Hopp til hovedinnhold

Che, Castro og Chavez

Kult.kafeen var fylt til randen da Richard Gott tok for seg Che, Castro og Chavez.

Det er neppe annet enn imponerende at interessen for de tre revolusjonære latinamerikanerene er så stor i Stavanger, og at Thomas Hylland Eriksen og Richard Gott trakk et tresifret tall med siddiser til festivalens aftenbladforedrag. Så fikk da også tilhørerne servert dem av en de som kjenner dem best, Og bildene av dem ble ganske annerledes enn slik de ofte blir presentert i norsk media: Richard Gott beskrev Fidel Castro og Hugo Chaves som store kommunikatorer og talere, men vidt forskjellige i sin retorikk.

- Fidel var den klassiske, intellektuelle poetiske taleren. Han er en av de største politiske talerne i historien, sammen med blant annet Churchill, sa Gott.

- Chavez er en mer teatralsk taler. TV-talene hans inneholder gjerne både sang, klovning og tårer. Retorikken hans er veldig folkelig og direkte, fortsatte han.

- Han kaller gjerne opposisjonen i Venezuela for skrikende griser, og mange kjenner til hans spesielt gode nese for amerikansk svovel.

Mener USA sverter Chavez

Bildet av Chavez i vestlig media, er ofte som en ustabil og tildels diktatorisk leder. Ifølge Gott er dette i stor grad preget av at USA har funnet ut at den beste måten å bekjempe Chavez på, er igjennom svertekampanjer, også kalt "spinning".

Ernesto "Che" Guevara var derimot ingen stor kommunikator, ifølge Richard Gott, som tegnet et annet bilde av revolusjonshelten enn den romantiske og emosjonelle karakteren som blir presentert i filmen Motorsykkeldagbøkene.

- Mye tyder på at han var en hard mann, og den mest militante og kompromissløse revolusjonære i dette trekløveret, tror Gott.

- Guevaras anti-amerikanisme, og retorikken og strategien hans for å bekjempe USA er til forveksling lik Bin Laden sin ideologi og strategi.

Identifiserte Che

Richard Gott var i Bolivias jungel 9. oktober 1967 som journalist, og var dermed i stand til å trollbinde publikum med sine fortellinger om Che Guevaras endelikt; han så selv kroppen til den døde Che, i det den ble fraktet bort i helikopter av spesialstyrkene som stod bak operasjonen.

- Hadde Che blitt en gammel mann på 70, hadde han aldri fått den store appellen som en global romatiskrevolusjonær leder figur, mente Richard Gott.

Google+