Hopp til hovedinnhold

Mistenkelige utlendinger fylte kafeen

Journalistene Noman Mubashir og Isioma Daniel trakk sammen med forfatterne Simonsen og Eide full kafé da pressens behandling av minoritetsgrupper stod på timeplanen.

Debatten, som ble arrangert av Sølvbergets Stavanger2008-prosjekt, Gjestfrihetens kunstnere, torsdag ettermiddag på Kult.Kafeen, hadde Eide og Simonsens bok Mistenkelige utlendinger. Minoriteter i norsk presse gjennom 100 år som utgangspunkt.

Eide og Simonsen har begge en fortid innnfor journalistikken, og begge arbeider ved avdeling for journalistikk på Høgskolen i Oslo.

Bokens tittel spinner seg fra en avisartikkel fra 1902, i starten av det tidsspennet forfatterne har tatt for seg, i det de har forsøkt å kartlegge hva og hvordan norsk presse skriver om innvandrere og andre mennesker med annen etnisk bakgrunn.

Også lyspunkt

Heldigvis, må man nok si, kan Eide og Simonsen blant annet konkludere med utvikling de siste 100 år.

- Blant annet fordi synet på hvem som er fremmed endrer seg over tid, forteller Simonsen.

- Men det er sånn at det veldig ofte er de sist ankomne som får de verste skyllebøttene

- Men heldigvis er ikke alt trist, poengterte Eide, og kunne vise til en rekke mer hyggelige funn.

Debatt

Anne Hege Simonsen og Elisabeth Eide. Foto: Jørgen Furuholt / Sølvberget KF

 

PRESSEFORSK: Forfatterne/forskerne Anne Hege Simonsen og Elisabeth Eide har undersøkt pressens dekning av minoritetsgrupper de siste 100 årene.

 

Etter forfatternes innledning, gikk mikrofonen videre til Stavanger Aftenblads Isioma Daniel. Ved siden av Eide og Simonsen, fikk hun selskap av NRK-journalisten Noman Mubashir. Sistnevnte fremhevet tendens til sette i bås, ikke bare når det er journalister som omtaler utlendinger.

Noman Mubashir. Foto: Jørgen Furuholt / Sølvberget KF

- Potensiell terrorist

- Utlendinger kategoriseres som enten undertrykkede, slemme eller eksotiske, sa Mubashir, og presisterte:

- Jeg har et fortinn her hjemme siden jeg er på tv, men merker veldig forskjell når jeg er ute å reiser. På Gardemoen er alle veldig hyggelige, smiler og spør om jeg skal ut å lage et nytt reiseprogram. Men med en gang jeg lander for eksempel i London, er jeg en potensiell terrorist på grunn av min hudfarge, sa Mubashir.

Vil spørres om hverdagen

NRK-journalister er ikke med på at Norge er et flerkulturelt samfunn.
- Norge er delvis segregert. Men jeg tror vi kan komme nærmere idealet, om utlendinger blir normalisert. Hvis vi blir intervjuet om normale ting – Arbeiderpartiet, for eksempel, og ikke bare blir spurt spørsmål om vår bakgrunn, hudfarge og problemer med det å være utlending, rådet NRKs Noman Mubashir

Google+