Hopp til hovedinnhold

Spa for hjernen: Høytlesning i biblioteket

Forskning viser at høytlesing har positiv effekt på hjernen!

Forskning viser at høytlesing har positiv effekt på hjernen! Våren 2022 kan du komme på biblioteket og bli lest høyt for hver tirsdag og torsdag.

Som barn ble mange av oss lest høyt for, men etterhvert som vi lærte å lese selv så ble det slutt. Høytlesning gir en egen ro og tilstedeværelse. Litterært språk setter i sving andre deler av hjernen enn de vi vanligvis bruker. Når vi hører på og følger med på en tekst som leses høyt, senkes tempoet og vi fordyper oss mer i teksten og blir mer oppmerksom på formuleringer og nyanser. Vi «forsvinner» inn i teksten på en annen måte enn når vi leser den for oss selv. Det har også en beroligende effekt. Høytlesning er som spa for hjernen. Du kan stresse ned med høytlesning enten du kommer rett fra jobb eller tar en pause i fra studier og skolearbeid. 

Høytlesning og samtale 

Våren 2022 kan du komme på biblioteket og bli lest høyt for på tirsdager og torsdager kl. 18.00. Med utgangspunkt i metoden "Shared reading" leser ansatte noveller og dikt høyt for en gruppe mennesker. Alle i gruppen har teksten som skal leses foran seg og kan følge med mens den leses høyt. Leser stopper underveis og inviterer til samtale om hvordan teksten oppleves og hvilke tanker og assosiasjoner lytterne får. Lesefellesskap drevet etter shared reading-metoden handler om en umiddelbar opplevelse av kortere tekster. Gjennom lesingen får du utfordret deg selv og dine egne tanker. Du møter andres synspunkter på teksten – som kan være helt forskjellig fra dine egne. NB! Det er også lov å bare lytte til samtalen, man må ikke si noe for å delta på dette. Du trenger heller ikke å lese selv eller være interessert i litteratur. Dette tilbudet kan alle være med på! 

Har du lyst til å bli med? Sjekk dato og tidspunkt i oversikten nedenfor og meld deg på.

NB! Det er begrenset antall plasser så hvis du IKKE kan delta og allerede har bestilt plass, er det svært viktig at du sender en e-post til: thale.dobbert@solvberget.no slik at noen andre kan får plassen din. Det er også mulig å sende en e-post til samme adresse hvis du ønsker å stå på venteliste.

 

Google+