Hopp til hovedinnhold

Et møte med Jørgen Leth

Erling Borgen var programleder da kapittelpublikummet møtte den danske filmkunstneren Jørgen Leth.

Leth har bred erfaring i filmbransjen, etter å ha regissert hele 42 filmer. Hans gjennombrudd kom for 40 år siden, med filmen Det perfekte mennesket.

I 2003 kom filmen De fem benspænd som ble laget i samarbeid med Lars von Trier, hvor Leth blir utfordret 5 ganger til å lage nye versjoner av sin gjennombruddsfilm, på von Triers betingelser. Resultatet ble en kritikerrost, eksperimentell dokumentar.

De oppmøtte på kinoens sal 8, fikk se Det perfekte menneske, og senere høre regissøren dele av sine erfaringer. På Erling Borgens spørsmål om det finnes en fellesnevner i Leths produksjon, kunne regissøren fortelle:

- Det er en samlet energi i alle mine filmer. Det er alltid nysgjerrigheten som har drevet meg. I hver film kan det sees en utvikling fra den forrige.

Jørgen Leth har også utgitt en rekke bøker, blant dem flere diktsamlinger. I filmen Det perfekte menneske er fortellerstemmen i høy grad poetisk, og Borgen spurte om det er noe felles ved film og poesi.

- Filmskaping og diktskriving er to paralleller i mitt liv. Filmen bør være like fri som diktet. Filmskaping er en forførelseskunst, og det er uinteressant å forføre noe firkantet. Det er det subtile jeg vil undersøke, svarte Leth.

Erling Borgen og Jørgen Leth møtes igjen lørdag kl 12:00 på Kino 1, under overskriften Latin-Amerika nå: Politikk, sex og voodoo på Haiti. Leth har i en årrekke vært bosatt på Haiti, og vil bli intervjuet om sitt forhold til Haitis kvinner, voodooritualene og det undertrykkende regimet i vestens fattigste land.

Google+