Hopp til hovedinnhold

Leth om mye

En åpenhjertig Jørgen Leth stilte til samtale med Erling Borgen under arrangementet ”Latin-Amerika nå: Politikk, sex og voodoo på Haiti”.

Den vidtspennende overskriften resulterte også nettopp i en vidtspennende samtale - blant annet om hvorfor Leth havnet på Haiti.

- Jeg var i en fase av livet hvor jeg så behov for å endre livet og omgivelsene mine. Haiti var et sted hvor jeg trivdes – jeg kan ikke forklare hvorfor, forteller Jørgen Leth, journalist, filmmaker, forfatter, sportskommentator og mye mer, om sin utvandring til det latinamerikanske annerledeslandet på øya Hispaniola i Det karibiske hav.

Honorær konsul

I forbindelse med et filmprosjekt på 1980-tallet, falt dansken pladask for Haiti, og valgte i 1991, etter en lang rekke besøk og midlertidige opphold, å bosette seg der. Ni år senere ble han utnevnt til honorær konsul på Haiti – en tittel han beholdt i fem år.

- Danmark skal jo liksom være frisinnet. I stedet viste det seg at det hersker en sterk nypuritanisme i landet, sier Leth om den såkalte "Sexslave-saken" som førte til at han i 2005 sa fra seg tittelen som Danmarks honorære konsul på Haiti.

Samme dag som han ga ut sin selvbiografi, Det uperfekte menneske, gikk den danske avisen Extra Bladet i trykken med overskriften ”Holdt 17-årig som sexslave” på forsiden etterfulgt av et intervju med Leth. Uken etter ga dansk TV2 han sparken som sykkelekspert og –kommentator, og Leth ga fra seg den ærefulle konsultittelen.

- Hvit gammel gris

Bakgrunnen var Leths beskrivelser av sine forhold til yngre haitianske kvinner – og sine fantasier omkring dem. I etterkant sa Extra Bladets journalist opp jobben fordi han mente hans intervju med Leth var blitt spisset og endret uten at han verken godkjente det, eller fikk vite noe om det. Extra Bladets fremstilling av Leth utløste likevel et skred av personangrep.

- Jeg ble fremtilt som en gammel og pedofil, hvit gris som holdt kvinner som sexslaver. Jeg har riktignok hatt noen lengre forhold til haitianske kvinner som er yngre enn meg, men fremstillingene i media var ekstremt langt fra min virkelighet, forteller Leth.

- Det var uten tvil noen som forsøkte å skade meg. Den dag i dag, derimot, står journalistene i kø for å snakke med meg.

Foto: Jørgen Furuholt / Sølvberget KF

INNHOLDSRIK SAMTALE: Mellom politikk, sex, voodoo, Haiti, sexslave-beskydlinger og mye mer, var det også tid til klipp fra noen av Jørgen Leths mange filmer, da regissøren gikk i samtale med Erling Borgen.

Ny giv til slutt

Men han innrømmer at saken ble en stor belastning, og gikk så sterk innpå ham at han bestemte seg for å skrinlegge det som nå blir hans neste prosjekt: Filmen Det erotiske menneske.

Dette var en idé som filmregissøren hadde fundert på i over ti år, men som han altså ga opp da det stormet som verst rundt ham. Ved hjelp av bred støtte fra blant annet Nordisk film, Det danske filminstitutt og andre regissører, tok han igjen opp sin ti år gamle kongstanke.

- Det er en film om en antropolog som gjerne vil komme til bunns i erotikken, finne ut hva den er, og hva den gjør, og betyr, for ulike kulturer. Han drives av nysgjerrighet og lysten til å kategorisere, og forsøker hele tiden å holde en profesjonell distanse i sitt arbeid, avslutter Leth, i det man skimter et lurt smil bygge seg opp i munnviken.

Google+