Hopp til hovedinnhold

Mytologisk møte med Jakhelln

Den prisbelønte romanen ' Gudenes fall' var utgangspunktet da forfatter Cornelius Jakhelln møtte litteraturkriker og forfatter Eirik Lodèn på Kult.kafeen onsdag formiddag .

- Arbeidet med Gudenes fall begynte på Island i år 2002. Det var ingen lett debut som roman forfatter sier Jakhelln som fra før har gitt ut tre diktsamlinger.

Forløsning

- Budsjettet var minimalt, arbeidet ble refusert flere ganger, og først i fjor sommer fikk jeg samlet skissene og gjort ferdig romanen.

- Hvordan er det å være en anerkjent forfatter, spurte Eirik Lodèn.

Og forstoppelse

- Det å bli verdsatt, anerkjent og få en positiv mottakelse, og det å få terningkast fire, er jo ikke akkurat å forakte, smiler Jakhelln, men legger til at i Fædrelandsvennen, regionsavisen fra Jakhellns hjemby Kristiansand, var mottakelsen litt mindre positiv – noe han selv innrømmer at han forstår.

I Gudenes fall kommer nemlig Odin til Kristiansand med forstoppelse i magen, med påfølgende katastrofalt resultat: Et Kristiansand dynket i dritt.

- Det å hente inspirasjon fra norrøne guder, sette dem inn i samtiden ved å bearbeide disse gudene er både ett problem og utfordring.

Liker å lure

Selv kaller Jakhelln seg for mytoman, og mener at romanen som format egner som redskap for tanken.

- Den er åpen med kontakt i alle retninger, og den gir oss modeller for hvordan livet kan leves.

Derfor liker også forfatteren å utfordre sine lesere, lure dem ned på dypt vann – hvilket han også gjør gjennom både overdrivelsen og forvrengning.

Lover skitnere litteratur

Som en av de få her i Norge som skriver samtidssatire, mener Cornelius Jakhelln at det er viktig å bli kvitt sin personlige sjenanse, for å kunne knuse og forme virkeligheten, og lover:

- Jo flere bøker jeg skriver, jo skitnere blir de, i den forstand at jeg vil våge å utforske nye veier.

Google+