Hopp til hovedinnhold

Klimalørdag på Kapittel

Med klimaskifte som overskrift, har klima og miljø preget Kapittel 07. Et av høydepunktene var lørdagen, med to celebre klima-gjester.

Catherine Witherspoon. Foto: Jørgen Furuholt / Sølvberget KF

- Hva må myndighetene gjøre når verken industri eller enkeltpersoner er villige til å redusere energibruken sin, spurte amerikaneren Catherine Witherspoon.

Uenig med Arnold

Witherspoon trakk seg i sommer fra stillingen som direktør for California Air Resources Board (CARB), etter at guvernør Arnold Schwarzenegger sparket det delstatlige organets styreleder. Årsaken til oppsigelsen var uenighet omkring utslippsreguleringer. Til tross for sin avgang, er hun fortsatt like opptatt av klodens vel og ve.

- Det vil bli mye verre en det er nå, før det blir verre. Og vi kommer til å forandre oss, men fordi vi må, spår Witherspoon, som tror på at amerikanske styresmakter, og ledere verden over, vil ta ansvar til slutt.

Under sitt fordrag på Kapittel-lørdagen understreket hun at hun tror en kombinasjon av personlig innsats, ved siden av miljøteknologiske og politiske fremskritt, er det som til slutt vil bli løsningen som vil snu trenden med økende utslipp og energibruk.

Feier for egen dør

I lørdagens utgave av Stavanger Aftenblad ble Witherspon kritisert for å fly til Stavanger for å snakke om klima og miljø, ettersom flytransport medfører enorme utslipp av blant annet CO2. Witherspoon innrømmer at ikke er noen miljø-helgen.

- Hvis alle mennesker på jorden hadde samme livsstil som meg, måtte vi hatt 6 reservekloder. Jeg flyr ekstremt mye, og har ikke spesielt god samvittighet for det. Men jeg er god på alt annet, smiler Catherine Witherspoon.

Varm, varmere, varmest

Miljøaktivist, journalist og forfatter Mark Lynas fra Oxford, England, står blant annet bak boken Six Degrees: Our Future on a Hotter Planet . På lørdag loset han publikum gjennom seks ulike scenarioer: Hva skjer om kloden blir en, to, tre, fire, fem eller seks grader varmere innen år 2100.

Lynas’ scenario for temperaturøkning på 6º C, naturlig nok, den mest dramatiske. Likevel er hans spådommer for økning på inntil 2º C minst like skremmende.

- For økningen er allerede bestemt i tid. Den er uungåelig, forteller Lynas.

En temperaturøkning på fire grader vil, ifølge Lynas, blant annet føre med seg ubeboelige tilstander Land som Hellas, Spania, Italia og Sør-Frankrike; Alpene vil fremstå som dagens Marokko, ettersom Sahara vil bre seg nordover til Europa.

- Norge blir Europas spisskammers

- Antagelig vil Nord-Europa bestå av de viktigste eiendommene, om temperaturøkningen fortsetter. Skandinavia og Storbritannia vil bli tilfluktsteder og livsviktige spisskammers for europeerne, sier Mark Lynas.

Google+