Hopp til hovedinnhold

Hva skjer med kloden vår?

Hva skjer når kloden blir varmere, og hva vi kan gjøre med det. Forskeren og forfatteren Mark Lynas prøver å finne svarene sammen med programleder Thomas Hylland Eriksen.

Mark Lynas skrev en bok, High Tide, om hvordan klimaendringer påvirker jorden vår. Boken ble ansett som kontroversiell, og avslørende. Nå er boken en museumsgjenstand, mener Mark Lynas. High Tide ble gitt ut i 2004. Forskningsrapporter, som få kan bestride, har konkludert med at jorden blir varmere på grunn av menneskelig aktivitet, og at den blir varmere raskere en noen ante i 2004.

Mark Lynas har turnert verden, vært på kanten av isbreer og på Grønland for selv å observere hvordan verden endrer seg . I stedet for å presentere statistikk og grafer, presenterer han mennesker, bønder, fiskere og mange andre sine utfordringer i møte med konsekvensene av klimaendringer.

Konsekvensene er, og vil bli enda mer dramatiske. Vår eneste mulighet er å gjøre noe med det. Og det er ikke lett. Problemene er knyttet til befolkningsvekst og den økonomiske og teknologiske utviklingen. Dette lar seg ikke stoppe.

Mange ser for seg at ny teknologi kan redde planeten. Mark Lynas har ikke stor tro på det. Programleder Thomas Hylland Eriksen og Mark Lynas ble enige om at det kreves en mental endring. Vi er nødt til å endre vår oppfatning av livskvalitet så nært opp til økonomi og forbruk. Økonomisk vekst er ikke nødvendig i de rike landene. Men politikere våger ikke å utforme en slik politikk uten støtte blant velgerne.

Lynas sier at mest av alt har han tro på det frie markedet, riktig nok regulert slik at forurenseren må betale for sin forurensning.

Selv reiste Mark Lynas fra England til Stavanger med tog og båt.

 

 

 

 

Relaterte arrangement

Når Kloden koker over - Mark Lynas
Lørdag 15. september kl. 14.00
Sal 2, Kino 1

Google+