Hopp til hovedinnhold

Bokmerke feirer 10-årsjubileum med skrivekonkurranse

Tegning av Fredrik Odfjell Risdal (11)

I 2020 er det 10 år siden Bokmerke, Kapittels program for barn og unge, ble etablert. Det vil vi feire sammen med Stavangers 10-åringer!

Barnas avtrykk

16. - 20. september 2020 arranger Sølvberget litteraturfestivalen Kapittel for 25. gang, og Bokmerke for 10. gang. Temaet for årets festival er Avtrykk og i anledning Bokmerkes 10-årsjubileum, ønsker Sølvberget å gi Stavangers 10-åringer rom til å lage sine egne avtrykk. En invitasjon til en skrivekonkurranse med utgangspunkt i festivaltemaet er sendt til lærerne på 4. og 5. trinn, og nå håper Sølvberget på påmeldinger fra skolene.

«Vi startet skrivekonkurransen tidligere i måneden, da skolene fortsatt var åpne.» forteller programansvarlig for Bokmerke, Maria Sannes Undheim. «Da det ble klart at skolene skulle stenges, tenkte vi på om vi kom til å få noen bidrag i det hele tatt. Så bemerket en av kollegene mine at oppgaven jo passer ekstra godt i hjemmeskolen. Nå er skoleklasser splittet og elever sitter spredt i hver sin stue, men her får de mulighet til å skape noe sammen.»

Fest og bok i premie

Oppgaven går ut på at klassene skal lage manus til en felles klassebok, der elevene får uttrykke seg gjennom tekst eller bilder. Etter svarfristen vil Sølvbergets bibliotekarer vurdere de innsendte bidragene og velge en vinnerklasse, som inviteres til bokfest under høstens Kapittelfestival. Klassen får forhåndsreservere plassbilletter til et av litteraturarrangementene under Bokmerke, og på bokfesten blir det feiring med saft og boller. Vinnerboken blir trykket opp, og alle elevene i vinnerklassen får hver sin bok på festen.

avtrykk_marius_odfjell_risdal

«Vi ønsket å gi barna plass til å uttrykke seg på den måten som kjennes naturlig for dem selv. Derfor var det viktig at visuelle bidrag også skulle være mulig, siden det kan være vanskelig for mange å sette ord på ting.», kommenterer Undheim, som oppfordrer lærerne til å gripe sjansen til å få litt gratis opplegg til hjemmeskolen.

Konkurransen er i gang

Oppgaveteksten som er sendt til skolene lyder som følger:

«Et stort avtrykk det snakkes mye om er klimaavtrykk: sporet menneskene har satt på jordkloden vår. Noen blir redde når de tenker på fremtiden, og mange har gode forslag til hva som kan hjelpe. Nå er det deres tur til å få si hva dere tenker og mener!

 • Skriv, tegn eller ta bilder for å vise hva du vil si.
 • Du kan for eksempel skrive et brev til deg selv i fremtiden, foreldrene dine, statsministeren, en avis eller noen andre du vil skal høre det du har å si.
 • Du kan også skrive en historie du finner på.
 • Hvis du svarer på oppgaven med tegninger eller bilder, velger du selv om du ønsker å skrive tekst til bildene, lage en tegneserie eller bare ha tegninger eller fotografier.
 • Her er noen spørsmål som kan hjelpe dere å komme i gang: Hvordan tror du verden ser ut om 20 år? Hvilke løsninger har menneskene kommet på og hvordan påvirker det livene våre? Hva vil du si til dem som bestemmer i Norge og ellers i verden? Hvordan kan vi se at menneskene har satt avtrykk på kloden? Hva er det fineste med jorda vår, som du har lyst til å ta vare på?»

Lærerne sender påmelding til Sølvberget, og fristen for å sende inn bøker er nå utvidet til 1. juni.

Illustrasjonene er tegnet av henholdsvis Fredrik Odfjell Risdal (11) og Marius Odfjell Risdal (8).

Bokmerke

 • Bokmerke er en del av Kapittel - Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet, som arrangeres neste gang 16. til 20. september 2020.
 • I ukedagene inviteres barnehager og skoleklasser til forfattermøter, og i helga blir det litteraturarrangementer for barnefamiliene.
 • Bokmerke ble skilt ut som et eget sideprogram til litteraturfestivalen Kapittel i 2010.
 • Målet er å vekke nysgjerrighet og leselyst gjennom forfatter- og illustratørmøter på Sølvberget bibliotek med filialer, og andre arenaer i Stavanger-området. 
 • I 2019 var Bokmerke rekordstort, med 35 arrangementer for over 3000 barn og ungdommer.
 • Årets Bokmerke-program publiseres i løpet av sommeren.
Google+