Hopp til hovedinnhold

Argentinsk tragedie

Den Argentinske menneskerettighetsforkjemperen og journalisten Horacio Verbitsky ga oss en innføring i militærkupp, tortur og undertrykking på argentinsk.

I løpet av sine 45 første år opplevde Verbitsky ikke virkelig demokrati. I Argentina hadde de; "More governments elected by bullets than by ballots". Det var våpnene som bestemte, ikke valgsedlene. Han tror denne perioden er over nå.

Verbitsky gir oss en kort redegjørelse for Argentinas tragiske historie i det forrige århundre. Med militære og kirken som de to sentrale makt pilarene. Hver gang arbeiderklassen eller middelklassen var i ferd med å oppnå innflytelse gjennom partier eller organisasjoner, slår de konservative kreftene til i frykt for å miste sine privilegier.

Militærjuntaen 76-83

Volden topper seg under regimet til militærjuntaen fra 1976 til 1983. Over 30 000 mennesker bare forsvinner. Han forteller grusomme historier om tortur, og mennesker som blir dumpet i sjøen fra helikoptre. Historier om tortur av små barn for å presse informasjon av foreldre er bekreftet gjennom tilståelser. Journalister ble forfulgt av regimet. De fleste av hans kolleger flyktet, ble arrestert eller drept.

Igjennom sin undersøkende journalistikk har han kommet med mange avsløringer. Dette arbeidet og andre kampanjer har ført til at en rekke saker har begynt å rulle, og ført til at ansvarlige for tortur, kidnapping og drap er blitt avslørt og stilt for retten. Argentina kan bli et normalt land når de skyldige er straffet.

Psykolog Nora Sveaass, som blant annet sitter i FNs torturkomité, understreker i en kommentar hvor viktig det er med et oppgjør etter en slik traumatisk episode for et samfunn. Det ligger mye terapi bare i setningen; D ere vare onde og hadde feil, vi hadde rett, - for ofrene av slike brutale overgrep.

Google+