Hopp til hovedinnhold

Stavanger sakprosafestival 2022

Velkommen til Stavanger sakprosafestival - festivalen som hyller det beste innen sakprosa.  Program fra kl. 11.00-19.30.

Lørdag 21. mai ønsker vi velkommen til Stavanger sakprosafestival - festivalen som hyller det beste innen sakprosa. Program fra kl. 11.00-19.30.

For mer informasjon om program, festivalpass og billettbestilling, se stavangersakprosafestival.no.

ARRANGØR: NFFO (Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening) i samarbeid med KÅKÅ kverulantkatedralen, Sølvberget bibliotek og kulturhus og BOKHUSET.

Lån bøkene som er aktuelle på sakprosafestivalen.

Program

9788293551942_1_2

kl. 11.00 | Påfyll, Kirkegata
Prosessen mot Viggo Kristiansen
Viggo Kristiansen ble sluppet ut av fengsel 1. juni i fjor etter å ha sonet 21 år uten noen gang å ha innrømmet skyld for drapene i Baneheia. Bjørn Olav Jahrs nye bok om hva Viggo Kristiansen har gjennomlevd er et anklageskrift mot politi- og påtalemyndighet, mot domstoler og presse.
Bjørn Olav Jahr i samtale med Anne Kroken.
Bestill billetter her.

RUEDA_DE_PRENSA_CONJUNTA_ENTRE_CANCILLER_RICARDO_PATIÑO_Y_JULIAN_ASSANGE_(cropped)

kl. 11.30 | Bokhuset, Kirkegata
Forfølgelsen av Julian Assange
Forfølgelsen av Julian Assange kommer ut rett i forkant av festivalen. Boken handler om årsakene til at Assange valgte ikke å melde seg for det britiske rettsvesenet i 2020, men i stedet søkte asyl i Ecuadors ambassade i London. 
Gisle Selnes og Frode Helmich Pedersen i samtale med Ingeborg Eliassen.
Bestill billetter her. 

20181216_205227

kl. 12.00 | Møteplassen, 1. etasje på Sølvberget
Klassikerlørdag: Sagadiktning som virkelighetslitteratur
I anledning 1150-årsjubileet for slaget i Hafrsfjord, der Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike, har vi fått leseviter og forfatter Ørjan Zazzera Johansen til å gi oss et lesevitenskaplig perspektiv på saga-litteraturen. Hva skjer dersom vi leser sagaene med skjønnlitterære briller og ikke de historiske brillene? Står det noe mellom linjene som kan gi oss et annet perspektiv og en annen leseglede?
Bestill billetter her.

9788272017285

kl. 11.30 | Påfyll
Å begjære den du elsker
I denne boka tar psykoanalytiker og professor Siri Gullestad for seg grunnene til at driftslivet og kjærlighetslivet vårt kolliderer. Gjennom et langt liv som terapeut har hun møtt utallige mennesker som opplever denne konflikten. 
Siri Erika Gullestad i samtale med Catrin Sagen.
Bestill billetter her. 

Espen+Stueland+-+Pandemiarkivene

kl. 13.00 | Bokhuset, Kirkegata
Pandemiarkivene
Det er ingen overraskelse at det i bakkant av koronapandemien er Espen Stueland som skriver det beste og mest fascinerende verket om sykdommenes historie, kultur og forbannelse. 
Espen Stueland i samtale med Brita Strand Rangnes. 
Bestill billetter her. 

9788203379635_1_1

kl. 13.30 | Kinosal 6, Sølvberget
Dennis Asbjørnsen om Spiselig hage.
Alle kan dyrke sin egen mat. I hagen til Dennis Asbjørnsen i Stavanger, kan nesten alt spises, og han brenner for å vise hvor enkelt og billig det er å dyrke sine egne sunne og fargerike grønnsaker. Han er aktuell med boken Spiselig hage, som allerede har blitt trykket opp i tre opplag. I foredraget gir Dennis dyrkingsråd og tips til kjøkkenhagen, drivhuset, balkongkasser og kjøkkenbenken. Dennis står bak en av Norges mest populære kjøkkenhagekontoer på Instagram, @spiselighage, hvor han deler daglige oppdateringer, tips og inspirasjon til alle som vil dyrke sin egen mat.
Bestill billetter her. 

9788282655835_1

kl. 14.00 | Påfyll, Kirkegata
Mine dannelsesagenter
Rune Slagstad er å regne som polemisk åndshøvding og nasjonal kulturstrateg, en filosof, sosiolog, idéhistoriker og rettsteoretiker som fortsatt arbeider utrettelig for å gjøre dannelse mulig i det moderne Norge. I den ferske artikkelsamlingen Mine dannelsesagenter. En politisk idéhistorie, har han samlet 99 tekster om personer som på en eller annen måte har formet hans egen tenkning gjennom de siste 50 åra. 
Rune Slagstad i samtale med Mímir Kristjánsson.
Bestill billetter her. 

De-tibetanske-ritene-9788272017155

kl. 14.30 | Kinosal 1, Sølvberget
Tibetanske riter, pust & ungdomskilden
Den norske overlegen, spesialisten i allmenmedisin og ubestridte formidlingskongen av alternative og forebyggende helseformer, Audun Myskja, kom forleden med ny bok på norsk om de tibetanske ritene. 
Audun Myskja i samtale med Jan Inge Reilstad om bøkene De tibetanske ritene. 15 minutter som forandrer livet ditt / Pust. Nøkkelen til styrke, helse og glede / Ungdomskilden. 12 gode valg for livet.
Bestill billetter her. 

dawn-of-everything-a-new-history-of-humanity

kl. 15.30 | Påfyll, Kirkegata
The Dawn of Everything -  en ny historie om vitenskapen og menneskeheten?
«Menneskets historie blir aldri den samme igjen» var tittelen på Thomas Hylland Eriksens omtale av The Dawn of Everything. Antropologen og den intellektuelle naturkrafta David Graeber og den statsinteresserte arkeologen David Wengrow har skrevet en vitenskapskritisk klassiker som byr på et nytt historiesyn, og som på sitt beste gjenåpner framtida som mulighetenes verden. 
Innledning og samtale med Thomas Hylland Eriksen og Annelin Eriksen. Ordstyrer er Klaus Mohn.
Bestill billetter her.

9788272017575_1

kl. 16.00 | Kinosal 1, Sølvberget
Fra ligging til legging - en overlevelsesguide til paret
For å lykkes i parforholdet er man nødt til å lære seg hverandres kjærlighetsspråk, mener Catrin og Steinar Sagen. Hun er psykolog, parterapeut og gift med komiker Steinar Sagen. Det å få barn er den største omveltningen et par går gjennom, og det trenger en bruksanvisning, noe som resulterte i boka Fra ligging til legging - en overlevelsesguide til paret
Catrin Sagen i samtale med Mímir Kristjánsson.
Bestill billetter her. 

MicrosoftTeams-image (4)

kl. 16.30 | Møteplassen, 1. etasje, Sølvberget
Rikdommens språk 
Klaus Mohn, Cathrine Knudsen og Knut Christan Myhre i samtale med Brita Strand Rangnes om Rikdommens språk. Tekster om oljefondet
Er det mulig å skjønne hva oljefondet er og hva det gjør med oss? På den tiden Tom Egil Hverven brukte på å skrive sin essayistiske anmeldelse av boka «Rikdommens språk» steg fondet med 119 milliarder kroner, fra 11.628 til 11.747 milliarder kroner. Boka prøver å forstå det språket vi bruker om denne rikdommen, de tenke- og talemåtene vi har lagt oss til, når oljefondet er blitt en del av vår samfunnsorden, og dermed også vår væremåte. Var det flaks eller dyktighet? Hva slags drømmer og fremtidsvyer fins der? Kan oljefondet omsettes til lykke eller levevilkår? Hva skjuler rikdommens språk, hva fins det ikke ord for der? Forskere og skjønnlitterære forfattere bidrar til boka. Er det poeten eller økonomen som kommer med det mest egnede språket? Forfatter Cathrine Knudsen skriver f.eks.: «Jo mer man ikke bruker, jo mer får man. Man får og får ved ikke å røre.» Hun kommer sammen med økonom Klaus Mohn og redaktør Knut Christian Myhre til samtale om rikdommens språk med Brita Strand Rangnes.
Bestill billetter her. 

9788202680701_1_1

kl. 17.00 | Påfyll, Kirkegata
Å sette sammen bitene -  en historie om vold, skam og reparasjon
Martin Eia-Revheims fortelling er en opprørende historie om svikt og svik. Om å vokse opp med en voldelig og uberegnelig far. Om alvorlig omsorgssvikt og vold som aldri ble oppdaget. Boka handler om en pappa som svikter i omsorgsrollen, men mest av alt om sønnens kamp for å komme ut av farens skygge. 
Martin Eia-Revheim i samtale med Jan Inge Reilstad.
Bestill billetter her. 

9788269265804_1

kl. 18.30 | Påfyll, Kirkegata
Vinylens historie
«Børre Haugstad har levert det som er den grundigste avhandling som noen norsk forfatter har gjort om norske platehistorie», skrev Bård Ose i NRK. Audun Vinger i DN har kalt «Vinylens historie» for et praktverk, mens Dagsavisen i fjor beskrev det siste bindet som en av
årets beste bøker. Bokserien viser frem hvor viktig rocken og populærmusikken har vært for
kulturen, ja, forfatteren går så langt som å si at «lavkulturen er den nye høykulturen». Populær-
musikken har vært soundtracket til livet for store deler av den norske ungdommen i 60 år. Verket
byr på et vell av historier, anekdoter, forskning og statistikk.
Børre Haugstad i samtale med Guttorm Andreasen.
Bestill billetter her. 

kl. 22.30 | Påfyll, Kirkegata
Festivalkonsert med Jørgen Tjemsland
Jørgen Tjemsland slapp den kritikerroste plata «Burde sikkert kanskje» tidligere i vår.
Den vanskelege andre plata: "Kva gjer ein når ein driv kombibruk med låtskriving og traust arbeid i fylkeskommunen og ikkje får gang på det? Initiativet kjem til den som ventar og ein dag kjem det SMS frå ein kar som har sans for musikken min – Morten Abel, han sjølvaste. Morten spør om eg vil spela på eit lite arrangement han planleggar. Sjølvsagt! Her dukkar òg September When-bassist og produsent Gulleiv Wee opp. Når eg etterkvart får plugga i gitaren og spelt ein av dei nye songane, byrjar plutseleg kona til Gulli å gråte litt uti songen. Produsenten vert sjølvsagt nysgjerrig på kva som rører dama si og etter litt mykje vin er me einige om at Gulleiv skal produsera neste plate og så kjem koronaen. No er både koronaen og albumet Burde sikkert kanskje ferdig. Innspelinga har vore ein pur glede og eit prov på at det å laga plater ikkje treng og vera ei smertefull historie. Smerten har me lagt att inni songane."
Bestill billetter her.

Festivalkonsert

For mer informasjon om program og billettbestilling, se stavangersakprosafestival.no.

Velkommen!

Google+