitt 13 bøker. Han blir regnet som vår tids Pablo Neruda og har mottatt en rekke store priser, blant annet PEN Revson Award, American Book Award og Pulitzerprisen. Espada, som er utdannet advokat, er nå professor i engelsk litteratur ved Amherst universitetet.

Knut Faldbakken (Norge)

forfatter
Faldbakken debuterte som forfatter i 1967, og fikk sitt gjennombrudd med boka Sin mors Hus to år senere. Han var journalist i en årrekke, og redaktør for litteraturtidsskriftet Vinduet. Han er nå aktuell med sin femte kriminalroman, og fjerde bok om etterforskeren Jonfinn Valmann

Kjartan Fløgstad. Foto: Hans Jørgen Brun

Kjartan Fløgstad (Norge)

forfatter
Fløgstads gjennombrudd kom med romanen Dalen Portland, som han fikk Nordisk Råds litteraturpris for i 1977. Lange opphold i Latin-Amerika, og et sterkt engasjement for området, har påvirket hans litterære produksjon, som viser tydelige spor av magisk realisme. Fløgstad har blant annet fått P2-lytternes romanpris 2006 for romanen Grand Manila.

Lars August Fodstad (Norge)

litteraturviter
Fodtsad er stipendiat ved Institutt for nordistikk og litteraturvitenskap, NTNU. Han arbeider med en doktorgrad om Alexander L. Kielland, og er særlig opptatt av de siste romanene, hvor forfatteren tematiserer demokratiproblemet.

Gerald Folkvord (Norge)

fagkonsulent i Amnesty International Norge
Folkvord har gjennom sitt arbeid i Amnesty arbeidet for økte krav til næringslivet om å ta hensyn til menneskerettighetene.

Øyvind Foss (Norge/Tyskland)

seniorforsker i vitenskapshistorie, UiS
Dr. theol. Foss er generalsekretær i Vitenskapsakademiet, UiS, og fikk stor oppmerksomhet for boken Jeg elsket en terrorist. Et oppgjør med Baader-Meinhof. Han har siden utgitt Maktmisbruk i religiøse bevegelser og er nå aktuell med Auschwitz – vitenskapen og kirken. Foss er tidligere forskningsprofessor på Heidelberg Universitet.

Berge Furre. Foto: Noregs Mållag

Berge Furre (Norge)

professor
Furre er professor i teologi ved UiO og tidligere SV-leder. Han har skrevet en rekke bøker, blant annet Soga om Lars Oftedal. Furre fikk Fritt Ords pris i 2003 for sin uredde og kraftfulle bruk av det frie ord.

Moíses Gadea (Nicaragua)

gitarist
Gadea kommer fra en familie med sterke musikalske tradisjoner. Hans siste album Aitimaa ble nominert i kategorien beste latinamerikanske album av The Indie Acoustic Project.

Richard Gott (England)

journalist og historiker
Gott arbeidet i mange år som lederskribent, utenrikskorrespondent og redaktør i The Guardian. Han har skrevet flere bøker fra Latin-Amerika, blant andre Hugo Chávez and the Bolivarian Revolution. Gott var i 1967 med på å identifisere Che Guevara etter henrettelsen.

Beate Grimsrud.

Beate Grimsrud (Norge/Sverige)

forfatter og regissør
Grimsrud var Sveriges kandidat til Nordisk Råds litteraturpris for romanen Å smyge forbi en øks (1998), og fikk glitrende anmeldelser for sin siste roman, Søvnens lekkasje. Grimsrud jobber også som film- og radioregissør, og hun har skrevet manus for scene, radioteater, tv-dokumentarer og spillefilm.

Frode Grytten.

Frode Grytten (Norge)

forfatter
Grytten har lenge vært en av våre største samtidige novelleforfattere og slo for alvor gjennom med Odda-skildringen Bikubesong. Grytten fikk Riverton-prisen for romanen Flytande bjørn og er i år aktuell med novellesamlingen Rom ved havet, rom i byen.

Inger Elisabeth Hansen.

Inger Elisabeth Hansen (Norge)

poet og oversetter
Hansen er norsk poet og oversetter, og har undervist i spanskspråklig litteratur ved Universitetet i Oslo. Hun har vært formann i Den norske Forfatterforening. I 2004 ble hun nominert til Nordisk Råds litteraturpris for diktsamlingen Trask. Hun har nylig oversatt Cesar Vallejos dikt til norsk.

Ingeborg Moræus Hansen. Foto: John Andresen / Juritzen forlag

Ingeborg Moræus Hanssen (Norge)

leder av seniornett, tidligere kinosjef
Moræus Hanssen har gjennom en årrekke markert seg som en sentral samfunnsdebattant. Den tidligere kinosjefen i Oslo er aktuell med den humoristiske debattboken Gretten, gammel dame.

Tom Heinemann. Foto: Lubomír Kotek

Tom Heinemann (Danmark)

journalist
Heinemann er en av Danmarks mest anerkjente undersøkende journalister. Flere av hans dokumentarer har preget den danske dagsordenen, for eksempel Når Tilbud Dræber, om produksjonen av bomull og tekstiler i India. Heinemann mottok i vår, som den første noensinne, den danske prisen som ”Fremragende Undersøgende Journalist”.

Harald Henmo (Norge)

forfatter og journalist
I boken Che Guevara Bar viser Henmo hvordan dagens Latin-Amerika er et laboratorium for globalisering og den nye verdensordenens politiske og økonomiske eksperimenter. Henmo har blant annet skrevet Fotball, fornuft og følelser sammen med landslagstrener Åge Hareide, og har spilt i flere band, blant andre Åpen Posts legendariske husband Gass.

Mauricio Herrera (Costa Rica)

journalist og professor
I 1999 ble Herrera Ulloa og hans arbeidsgiver, avisen La Nación, idømt store bøter av kostarikansk rett for å ha omtalt korrupsjon i statsadministrasjonen, men frikjent av The Inter American Human Rights Court for tre år siden. Herrera Ulloa har mottatt flere priser for sin journalistikk, og er i dag professor i massekommunikasjon ved The University of Costa Rica.

Lillian Hjorth.

Lillian Hjorth (Norge)

leder av Menneskerettighetsakademiet
Hjorth er tidligere fagsjef i menneskerettighetsundervisning ved Helsingfors-komiteen. I høst utgir hun og Enver Djuliman boka Bygg broer, ikke murer, 87 øvelser i flerkulturell forståelse, menneskerettigheter og konflikthåndtering.

Vigdis Hjorth. Foto: Siv-Elin Nærø

Vigdis Hjorth (Norge)

forfatter
Vigdis Hjorth har befestet seg som en av Norges mest populære forfattere. Hun debuterte i 1983 med barneboken Pelle-Ragnar i den gule gården som hun fikk Norsk kulturråds debutantpris for. Gjennombruddet som forfatter for voksne kom med romanen Drama med Hilde (1987). Sommeren 2006 kåret Dagbladets lesere Om bare (2001) til én av de viktigste norske romanene de siste 25 år. Hun er nå aktuell med romanen Hjulskift.

Fanny Holmin. Foto: Øyvind Rødset

Fanny Holmin (Norge)

poet
Holmin arbeider i stor grad med tverrkunstneriske prosjekter, der hun bruker egne tekster i kombinasjon med andre uttrykk. Samarbeider med Dj Barabass som arrangør for klubbkvelden Snikk Snakk på Landmark i Bergen Kunsthall. Holmin har egne sceneproduksjoner, og er redaktør for tidsskriftet Kraftverk.

Roar Houen (Norge)

prosjektleder, Jakten på ikkebrukeren
Houen er leder for Stavanger biblioteksprosjekt Jakten på ikkebrukeren. Han er utdannet billedkunstner, og har tidligere arbeidet som lærer.

Kari Hovda (Norge)

produsent, programmerer og manusforfatter
Hovda er utdannet programmerer og førskolelærer, og startet i 2002 produksjonsselskapet Minimedia, som tilbyr produksjon av spill på Internett og cd-rom, for eksempel spillet om Reven og grisungen, det første norske dataspillet som bygger på norsk barnelitteratur.

Nils Øyvind Haagensen (Norge)

poet og kulturjournalist
Haagensen debuterte med diktsamlingen Hender og hukommelse i 1998. Hans siste utgivelse, reiseromanen Møt meg, møt meg, møt meg, kom i 2006. Haagensen er en mann av mange ord – til glede for mange og forargelse for andre. Selv sier han at målet er å få ”maksimal emosjonell uttelling”.

Cornelius Jakhelln. Foto: gezett.de

Cornelius Jakhelln (Norge)

forfatter og musiker
En slags Ravi fra helvete kalte juryen ham da Jakhelln vant Den Store Nordiske Romankonkurransen for romanen Gudenes fall tidligere i år. I tillegg til å skrive skjønnlitteratur spiller Jakhelln black føkking sjittmettell i bandet Solefald og Sturmgeist samt syntelektro i G.U.T.

Egil Kapstad (Norge)

pianist, komponist og arrangør
Gjennom 40 år som profesjonell musiker har Kapstad markert seg som en av våre fremste jazzpianister. Han er kjent for sitt årelange samarbeid med Jan Erik Vold, og har blant annet spilt med Karin Krog, Chet Baker, Red Mitchell, Bjørn Johansen og Bjarne Nerem.

Lennart Kjörling (Sverige)

journalist
Kjörling, som er tilknyttet bistandsorganisasjonen UBV, har laget filmen Lula – vi vil ha jord sammen med Lars Westman. Boken Så lenge det finnes hunger skildrer de samme jordløse arbeiderne som vi møter i filmen.

Jessie Kleeman. Foto: bryggen.dk

Jessie Kleeman (Grønland)

poet og performancekunstner
Gjennom sine nyskapende utstillinger, videoarbeider, teaterstykker og maskedans utforsker Kleeman hva som skjer når et menneske blir utstøtt av fellesskapet.

Anders C. Krogh. Foto: Privat

Anders C. Krogh (Norge)

forfatter og eventyrer
I reiseboken Med jaguarens kraft beskriver Krogh sin reise inn i Amazonas til matsesene, ”kattefolket”. Resultatet av et år i regnskogen er blant annet jaguarkloremerker tatovert på halsen, en stor porsjon selvinnsikt og et nytt syn på vestlig innblanding i andre kulturer. Krogh arbeider som prosjektkoordinator i Regnskogfondet.

Toril Bang Lancelot (Norge)

Avdelingsleder, Deichmanske bibliotek

Lancelot er avdelingsleder ved Barne- og ungdomsavdelingen, Deichmanske bibliotek.

Oluf Langhelle (Norge)

professor
Langhelle er professor ved Institutt for medie-, kultur- og samfunnsfag, Universitetet i Stavanger. Han har skrevet flere publikasjoner med fokus på globalisering og bærekraftig utvikling.

Jørgen Leth. Foto: Søren Kirkegaard

Jørgen Leth (Danmark/Haiti)

journalist, filmskaper og forfatter
Filmregissør, produsent, poet og tv-kommentator Leth ble nylig kåret til tidenes sportskommentator i Danmark. Filmskaperen Leth har vært et viktig forbilde for blant andre Lars von Trier. I 2005 ga Leth ut selvbiografien Det uperfekte menneske, en bok som med sin åpenhjertighet skapte stor debatt. Den førte blant annet til at Leth fikk sparken fra dansk TV2 og mistet sin tittel som honorær konsul på Haiti.

Eva Lundgren. Foto: Janne Lindgren

Eva Lundgren (Norge/Sverige)

forskningsleder og forfatter
Lundgren er professor i sosiologi ved Universitetet i Uppsala, og forsker på vold, seksualitet og religion. Hun er en kjent og omstridt feminist, og ble nylig frikjent for anklager om uredelig forskning i forbindelse med et prosjekt om vold mot kvinner i Sverige. Blant hennes mest kjente bøker er La de små barn komme til meg og Prester i lyst og last. Nå avslutter hun en bok hvor hun har intervjuet drapsdømte Helge Fossum fra Knutby-saken.

Mark Lynas. Foto: Karen Robinson

Mark Lynas (England)

klimaforsker, journalist og forfatter
I boken Six degrees: Our Future on a Hotter Planet beskriver Lynas hvilke radikale konsekvenser det får hvis gjennomsnittstemperaturen på jorden stiger med seks grader. Lynas’ High Tide skildrer hvordan klimaendringene påvirker bønder, fiskere og fangstfolks liv over hele kloden, og ble i 2004 nominert til The Guardian First Book Award.

Juan Carlos Mestre (Spania)

lyriker og billedkunstner
Mestre debuterte som lyriker i 1982, og fikk i 1985 Adonais lyrikkpris for samlingen Antífona del otoño en el Valle del Bierzo. I 1992 mottok han så Gil de Biedma-prisen for La poesía ha caido en desgracia, og i 1999 Jaén lyrikkpris for boka La tumba de Keats, som han skrev som akademistipendiat i Roma.

Atle Midttun (Norge)

professor
Midttun er professor ved institutt for innovasjon og økonomisk organisering på BI. Han leder Senter for bedrifters samfunnsansvar og inngår i ledergruppen for Senter for energi og miljø. Han har utgitt en rekke bøker på norske og internasjonale forlag og er opptatt av hvordan bedriftene kan ta sosiale og miljømessige hensyn.

Aslaug Mikkelsen. Foto: Elisabeth Tønnessen

Aslaug Mikkelsen (Norge)

universitetsrektor og forfatter
Mikkelsen har publisert flere forskningsarbeider om helse, omorganisering og læringsklima i arbeidslivet, og er nyansatt rektor på Universitetet i Stavanger. Hun er nå aktuell med boken Oil in Arctic.

E. Ethelbert Miller. Foto: Dwayne Betts

E. Ethelbert Miller (USA)

poet og redaktør
Miller har skrevet et titalls diktsamlinger, blant annet How We Sleep On The Nights We Don’t Make Love (2004). Siden 1974 har han ledet African American Resource Center ved Howard University. I 1979 ble 28. september utropt som E. Ethelbert Miller Day i Washington DC.

Noman Mubashir 100x100

Noman Mubashir (Norge/Pakistan)

journalist
Mubashir er kjent som nyhetsoppleser i NRK Østlandsendingen og reporter bl.a. i Migrapolis, Sommeråpent og Frokost-TV. Han har skrevet boken Mitt liv som Ola Noman og sto bak NRKs reiseserie En Noman i Pakistan. I høst er han programleder for NRKs Drømmerollen.

Gunhild Nordbø (Norge)

avdelingsleder, Stavanger bibliotek
Nordbø er avdelingsleder for Barne- og ungdomsavdelingen på Stavanger bibliotek. Hun har tidligere arbeidet ved blant annet Senter for Ibsen-studier (UiO).

Gert Nygårdshaug. Foto: Lars Aarønæs

Gert Nygårdshaug (Norge)

forfatter
Nygårdshaug har siden debuten utgitt om lag 25 bøker i ulike sjangre. Han er nok mest kjent for bøkene om hobbydetektiven og gourmetkokken Frederic Drum og hans onkel, KRIPOS-etterforsker Skarphedin Olsen. Nygårdshaugs Mengele Zoo fra 1989 ble i sommer kåret til ”folkets favoritt” på litterturfestivalen på Lillehammer.

Knut Nærum. Foto: Fredrik Arff

Knut Nærum (Norge)

komiker og forfatter
Nærum trenger sannsynligvis ingen nærmere introduksjon. Kjenner du ham ikke som paneldeltaker i NRKs gullrekkeprogram Nytt på nytt, så har du kanskje fått oppleve ham som tegneserieskaper, forfatter eller tekstforfatter for Hallo i uken. Nærum har også skrevet barnebøker, romaner og drama.

Guillermo Osorno (Mexico)

forfatter, utenriksreporter og redaktør
Osorno er redaktør av det månedlige nyhetsmagasinet Gatapardo som drøfter politiske spørsmål i Latin-Amerika.

Maria Teresa Ronderos.

Maria Teresa Ronderos (Colombia)

journalist
Ronderos har fått en rekke internasjonale priser for sin kritiske journalistikk. Gjennom flere tiår har hun blitt truet på livet av makthavere og narkobaroner i hjemlandet Colombia. Ronderos leder pressefrihetsforbundet Fundacíon para Libertad de Prena de Colombia.

Frank Rossavik (Norge)

journalist
Rossavik er tidligere Brüssell-korrespondent for Stavanger Aftenblad, og Adresseavisa og jobber nå som kommentator i Bergens Tidende. Han har tidligere utgitt Hei til EU.

Martin Sandbu

forsker og rådgiver
Sandbu er ansatt ved Department for Legal Studies +Business Ethics, Wharton School of Business der han foreleser i forretningsetikk. Han har en phd i Political economy and government fra Harvard pluss en BA i Philosophy, politics og economy fra Balliot college, University of Oxford. Han er sterkt engasjert i bistands og utviklingspolitikk og har blant annet jobbet som rådgiver for regjeringen i fattige utviklingsland som São Tomé og Príncipe for å finne ut hvordan de best kan dra nytte av sine olje og gassressurser. Han har også jobbet med oljespørsmål i Bolivia og Øst-Timor. Sandbu er styreleder for den liberale tankesmia Liberalt laboratorium.

Torgeir Schjerven.

Torgeir Schjerven (Norge)

forfatter
Schjerven er en særpreget stemme i den norske litterære offentligheten. Forfatteren ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris for romanen Omvei til Venus. I fjor mottok han Det Norske Akademis pris for sitt samlete forfatterskap som består av nyskapende poesi og skjønnlitteratur med et sterkt politisk potensiale.

Anne Hege Simonsen (Norge)

førsteamanuensis i journalistikk, HiO
Simonsen har arbeidet som utenriksjournalist i Klassekampen, og har vært redaktør i ukesavisen Ny Tid og Verdensmagasinet X. Hun har gitt ut flere fagbøker og har bidratt til en rekke antologier og tidsskrifter. Simonsen er nå aktuell med boka Mistenkelige utlendinger. Minoriteter i norsk presse gjennom 100 år, sammen med Elisabeth Eide.

Sister Sonny. Foto: HoneyMilk Records

Sister Sonny (Norge)

Bandet som ledet an i den såkalte norske Bergens-bølgen, har vært Norges mest spilte band på amerikanske collegeradioer og vant den første Alarmprisen. Sister Sonny spiller ”melankolsk og innadvendt rock” (Dagbladet). Siden starten i 1995 har det blitt sju cd-utgivelser, og en ny er rett rundt hjørnet.

Petter Skauen. Foto: Kirkens nødhjelp

Petter Skauen (Norge)

spesialrådgiver og menneskerettighetsaktivist
Skauen er spesialrådgiver for fred og forsoning i Kirkens Nødhjelp. Han har vært spesielt engasjert i fredsforhandlinger i Guatemala, og som mekler i konflikten mellom Haiti og Den dominikanske republikk. Gjennom sitt arbeid i Guatemala, har han klart å mobilisere grasrota i befolkningen til praktisk arbeid for å bedre sin livssituasjon.

Ingrid Storholmen.

Ingrid Storholmen (Norge)

poet og litteraturkritiker
Storholmen er en av våre mest toneangivende samtidspoeter. Hun fikk stor oppmerksomhet for sine to første diktsamlinger, Krypskyttarloven (2001) og Skamtalen. Graceland (2005), og kom i høst ut med sin tredje samling, Siriboka. Hun har også gjort seg bemerket som engasjert skribent og litteraturansvarlig i Morgenbladet.

Nora Sveaass.

Nora Sveaass (Norge)

psykolog
Sveaass er sjefpsykolog og seksjonsleder ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Hun er også medlem av FNs torturkomité. Sveaass har i flere tiår arbeidet med flyktningproblematikk, og hun har gitt ut flere publikasjoner om blant annet menneskerettigheter, politisk psykologi og flyktningers psykiske helse. Sammen med Nils Johan Lavik ga Sveaass i 2005 ut boken Politisk psykologi.

Siv Merethe Søbye (Norge)

litteraturformidler og bibliotekar
Søbye arbeider som litteraturformidler og bibliotekar ved Barne- og ungdomsavdelingen, Stavanger bibliotek.

Helge Torvund (Norge)

poet, litteraturanmelder og psykolog.
Torvund er mest kjent som anmelder av poesi i Dagbladet, men har også publisert en rekke diktsamlinger, barnebøker, gjendiktninger og essays. Han er aktuell med fagboken Sjelsord, Om terapi, poesi og hypnose og diktsamlingen Alt er høy.

Marianne Vanem (Norge)

rådgiver, Leser søker bok
Vanem er rådgiver i Leser søker bok, en allianse av over 20 organisasjoner som jobber for at alle skal ha tilgang til litteratur.

Horacio Verbitsky.

Horacio Verbitsky (Argentina)

journalist
Verbitsky er kommentator, pressefrihetsaktivist og en av Argentinas ledende undersøkende journalister. I 1991 avslørte han korrupsjon i den argentinske presidenten Carlos Menems nærmeste familie, en skandale som fikk navnet Swiftgate, og som tvang presidenten til å kaste halve regjeringen og for alvor sette korrupsjon på dagsordenen. Boka hans The flight er det første intervjuet som er gjort med en øvrighetsperson delaktig i at tusenvis av mennesker ble kidnappet, torturert og drept i Argentina. Verbitsky har i flere tiår rapportert om overgrep og kjempet for endring av landets restriktive presselover. I 2001 mottok han International Press Freedom Award.

Per Vers.

Per Vers (Danmark)

rapper
Per Vers, eller Per V. som han også kalles, vant to år på rad freestyle rap-battle-turneringen MC’s Fight Night, før han trakk seg ubeseiret tilbake i 2001. Hans første soloalbum Vers 1.0, kom i 2005. Per Vers regnes i dag som Danmarks fremste freestylerapper, og har samarbeidet med blant andre norske Side Brok.

Triztan Vindtorn.

Triztan Vindtorn (Norge)

stuntpoet, surrealist og et syn for guder
Vindtorn er kjent som Norges eneste store surrealistiske dikter og har et sterkt forhold til Latin-Amerika. Han har mottatt en rekke store priser og er en populær performancekunstner.

Jan Erik Vold. Foto: Stig Ove Voll

 

Jan Erik Vold (Norge)

poet og gjendikter
Gjennom mer enn førti års virke som poet har Vold satt varige spor både i den norske poesien og det norske språket med dikt som ’Kulturuke’ og ’Tale for loffen’. Han har også gjort seg bemerket som essayist, oversetter, kulturdebattant, gjendikter og plateartist.

Kirsten Waarli (Norge)

fagsjef, VOX
Waarli er fagsjef for lesing og skriving i Vox – nasjonalt senter for læring i arbeidslivet.

Torild Wardenær.

Torild Wardenær

poet og oversetter
Wardenær regnes som en av våre fremste samtidspoeter. Hun er bosatt i Stavanger når hun ikke gjesteforeleser ved Skrivekunstakademiet i Hordaland hvor hun lærer elevene viktigheten av å se på sin forfatterrole som en blanding av opprører og ildpåsetter.

Catherine Witherspoon (USA)

Witherspoon var i 22 år knyttet til California Air Resources Board, siden 2003 som administrativ leder. Carb har i 40 år vært toneangivende i USA og verden på forskning om årsaker, virkninger og tiltak rettet mot luftforurensing. Witherspoon sa opp sin stilling tidligere i år i protest mot at guvernør Scwarzenegger sparket styrelederen.

Nina Witoszek. Foto: Ole Kaland

Nina Witoszek (Norge)

forskningsleder og forfatter
Siden hun kom til Norge som polsk flyktning, har Nina Witoszek gjentatte ganger utfordret norske standardoppfatninger. Som forskningsleder på Senter for utvikling og miljø koordinerer hun nå et internasjonalt miljøprosjekt som skal undersøke hvordan vi kan løse politiske, sosiale og økonomiske problemer når miljøkatastrofen inntreffer.

Jan Zahl (Norge)

forfatter og journalist
Zahl har jobbet som redaktør i Forskerforum, politisk reporter i TV2 Interaktiv og kulturjournalist i Dagbladet og Dagsavisen. Han er aktuell med boken Kontroll på kontinentet. Historia om Kaizers Orchestra.

Bjørn Tore Aarsvold (Norge)

leder i Norsk transportarbeiderforbund
I vår åpnet Norges første bibliotek for langtransportsjåfører på Høydalsmo Vegkro ved E134. Aarsvold er prosjektleder for veibiblioteket.

Selma Lønning Aarø. Foto: May B.Langhelle

Selma Lønning Aarø (Norge)

forfatter og spaltist
Lønning Aarø er kanskje mest kjent for sine petiter i Dagbladet, der hun skildrer små og store episoder fra et familieliv. Hun har også skrevet flere romaner, blant andre Vill ni åka mera? og vårens utgivelse En rekke avbrutte forsøk, om sin egen oppvekst.

 

Google+